2030-ban a számítógépek intelligensebbek lesznek, mint az emberek. A szoftverek terjedése az elkövetkező öt-tíz évben rohamos ütemben reformálja át legtöbb hagyományos iparágat.  Gondoljunk csak az Uberre! Gyakorlatilag csak egy szoftverrel működik a rendszer. Nincsenek autói, mégis jelenleg a világ legnagyobb taxitársasága. Hasonló elveken működik az Airbnb is, ami a világ legnagyobb szállodai vállalata, és ők sem rendelkeznek ingatlanokkal.
A számítógépek exponenciálisan jobban megértik a világot. Prognózisok szerint még az idei évben egy  számítógép győzi le a világ legjobb Go játékosát, a vártnál 10 évvel korábban.
Az USA-ban a fiatal ügyvédek már nem könnyen kapnak munkát. A Watson ( mesterséges intelligencia) program segítségével alapvető dolgokban 90%-os, problémás estekben 70% pontossággal kaphat bárki jogi segítséget. A jövőben nagy valószínűséggel 90% -kal kevesebb ügyvédre lesz szükség, leginkább profi szakemberekre. A Watson már a nővéreknek is segít diagnosztizálni a rákot, 4-szer pontosabb, mint az emberi ápolónők.

Rohamtempóban változik a világ, ilyen lesz 20 év múlva az életünk - sokszinuvidek.24.hu

Rohamtempóban változik a világ, és tegyük hozzá rohamtempóban erkölcstelenedik is. Egy igaz szösszenet, hogy érzékeljük milyen mélyen van már a szint. Ha ez egyáltalán még szint! Májusi szép szombat, templomajtó kitárul, ifjú pár bevonul (ilyenkor a harmincasok és negyvenesek is bőven ifjú párként hatnak), fogadalmat tesz, két anyakönyvi kivonattal (állami+egyházi) a kocsiban a fogásokon és tortákon, majd nászajándékos borítékok begyűjtésén és táncikáláson túl jutva elmennek nászútra. A tegnapi vőlegény, azaz a férj viselkedése a nászút reggelétől feszült, hát rá is kérdez a tegnapi menyasszony, azaz a feleség, hogy mi a gond? Álmában sem gondolná, hogy a válasz alapján majd ő lesz a gond. Ő, akinek jobb kezét megfogva, szemébe nézve elhangzottak a szavak: szeretetből veszem el őt... vele megelégszem... vele szentül élek... hitetlenül el nem hagyom... Csakhogy az elhangozó szavakat a tegnapi vőlegény, azaz férj nem is neki szánta volna, hanem a szeretőjének, akit tanúnak hívott, és ott állt a fogadalom elmondásakor is a jobb keze felől. Ó, és ha azt gondolnánk, hogy ez az igazi mélység, sajnos ki kell zökkennünk e téves elgondolásból. Van még lentebb, kérem szépen. A 48 órát sem megélt Isten és gyülekezet előtt tett fogadalmat követően a bíróságra beadott papírokat még ki sem nyitották a megfelelő hivatalban, mikor már az anyós fiacskája csődjének lehulló morzsányi nyereségét megkaparintva a karikagyűrűből magának és férjének készíttet gyűrűt, mivel addig nekik úgysem volt.

Rohamtempójú változása ez korunknak. Mélyrepülés oda, ahol vőlegények úgy gondolják, hogy kellemetlen lemondani az esküvőt, inkább majd elválnak, hiszen manapság úgyis rutin a válás. Sajnos volt lehetőségünk olyan menyasszonyt is megismerni, aki folyton elégedetlen volt jegyes társával, s miután megkérdeztem, hogy akkor miért mész hozzá feleségül, azt mondta: azért ma még a jegyesség felbontása, nem annyira szokványos, mint a válás. Ma még nem annyira, de később már ez is annyira szokványos lesz. Agyrém!

Némi töprengés után arra következtetek, hogy nem az ész vagy a korrektség hiányzik csak ezekből az emberekből, hanem főleg az érzelmi intelligencia (EI), aminek mérhető volta a bizonyos EQ. Ez az intelligencia vagy a képességek azon fajtája, ami a saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos. Hatással van a cselekedetekre, és alacsony szintje nagy fájdalmat tud okozni másoknak.

A robotizált világban, az intelligens számítógépek vajon mennyit trükköznek, alakoskodnak majd? Erre is programot írnak egyszer, hogy olyan emberiek legyenek, mint korunk embertelensége?