Mielőtt a holdraszállók kiléptek volna a Nyugalom tengerének nevezett holdi területre, Aldrin először a földi személyzethez szólt, néhány pillanatnyi csendet kérve mindenkitől, azt is javasolva, hogy mindenki a saját módján adjon hálát a történtekért. Ezután kitöltötte a bort a kehelybe, azt és a kenyeret magához vette, illetve olvasott a Szentírásból: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (János 15, 5)

50 éve volt az első úrvacsora az űrben – Phil Melanchton, Szólj be a papnak! 2019. július 9.

 

Július 20-án volt éppen ötven éve, az ember eljutott a Holdra. A fenti linkre kattintva feltárul egy, a hazai médiában kevéssé publikált részlet: 50 évvel ezelőtt egy Holdra lépő ember hálát adott a Földre lépő Istennek.

Az űrhajós Edwin „Buzz” Aldrin, aki az egyik houstoni református gyülekezet presbitere volt. (A Webster Református Egyházközséget az űrhajósok gyülekezetének is hívták, annyi űrkutatási mérnök és tudós tagja volt abban az időben.) Az Apollo 11 holdkompja landolását követő egy órát a protokoll szerint még benn töltötték, mielőtt Buzz társa, Neil Armstrong parancsnok elsőként kizuttyant, bocsánat, kilépett volna egy méter magasságból a Hold felszínére. Ezalatt az egy óra alatt került sor az első űrúrvacsorára.

Az eseményt a NASA már nem közvetítette élőben, tartva egy militáns ateista aktivista újabb perétől. Alig fél évvel korábban ugyanis, amikor az Apollo 8 űrhajósai Mózes első könyvének kezdő verseit olvasták fel élő rádióadásban karácsonykor, az állam és az egyház szétválasztásának elvére hivatkozva beperelte az amerikai űrhivatalt. (Hja, kérem, ma már egy szépségversenyen sincs helye efféle konfesszióskodásnak!) A pert elvesztette, de a NASA nem akart kockáztatni, Buzz döntését jóváhagyták ugyan, de a közvetítésre már „nem adták áldásukat”.

Buzz Aldrin ezért a houstoni központhoz intézte alábbi szavait: „Itt a holdkomp pilótája. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy mindenkit, aki ezt hallja, legyen bárki, bárhol, megkérjek arra, hogy egy pillanatra elmélkedjen el az elmúlt órák eseményein, és adjon értük hálát a maga módján.” Majd megszakította az irányítóközponttal a kapcsolatot, és a Földtől 250 000 mérföldnyi távolságra felolvasta Jézus Krisztus szavait János evangéliumából: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Ján 15, 5)”

Majd kicsomagolta ki az előre bekészített úrvacsorai jegyeket. Nézte, ahogy az úrvacsorai bor a földi gravitáció egyhatodának engedve, lassított felvételként belekúszik a gyülekezetétől kapott kehelybe, majd úrvacsorázott.

Az évfordulón számtalan írás emlékezett meg a holdra szállás fantasztikus teljesítményéről, nekem mégis a Szólj be a papnak! blog „Phil Melanchtonjának” szövege jött be a leginkább. Két dolog miatt. Egyrészt azért, mert egy újabb példát hoz fel arra, hogy a keresztyén gondolkodás és viselkedés olyan egyetemes erővel vonzza magához az embert, hogy nem szab neki gátat semmilyen magas fokú képzettség, iskolai végzettség, szellemi vagy mentális pallérozottság. Lebutítva: a legkiválóbb kvalitású emberek között is vannak keresztyének, akik mélyen átélik a Krisztussal való kapcsolatukat, ezért hagyjuk már ezt az internetes kommentbugyrokban kavargó hülyeséget arról, hogy a hívők azok a debilek, akik komolyan veszik a képzeletbeli barátról szóló dajkamesét.

A másik viszont az, hogy nincs olyan szakmai vagy bármilyen siker, ami után ne lehetne csendben hálát adni Krisztusnak, aki megengedte, hogy annak részesei lehessünk. Végtelenül naiv zárszó: à la eredeti Reposzt profil: Mennyivel tisztább lenne a hazai közéletünk, ha az abban részt vevők az általuk eredménynek ítélt sikereiket Isten elé vinnék?

 

Szabó J. Róbert litéri kolléga kisfilmje:

Hiperűrlinkek kiváncsiskodóknak:

Az asztronauták gyülekezete (Houston Chronicle, 2019. április 18.)

Úrvacsorázott-e Buzz Aldrin a Holdon? (Snopes.com, 2010. március 7.)

Amikor űrhajósok éltek az eucharisztiával a világűrben (National Catholic Register, 2017. február 21.)

50 éve volt az első úrvacsora az űrben (Szólj be a papnak!, 2019. július 9.)