„A fáraó két álma egy és ugyanaz. Azt jelentette ki Isten a fáraónak, hogy mit fog cselekedni. A hét szép tehén hét esztendő, a hét szép kalász is hét esztendő; az álom egy és ugyanaz. A hét sovány és rút tehén, amely utánuk jött elő, szintén hét esztendő. A hét üres, a keleti széltől kiaszott kalász az éhség hét esztendeje lesz. Erről mondtam a fáraónak, hogy Isten megmutatta a fáraónak, mit fog cselekedni. Hét esztendő jön, amikor nagy bőség lesz Egyiptom egész földjén. De az éhínség hét esztendeje következik utánuk, amikor minden bőséget elfelejtenek Egyiptom földjén, és éhínség fogja emészteni az országot. Nem is fogják tudni, hogy bőség volt az országban az utána következő éhínség miatt, olyan súlyos lesz az.”
1 Mózes 41,25-31

Amíg pesti voltam, úgy gondolkoztam, mint egy pesti – parafrazeálhatnánk Pál szavait 1 Korinthus 13,11-ből, a Szeretethimnusz végéről. Mert gyerekfejjel csak a kánikulában abálódott utcákat felfrissítő nyári záporoknak örültem. A zöldségért, gyümölcsért édesapámmal a piacra jártunk, nem aggódtunk a kora tavaszi fagyok miatt, se a nagy nyári aszályok miatt. Édesanyám szülői házának a kertjébe csak hétvégente jártunk, és valahogy kimaradt az esőért való aggódás élménye. A piacon és a boltokban mindig volt zöldség és gyümölcs. Sőt, a Király utcában működött egy Zöldség, gyümölcs nevű, de egészen más profilú intézmény is. De azt most hagyjuk.

A politikai hírekbe csömörlött újságolvasó, az időjárás miatt aggódó gazda, a veteményes- vagy virágoskerttel bíbelődők, nem szólva az ágazatból élőkről, már megkongatták a vészharangot: 100 milliárdról szóló aszálykárról szóltak a múlt heti híradások.

Az egyik zöldbáró, aki, ha jól emlékszem (természetesen az is lehet, hogy rosszul), éppen a tűzmelegtől bárósodott meg, arról nyilatkozott, hogy már húsz éve el kellett volna kezdeni a víztározók építését. Hát ebben lehet éppen igaza. A Kárpát-medence hegykoszorúja a hurrikánoktól egyelőre megvédett minket, de a globális felmelegedés minden átkát nem pattintja vissza. Tartósan, egyre hosszabban tartó és egyre súlyosabb aszályokra kell berendezkednünk.

Mivel a mezőgazdaság tequila alapanyagra valló átállítására kevés esély van, sokan verik félre a harangot, hogy az öntözéses időszak meghosszabbítása és az öntözésre felhasznált víz kedvezményes elszámolása csak átmeneti intézkedés.

Hosszú távon hazánk stratégiai érdeke, hogy nagyobb és kisebb víztározókat építsünk annak érdekében, hogy a folyóinkon átfolyó áradásokat felfogjuk. Józsefnek anno Egyiptomban a fáraó álma által segített az Úr, hogy bölcs irányba kormányozza a hét bő esztendő alatt a birodalom mezőgazdaságát. Még csak április eleje van, de a porzó és tikkadt termőföldek elkeserítő valósága követel most hazánkban egy átfogó irányváltást.

A víztározók létrehozásának égetően fontos irányába.

Rémisztő híradások:
A húsvétot még nem vágja tönkre az aszály - infostart
Az aszály miatt a búza és a repce harmada lett csak jó minőségű - Magyar Nemzet
Aszály van, súlyos - 444
Durván elszáll a zöldségek és gyümölcsök ára - és nyáron sem lesznek olcsóbbak - Népszava
És végül egy tavalyi rövid: Agrárminiszter: Az aszály a fő veszélyforrás - mandiner