Miben szeretnél tehetséges lenni?
Szeretnék tehetségesebben biciklizni, főzni, tehetségesebben kiállni magamért és az emberekért. Meg igaznak lenni. Azt érzem, sokszor nem szabad azt mondanom és csinálnom, amit igazán szeretnék, és tök jó lenne, ha ez nem így lenne.

Sztarenki Dóra: Nem szabad, hogy földbe rejtsenek, mert visszajövök - hvg.hu

Bevallom betyárosan, sem ezt a tehetséges, öntudatos, karakteres és szép, nem utolsósorban huszonéves színésznőket bemutató HVG-s cikksorozatot nem olvastam még, sem pedig Sztarenki Dóra nevét nem hallottam. Provokatív, s ízléstelenül halottak napja tájékára időzített címadó kijelentése – „nem szabad, hogy földbe rejtsenek, mert visszajövök”... – rávezetett a vele készített interjúra, s ott jött a meglepetés... Mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy egy olyan kérdésre –„miben szeretnél tehetséges lenni?” – ahol aztán tényleg kifejthetné minden szakmai, világi ambícióját, éppen azt fogja majd mondani, egy sorban a biciklizéssel és a főzéssel, hogy „meg igaznak lenni”...

 

 

Nagyon megörültem ennek a mondatnak, ennek a minden bizonnyal őszinte vallomásnak. Ilyen is van? Hogy egy – hogyan is írtam az előbb? – tehetséges, öntudatos, karakteres és szép színésznőből egyszer csak előbújik egy gyermek, s megszólal, felcsendül egy tiszta hang: Meg igaznak lenni... Igen, meglepődtem, kakukktojásnak, idegen testnek, már-már ciki-kategóriának éreztem ezt a kijelentést. Nem nagyon szoktak ilyenek elhangozni napjaink értékevesztett médiaközegében, pláne annak bulvárosabb bugyraiban...

„Nincsen igaz ember egy sem...” -idézi Pál apostol (Róm. 3,10) a zsoltárost (Zsolt. 14, 1-3), s most itt van egy „világi” színésznő, aki azt mondja, hogy ő szeretne igaz lenni... Azért is érdekes ez –legalábbis számomra... –  mert ugye van három alap emberi érték, a szép, az igaz és a jó, melyekre épül az egyetemes emberi kultúra három nagy ága, a művészetek (szép), a tudomány (igaz) és az etika (jó), s itt éppen a művészet egyik szép képviselője éppen az igazat emeli ki, de tulajdonképpen ebben – hogy igaz ember szeretne lenni – a szépség és a jóság is benne van! 

Persze, mit is jelent igaznak lenni...? Azt gondolom, ahány ember, annyiféle választ hallanánk erre a kérdésre. Mint ahogy az igazságból is annyi van, ahány ember... Hogy írja Wass Albert? „Ha az igazságról beszélsz, akkor vigyázz! Ne a magad egyéni érdekét vagy egy csoport érdekét nevezzed igazságnak! Érdek annyi van, ahány ember a földön. De igazság csak egy! (...) A valódi igazságban bízhatsz bátran, kára nem eshetik. Felkél a nap, bármilyen sötét is legyen előtte az éjszaka. (…) Jusson eszedbe, hogy van egy jelvény, amit sokan hordanak, de kevesen értenek meg. Azt hirdeti, hogy sok idővel ezelőtt keresztre feszítettek Valakit, aki győzött az emberek bűnei fölött!”

Az interjúból azt is megtudtuk, hogy Dóra érzékeny lélek, aki igyekszik „harcolni a bűnnel”, s próbál megbocsátani az ellene vétkezőknek... „Nagyon meg tudok karcolódni dolgokon, és aztán nehezen lépek túl rajtuk. A szoros családi és baráti körömben már egész jó vagyok a megbocsátásban, de ha valaki kívülről olyat mond vagy tesz, amivel megbánt, az a tüske ottmarad, és nagyon nehezen tudom kihúzni.”

Mi protestánsok, tudjuk jól, hogy teológiai-etikai értelemben nincs igaz ember (Róm.3), de nem mondhatunk le erről az irányról, a „Tedd magad igaz emberré!”-programról! Tudva azt, hogy végső soron Jézus Krisztus az, aki megigazít, igazzá tesz, az Ő igazságát nekünk tulajdonítja! Ő, aki azt mondta magáról, hogy „Én vagyok az út, az igazság és az élet...” (Jn. 14, 6)

Túl mindezen, azért én még nagyon örülök ennek az interjúnak, Dórának, ennek az egyetlen ritka őszinte vallomásának, arra nézve, hogy miben szeretne még kiteljesedni:... „meg igaznak lenni!”