A globális felmelegedésnek egyre tragikusabb következményei vannak. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a Rhône-gleccsert már speciális anyagból készült takaróval próbálják megvédeni az olvadástól.

Minden évben egy speciális takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség miatt ugyanis sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy az lenni szokott, idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon.

 TAKARÓVAL VÉDIK AZ OLVADÓ SVÁJCI GLECCSERT- Élő bolygónk.hu

 

Nem tudom miért, de valahogy az adatott nekem, hogy szeretteimnek én mutassam meg egy számomra nagyon kedves kis ország, Svájc szépségeinek egy részét, és nézzem, hogy csodálkoznak rá mindazokra a gyönyörűségekre, melyekkel csak itt találkozhat az ember öreg kontinensünkön. Annak idején a Reposzton is meséltem erről 8 évvel ezelőtt (Alice csodaországban), és most úgy adódott, hogy a Reposzt lezárásakor is épp egy csodálatos utazás élményeivel vagyok tele. Férjemmel felkerekedtünk, hogy beszippantson bennünket a hegyek világa. A fenti cikk épp akkor jelent meg, amikor a helyszínen jártunk. A Grimsel hágó felé kapaszkodtunk kocsival, közben kitűnő rálátásunk volt Rhone gleccserének letakargatott részére is, amihez jó segítség volt a férjem távcsöve.

A Svájcban töltött napok alatt sokat beszélgettünk hazánk és Svájc természeti adottságainak a különbségeiről. Az egyik tanulság, ami beszélgetéseinkből lejött, hogy ez a hegyi világ igen egyértelmű és egyszerű, mint a gravitáció.Sokkal egyszerűbb, mint nálunk a "laposban". Itt nincs olyan, hogy majdnem, meg nagyjából, meg félig-meddig jó. Itt, ha leesett valami, akkor az leesett. Itt, ha majdnem ért fel valaki a hegyre, az nem ért fel. Itt, ha nagyjából tartanák karban felvonót, amely valamelyik szédítő magassághoz vezet, a legkisebb hibának is ára lenne, és azonnal fizetni kellene, könnyen tragédiával. Itt vagy sikerül megfelelő sebességet választani a hajtűkanyarok sokaságában, vagy nincs másik lehetőség a korrekcióra. Itt vagy komolyan veszi az ember a szabályokat -pl. mikor járható egy hágó -, vagy a vesztébe rohan. Itt vagy tudomásul veszi az ember a természet erejét, vagy nagyon hamar szembesül annak hihetetlen erejével és a saját törpeségével. 

 

Persze, van úgy, hogy az ember erről elfeledkezik, de az itt nagyon hamar visszaüt. Az istent játszó ember beavatkozik a természet folyamataiba, de gyorsan meg is kapja a választ. Felborítja a rendet, aztán próbálja valahogy helyrehozni, takargatni azt, ami még megmarad. Takargatja az egyre olvadó, egyre kisebbé váló gleccsert is. 

Én úgy érzem, hogy ennek a búcsúzó blognak azok voltak a legszebb és legjobb pillanatai/írásai, amikor egyszerűen őszinte, egyértelmű tudott lenni egy-egy szerzők írása. Amikor örömmel osztottuk meg a felfedezett jót és szépet, de jobbító szándékkal és tenni akarással fogalmaztunk meg kritikát. Ehhez nem kis bátorságra volt szükség. Állást foglalni egy értékrend, egy világnézet, egyháziasan szólva isteni elhívás mellett - a templom biztonságot jelentő falain túl - az elektronikus média világában nagy kihívást és felelősséget is jelentett.

Ma életünk mindennapjait sok tekintetben számítógépek vezérlik, amik az ember helyett képesek hihetetlenül összetett és bonyolult feladatokat is megoldani, sok terhet levenni a vállunkról. Milyen jól is jött számunkra a GPS, mely a nagyvárosokban és a hegyek völgyek sokaságában is elvezetett kitűzött célunkhoz. Mindegyikünk használja, és ugye milyen szívesen hallgatjuk, mikor a kereszteződében azt mondja: „Újra tervezés!” majd utána „Fordulj vissza, ahol lehet!”.Sokan nem is gondolják végig, hogy a  Neumann tervezte számítógép alapelve pofonegyszerű. A működés meghatározója az 1 és 0, az igen és a nem.

Ez is az életről tanít: van élet és van halál, és van a van vagy a nincs. Nincs köztes megoldás, nincs majdnem, meg talán, meg nagyjából, meg félig-meddig. Jézus is azt mondja: a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van. (Máté ev. 5:37) Lám, a legbonyolultabb, legösszetettebb folyamatok is visszavezethetők egy egyszerű igenre vagy nemre, és nemcsak a számítógép világában. Isten  ma is megszólít. Te döntesz, hogy mit válaszolsz neki: igent vagy nemet. Ne kezdd el túlgondolni, bonyolítani!