A bukaresti szociálliberális kormány nem vonja vissza a büntető törvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi rendeletét – közölte Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön.

A román kormány nem akar egymilliós békemenetet - 24.hu

Florin Jianu, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter Facebook oldalán jelentette be, hogy lemond a Grindeanu-kormányból, mert így diktálja lelkiismerete, és "ez a világon semmiért nem képezheti alku tárgyát".

Lemondott az üzleti környezetért felelős miniszter - transindex.ro

A filmirodalom klasszikusai közé számító Macskajaj Dadanjának tanácsa jut eszembe a korrupcióról: "Ahogy egy bolgár haverom mondaná: Öcsém, ha bajod van, és nem tudod megoldani pénzzel, oldd meg sok pénzzel!"

A román kormány magasra tette a lécet ahhoz, hogy a korrupcióból valaha baj lehessen: 200ezer lej. Tényleg megoldhatják a bajukat sok pénzzel: 14 millió forintnyi az összeghatár. Az alatt nem számít, ki kit ken meg. Annyira felháborító az egész ügy! S talán azért annyira felkavaró, mert bár Budapest helyett Bukarest a törvényhozás helyszíne, és Orbán helyett Grindeanu a miniszterelnök neve, mégiscsak eddig ha arrafelé tekintettünk, akkor láttunk némi haladást a komoly fellépés eredményeként. Mára pedig komolytalanná, sőt gátlástalanná vált.  

 

Nem furcsa, hogy nehezen nyelik le az emberek. Hiszen nem csupán arról van szó, hogy akinek van pénze, az tudja egyéni érdekeit érvényesítni, hanem arról is, hogy másokat hátrébb tolhat, sőt veszélybe sodorhat, vagy akár meg is ölhet. Ld. a 64 életet követelő Colectiv Club tragédiája... Elégtételt reméltek a fiatalok életéért, és most minden süllyedni látszik.

Mielőtt eljutunk a "mindenki korrupt" kezdetű mondatig, jusson eszünkbe, hogy nem mindenki ért egyet ezzel az eljárással. Például a kormányból kilépő kereskedelmi miniszter sem. Az ő érvelésében két olyan elem jelenik meg, ami teret kellene nyerjen a többi felelős vezető gondolkodásában: 1) a jövő nemzedékkel mindig el kell számolni;  2) kell legyen tabu zóna, ami felett nincs alkudozás. Sajnos a sürgősségi rendelet ezt a tabu zónát rengette meg. A szent terület, aminek tisztának kellene lennie és érintetlenül kellene maradnia, annyira összezsugorodott, hogy elapasztotta a bizalmat is. Hiszen az új rendelet tartalma (különösen a visszamenőleges hatály) és életre hívásának módja is arra enged következtetni, hogy bűnpártolás folyik. Védenek valakiket, köreiket vagy éppen saját magukat.

Nem felelünk értük, még a saját hazánk kormányáért sem tudunk kezeskedni; s folytathatnánk a sort egészen hosszan a saját kis falunkig vezetve a bürokrácia útját... Egy biztos, hogy csak saját magunkért tudunk messzemenőkig felelőséget vállalni. Ez azonban nem foszt meg attól, hogy tisztaságot és korrupció mentességet várjuk el szűkebb és tágabb környezetünktől, hazánktól és szomszédjainktól.