- Azt javaslom a kormányzatnak, hogy menjen végig azon az úton, amit eddig megkezdett, és egy újabb lépést tegyen meg. A nemdohányzó többség érdekében tovább szűkítjük a dohányzó kisebbség ön- és közveszélyes szenvedélyhez fűződő jogait. Miniszterelnöki biztosként kezdeményezni fogom, ha szükséges akár az alaptörvény módosításával, hogy mindazok, akik 2020-ban vagy azt követően születnek, azok már ne vásárolhassanak dohányterméket, még akkor sem, ha már elérték a 18. életévüket - jelentett be Lázár János.

Illegális lesz a dohányzás? - kapos.hu

Nos, megérkeztünk: korlátozni akarnak engem, a dohányost!!! Help Me!

Érdekes mezsgyén mozgok a dohányzás kérdésében. Orvosi vizsgálatkor a kérdésre, miszerint dohányzik-e, mindig elmondom, hogy havi egy dobozzal, s erre a válasz az, hogy akkor nem. Végül is a napi két dobozhoz képet mi már az átlag napi egy szál, ráadásul mindezt úgy, hogy akár egy hét is elmegy rágyújtás nélkül, amíg nem "keveredik" az ember valami dohányos társasághoz, vagy nem ül hosszú úton egyedül a kocsiban. Dohányzónak tartom magam, még ha ritkán gyújtok is rá. Érdekes, ha elfogy az utolsó szál a dobozból, akkor addig nem nyugszom, amíg nem veszek helyette, még ha sokáig ki sem bontom. Amolyan üres kamra elkerülés effektus ez :) Agyban dől el...

Az ötletek mindig egy agyból pattannak ki. Jelen esetben a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos agyából pattant ki a szikra: legyünk a világ első füstmentes országa. Soha senki nem állított fel ilyen dobogót, de mi megküzdünk érte! Küzdenek-e majd a második és a harmadik helyért rajtunk kívül? A nemdohányzók védelmét nem kicsinylem le, csak éppen meghökkentő számomra a húsz-húszas ötlet.

Egyenlőre ötlet, mert nem a budapesti parlamentben szavaztatta meg, hanem Siófokon, a Tobacco Hungary dohányipari konferencián mondta el a miniszterelnöki biztos a tervet. Jóllehet, az elmondottak rendszerbefoglaltságot sugallnak, mégsem tartunk még ott. Azért megnéztem volna a konferencia résztvevőinek arcát, amikor értesültek arról, hogy bizniszük 2038-ban ezen a 93ezer négyzetkilométeren véget ér. Az eddigi rövid-, közép- és hosszú távú stratégiák mind összeomlanak, s valami egészen újra lesz szükség alig két évtized múlva.

Játsszuk végig a gondolatot: az alaptörvény kimondja majd, hogy a 2020-as generációtól kezdve nincs rágyújtás (és nincs befolyó adó sem!). Hiába fújnak el 18 gyertyát, 2038-ban sem vehetnek majd cigarettát... Irigyelve nézik a korábban születetteket? A jogfosztott generáció kimondottan kedveli majd a színdarabokat, ahol a színészek rágyújtanak? Vagy a generációs szakadékokat összeköti a cél, hogy az idősebbekkel megvetessék maguknak a pakli dohányt? Talán így, talán úgy lesz. Az biztos, hogy most sem lehet dohányozni 18 éves kor alatt, mégis van cigije a tizenéveseknek. Megoldják. A dohánytilalom idején is meg fogják oldani. A megoldás pedig soha nem legális, hanem illegális. S talán úgy járunk, ahogy Amerika az alkoholtilalom idején, nyakunkba szakad egy Al Capone a maga törvénytelen meggazdagodásával és erőszakosságával?

Azt gondolom, hogy eredményesebb az út, ha nem kitiltjuk a gyerekeket róla, hanem elrettentjük őket. Beszélni kell nekik arról, hogy miféle mérgek vannak egy-egy szál cigarettában. (Alapvetően nem a szárított dohánnyal van a baj!) Meg kell nézetni velük, hogyan néz ki a befőttes üvegben a vatta, miután 10-20 vagy 50-100 száz cigaretta belepöfékelődik.

Végül is, ha Lázár terve nem megy füstbe, akkor talán többé nem is lesznek füstbe ment tervek kis hazánkban.