Váratlan áldozatot szedett az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók erősödése: egy, a turisták körében közkedvelt berlini hosztelnek bezáratását vette tervbe a német kormány. A Cityhostel Berlin a városközpontban, a Brandenburgi kapu, a Potsdamer Platz és a Checkpoint Charlie közelében található, de ami ennél fontosabb, az észak-koreai nagykövetség területén működik, már több mint egy évtizede.
Bezárat egy hosztelt a német kormány, hogy kitoljon Észak-Koreával – Magyar Nemzet

Az egykori NDK-ban óriási nagykövetséggel dolgozott a kommunista Észak-Korea. Jött a fal leomlása, egyesült a két Németország, de az épület maradt. És mivel a hivatal létszáma elenyészővé vált közben, Észak-Korea jövedelmező kis üzletként többemeletes berlini követségi épületét kiadta ifjúsági szállóként. Olyannyira, hogy nemrég egy kormányrendezvényt is itt tartottak, fiataloknak. Ezután derült ki, hogy Észak-Koreának nem szabadna engedélyezni a profitszerzésnek ezt a módját a diktatúrát sújtó szankciók következményeként.

Németország most bezáratja a konferenciaközpontként és olcsó szállóként működő létesítményt. Úgyhogy rossz hír a Berlinbe utazóknak: egy olcsó, jó kis szállással kevesebb. A bezárás oka egyértelmű: nem folyhat be pénz egy kommunista diktátor számlájára, illetve meg kell akadályozni annak őrült nukleáris programját. Az ügyet először felgöngyölítő Süddeusche Zeitung nemcsak utánajárt a hostel történetének, de először rámutott az összefüggésre: a szálloda bevételei a fegyvervásárlások egyik anyagi forrását jelentik Észak-Korea számára.
Azért, ha megnézzük a Magyar Nemzetben megjelent magyar nyelvű hírt, egy valami rögtön szembetűnő: A megjelent hír szövege leginkább Brezsnyev siratására emlékeztet. A német kormány úgymond „kitol” Észak-Koreával, és Észak-Korea „áldozat”. Vagy nem egyről beszélünk? Arról a bizonyos zárványként megmaradt kommunista diktatúráról, ahol mai napig gyilkos koncentrációs táborok tartják fenn a félelem légkörét? Kétszázezer politikai fogoly szögesdrótok mögött? Huszonötmillió ember éhezve, rettegésben? Miközben szeretné rettegésben tartani a világot is, mint állandó bizonytalansági tényező? A kiszámíthatatlan robbantó? Vagy egy kis elvtársias odamondogatás ez a rothadó kapitalista Németországnak?
Csak egy kérdésem van a bértollnok felé: egy kis Brezsnyev-siratás még nincs a tarsolyban?