A 444.hu szúrta ki dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítójának elkeseredett Facebook-posztját. Szavai szerint két napja munkagépek zaja verte fel a mező felé eső lovastanyával átellenben lévő egykori TSZ udvarát Dunakeszi alsón. Hiába vezette körbe személyesen az építésvezetőt a környéken, külön is felhívva a figyelmét az ott található védett természeti értékekre, nem tudta megakadályozni, hogy másnapra a munkagépek élve temessék el a löszfalban fészkelő, kiemelten védett gyurgyalagok fiókáit. A madarak eszmei értéke példányonként 100 ezer forint. A munkagépek egy első világháborús film forgatására készítették elő a terepet.

 Nem kegyelmeztek, élve temették el a munkagépek a kiemelten védett gyurgyalagokat Dunakeszin 24.hu

A pusztításnak azonban ezzel valószínűleg nincs vége, mert a filmfelvétel során tervezett hadművelet hang és fényeffektusai, valamint a területen átgázoló tankok által okozott természetkárosítás nagy valószínűséggel a még életben maradt madarakat is elűzik a környékről.


Első világháborús filmet forgatnak. De mielőtt a forgatás elkezdődne már "csapataink harcban állnak". Vészjóslóan gurgulázó gyurgyalagokat kell legyőzni, eltaposni, megsemmisíteni. Sőt még a pokoli fészküket is el kell tüntetni. Már a kezdeteknél kell kiirtani, csírájában kell elfojtani a gyurgyalag inváziót. Roham. Soha nem szerettük ennyire a CAT homlokrakodós, talajgyalus védelmi rendszerű erődítmény gépet. Nincs az a gyurgyalag fészek, ami ellent tudna állni. Ez a nagy anyagép. Reszkessetek, mert itt nemsokára igazi filmet fognak forgatni.

Filmforgatás kontra élet. A fikció kontra valóságEgy múltbeli történés jelenbeli kitalált történetéért elpusztítani az igazi, jelenidejű valóságot?

Hány rögeszme, tévedés, kitaláció követel magának egy szeletet a valós életből, létezésből? 

Nem egyszerűen természetkárosítás történik. Valaki a fikciót választotta a valóság helyett. A művit az igazi élet helyett. Ez sokkal súlyosabb, mint "csak" természetkárosítás. A valós életet és létezést nem becsüli meg. Nem is értékeli és ezért nem is tudja kezelni. Ha ez a fajta döntésmechanizmus elhatalmasodik, márpedig erre sajnos millió példa van, akkor gyakorlatilag felszámoljuk önmagunkat. Kiírjuk magunkat az élet könyvéből.

Egyszer kellett kényszerből bodzabokrot, inkább már kisebb fát kivágnom. De mikor vágás közben egy gerlepár fészkét megláttam a tőben már félig kivágott bodza ágai közt, akkor alig győztem kikötözni, megtámogatni a bodzát, hogy a fészek ne sérüljön és a benne lévő két fióka kirepülhessen. Az ószövetségben a következőt olvashatjuk:  6 Ha útközben egy fán vagy a földön madárfészket találsz, amelyben fiókák vagy tojások vannak, és az anya rajta ül a fiókákon vagy a tojásokon, ne vedd el az anyát a fiókákról. 5 Mózes 22, 6

Én a gyurgyalagokkal vagyok. Velük, mint jelképekkel az értelmes, életszerű döntésekkel. 

 

 

 

 

Hozzászólások