Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer mától szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

 Magyar Védőnői Szolgálat Hungarikum 2015. 

" Preventív feladataikat a következő területeken végzik: A területi védőnő feladata a nővédelem, a várandós és gyermekágyas anyák gondozása, a gyermekek gondozása születésüktől a tanköteleskor végéig és a komplex családgondozás. Az ifjúsági védőnő részt vesz a gyermekek szűrésében (tanulók egészségi állapota, alkalmassági vizsgálatok), közegészségügyi és járványügyi, illetve környezet-egészségügyi feladatok végrehajtásában, az elsősegélynyújtásban, illetve a nevelési-oktatási intézmények egészségnevelő tevékenységében." Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat www.bmrg.hu


Dunántúlon egy kis faluban vagyok védőnő. Férjemmel három gyermeket nevelünk, a nagyobbik lányunk már unokával is megörvendeztetett bennünket.

Néha elgondolkodom, a helyemen vagyok? Jól döntöttem mikor a védőnői hivatást választottam? Biztosan ez az én feladatom? De mi máshoz is értenék, 31 év védőnői munka után?

Kovácsné Horváth Mária


2014-ben a REND megnyitóján Steinbach püspök úr köszöntőjében elhangzott: „Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva hogy mit szól hozzám.”(Habakuk2,1) „Minden hívő ember arra kapott elhívást, hogy őrizze azt, amit az Úr bízott rá.”
Ez az én őrhelyem, a Mocsai Védőnői Szolgálat.
Pályám elején még a régi hierarchia működött, az orvos beosztottjaként dolgozott a védőnő a 80-as években. Körzeti orvos, nőgyógyász, gyerekorvos,óvodai, iskolai munka, megfelelni a szülők felé, az önkormányzat felé. Ma már önállóan végzem a feladataimat, várandós-,gyermek-,nővédelmi tanácsadás, a családlátogatások.
A családok szívesen fogadnak, a pályám során egyetlen elutasításban volt csak részem. Ha valaki próbálta már, tudja, nem könnyű egy család életébe, saját„mikroklímájába”belépni. A családlátogatást a mai fiatal szülők már kevésbé igénylik, mint évekkel ezelőtt, de azért menni kell. Ismerni a családok szokásait, mindenkivel másképp kommunikálni, de az sem árt, ha a kapu mögött várakozó kutya nevét jól megjegyzem.
Volt idő, mikor kismotorral közlekedtem, télen még a pusztákra is, lábamat lelógatva a hóba, nehogy kicsússzak az autók taposta néhány centis sávból.
Az évek alatt negatív dolgok is értek, ekkor meginogtam önmagamban, kevésen múlott, hogy nem lettem pályaelhagyó, sok más kollégámhoz hasonlóan.
Miért maradtam mégis védőnő?
Sok örömöt és pozitív élmény is megéltem, többszörös „nagymama” vagyok, mert szaporodik azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek az édesanyja vagy édesapja is nálam született.
A védőnői hivatás nem 8 órás munkakör, megszólítanak a boltban, a postán, a templom lépcsőjén. Vasárnap este Facebook-on küldött fotóról mondjam meg mi az a seb az éppen járni tanuló apróság mellkasán. Mikor anyával közlöm ótvar, ő megkönnyebbül, van már kiindulópontja, a bizonytalanság mindennél rosszabb. Másnap örömmel hív fel, igazad volt, ótvart mondott a doktor is. Magamban mosolygok, 52 éves koromra „modern” védőnő lettem.
Új kihívások vannak a szakmán belül, 5 évvel ezelőtt kezdtem a méhnyak szűrést a nők körében, azóta bekerült a köztudatba, a védőnőhöz már nem csak várandósok és kisbabák járnak. Már családot gondozunk, a 25-65 év közötti hölgyek jöhetnek szűrésre a lehető legközelebb és a legegyszerűbb módon, a Védőnői Tanácsadóba.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Védőnői Szolgálat 2013-ban a Magyar Örökség-díjat vehette át, 2015-ben Hungaricum lett a száz éves szolgálat.
Ádventben vagyunk, készülünk a „nagycsaládos” karácsonyra. 57 nehézsorsú kisgyerek csillogó szemére gondolok, akiknek a Gyermekjóléttel közösen szervezett ünnepség jelenti a karácsonyt. Már csak néhány nap van hátra, még sok a tennivaló. Őrhelyemre állok…