Szerdán, február 5-én mutatják be a Minority SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat az Európai Bizottságnak.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés – Maszol.ro közlemény, 2020. február 1.

Nagy nap lesz holnapután Brüsszelben. Az európai kisebbségeknek legalábbis. Reménység szerint. Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, erdélyi EP képviselő bízik benne, hogy az Európai Kisebbségi Kezdeményezésre (Minority Safe Pack) nem hiába gyűlt össze 1 128 385 aláírás.

Ennyien támogatták aláírásukkal az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést. A cél olyan oktatási, kulturális, anyanyelvhasználati intézkedéseket bevezetni az Unióban, amely javíthat az őshonos kisebbségek helyzetén. Holnapután ez a kezdeményezés érkezik el egy újabb állomásához.

Merthogy az adminisztráció, ugye. A történet majdnem olyan, mint egy hosszúra nyújtott számítógépes játék. Ha minden szintet végig játszol, a legvégén akár még bármi is lehet. Egy dologban nem hasonlít a kisebbségvédelmi kezdeményezés a számítógépes (telefonos/konzolos) játékok világára: itt csak egy életed van. Ha az egyik szinten kilőnek, vége a dalnak. Nincs bónusz élet és nincsenek reklámvideók, amiknek a végignézéséért kapsz még egy kis fórt, de nem tudsz pénzt sem utalni sem az újabb esélyért. Ha bukta van, akkor az az utolsó bukta.

Idáig négy polgári kezdeményezés jutott el erre a szintre, ahol a mi ügyünk áll: az Európai Bizottság elé. Mind a négyet végül elmeszelték, ami egyúttal jelzi az polgári kezdeményezések eddigi mostoha sorsát is. Hogy csak a két legfontosabbat említsük: az állatkísérleteket nem szüntették be, ahogyan a potenciálisan rákkeltő glifozátot sem vonták ki a forgalomból. Mindez nem sok okot ad a bizakodásra, de a kezdeményezők mégis optimisták. Egyelőre csak abba lehet kapaszkodni, hogy az új Európai Bizottság megígérte, hogy a polgári kezdeményezéseket komolyabban fogja venni, mint a Juncker vezette elődje.

Mi, innen lentről nem tudunk mást tenni, minthogy szorítunk nekik. Mert szorít az idő is.

 

Bővebben a témában:  

Kérdéses lehet a most elfogadott Minority Safepack további sorsa – Mandiner, 2020. január 10.

Vincze Loránt az MSPI esélyeiről: az új Európai Bizottság eredményesebbé tenné a polgári kezdeményezéseket – Maszol.ro, 2020. január 13.