mi lenne akkor, ha tényleg egyszerre robbantanák fel az világ össze atombombáját.   A videó szerkesztői két lehetőséget vizsgáltak meg, az egyikben célzott támadásokat a legnagyobb települések ellen, a másik esetben pedig azt, hogy ha konkrétan egy helyen robbanna minden nukleáris fegyver.  

Mi történne, ha egyszerre felrobbantanák a világ összes atombombáját? nuus

"A világon jelenleg körülbelül 15000 nukleáris robbanófej van (a hidegháború végén 80000 is több volt), főleg amerikai és orosz tulajdonban, ha ezekből minden 100000 lakosnál nagyobb városra ledobnának 3 atombombát, akkor egyetlen pillanat alatt el lehetne pusztítani 3 milliárd embert, a populáció majdnem felét, és még maradna is egy rakás felesleges bombánk.    Ha az összes bombát egy helyre szállítanák, és egyszerre robbantanák fel, akkor a detonáció ereje körülbelül 3 milliárd tonna TNT robbanóerejének megfelelő lenne. Ez körülbelül 15-szöröse lenne a Krakatau-vulkán 1883-as kitörésének, amit a történelem egyik legnagyobb robbanásaként tartanak számon. ... ha a Földön lévő összes uránt kibányásznánk és nukleáris fegyvereket készítenénk belőle, majd az egészet felrobbantanánk. Spoiler, és jó hír: a Földet szerencsére nem tudnánk megsemmisíteni, és az életet sem, körülbelül 100 év múlva burjánzó növényvilág és apró állatok hadai borítanák a bolygót. Csak éppen emberek nélkül…"


Van jó hír. Nem tudjuk elpusztítani a Földet.

Volt egy film. Számkivetett. A főhős repülőbalesetben egy lakatlan szigetre kerül. Négy év után visszatér a civilizációjába. A régi életét szeretné visszakapni, de az gyakorlatilag már nincs meg. Megsemmisült. De az élet megy tovább. A szigeten egyszer annyira elkeseredik, hogy el akarja pusztítani magát. De nem tudja. Még erre is képtelen. A teljes kiszolgáltatottság. Nem ura az életének. De ez nem azt jelenti, hogy rossz. Csak azt, hogy a logika csődöt mond.

Itt vagyunk ezzel a sok pusztító eszközzel és mégsem vagyunk urai az életünknek. Felrobbanthatunk, ölhetünk, pusztíthatunk és nem rendelkezünk semmivel. Minél erősebbnek tűnünk, annál kiszolgáltatottabbak vagyunk. A logika csődöt mond. 

Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy valamilyen böjtöt illesszen be az életébe. Kifejezetten azért, hogy szolgáltassa ki magát. Ne legyen ura az életének. Hagyja magát. A logika csődöt fog mondani. Nem fog hiányozni semmi. Sőt olyan részletek, oldalak tűnnek fel, amelyért addig csak vágyakozva epekedett, csak látni is. Most pedig megkapja kézzelfoghatóan, tapinthatóan, valóságosan. 

Azért örülnék, ha nem robbantgatnának. Ez olyan mint a bumeráng. Győzelem, de kin és minek? Nem fogja senki élvezni. 

 

 

ajánló: http://mek.niif.hu/04200/04258/04258.htm

MARK TWAIN         MEGSZELÍDÍTEM A KERÉKPÁRT                      SZERENCSE