A közösségi médiának köszönhetően ma tényleg bárki állíthat bármit a nagyközönség előtt. Ez az internet által kivívott nagyfokú szabadság ugyanakkor előre nem látott veszélyeket is szült. ... A hazugság lényegesen gyorsabban terjed, messzebbre jut, mélyebbre hatol és nagyobb közösséget ér el, mint az igazság. Ráadásul ez az információk minden fajtájára igaz, legyen szó tudományról, pénzügyi kérdésekről vagy városi legendákról. Egy téma ugyanakkor kitűnik a többi közül: a politikában kimagasló fölénnyel üti ki az igazságot a hazugság. ... A gyorsaságot tekintve is teljes a hazugság győzelme: egy igaz hírnek általában hatszor annyi időre volt szüksége 1500 ember eléréséhez, mint egy hamisnak. Sőt, 20-szor annyira, hogy azonosan mélyre hatoljon a közösségi hálózatban. A kategóriák közül pedig a politikai híreknél látták a hazugságok legnagyobb előnyét, azok ugyanis háromszor gyorsabban értek el 20 ezer emberhez, mint bármi más.

 Semmi esélye az igazságnak a hazugságokkal szemben portfolio.hu

"A hazug információk fölényes győzelmét nem az okozta, hogy az ilyesmit megosztók több követővel rendelkeztek (sőt, ellenkezőleg), hanem az, hogy az emberek egyszerűen gyakrabban osztották a hazugságokat. A szerzők modellje megbecsülte, hogy egy hazugságnak 70 százalékkal nagyobb esélye van a megosztásra, mint egy igaz hírnek. ... mitől lehetnek ennyire népszerűek a hazugságok. Úgy találták, hogy az álhírek gyakrabban jelentettek újdonságot az emberek számára, mint az igaziak, és ez nagyban hozzájárulhatott a gyors terjedésükhöz. Az emberek tehát úgy tűnik, hogy jobban szeretik az unalmas valóságnál a színes és szórakoztató hazug újdonságokat."


Jobban szeretjük az izgalmat, a változatosat. "A változatosság gyönyörködtet." Az igazság meg általában tegnap és holnap is ugyanaz. Az emberek meg nem egyformák. Vannak, akiknek lételemük a változatosság, az újdonság.

Elég csak a tusfürdőkre gondolni. Ugyanaz a cég pár havonta ugyanazt a terméket átcsomagolja és ráírja új. Ezzel nincs is semmi baj, mert nem lesz rosszabb a termék. Valószínűleg jobb sem, de már megint meg lehet venni, mert más. Mert eltérő. Mert újdonság. Mert ki kell ezt is próbálni. Nagy valószínűséggel nem okoz gondot a használata, vagy csak annyit, mint addig. 

Ugyanez a megtévesztés a homeopátiás szereknél még elmegy, ha csak a vírusos náthát kell túlélni hőemelkedés szinten. De már féreghajtáshoz sem elég, a pajzsmirigy vagy hasnyál anomáliáihoz meg már ne is beszéljünk.

"A működésünk lételeme a információk pontos feldolgozása, hiszen azokon alapszanak a döntéseink, bármiről legyen is szó." 

Az egy dolog, hogy szívesen olvasunk izgalmas, sejtelmes híreket. Szívesen borzongunk. Az sem baj, ha nem igaz, vagy legalábbis nem teljesen. Azt tudom elképzelni, hogy minden embernek van valamiféle izgalmi állapot szintje, amit fenn akar tartani. Ehhez felhasználja azt, ami a keze ügyében van. Hamis, féligaz, ám újszerű és izgató híreket. 

Talán természetes, hogy a legtöbb álhír, hazugság ott ér el leginkább, ami legjobban foglalkoztat, vagy egy erősen hiányos, vagy kényelmetlen érzelmi állapotban. 

De hír és hír között különbség van. Kiskutyám ehet-e macskaeledelt vagy fordítva, az nem ugyanaz a kategória, mint egy olimpia, vizitdíj, egészségügy, bevándorlás, oktatás, hadsereg, atomerőmű. Mert az ösztöni izgalomigényt kihasználva simán lehet álhírekkel, hazugságokkal manipulálni embereket Ez viszont már bőven az életünkbe kerülhet. 

Nyilván a hamis hír gyártója, a manipuláló stratégiája elsődlegesen oka a hazugságok terjedésének, növekedésének. De sajnos benne van az emberek kíváncsisága is, és szeretik magukra húzni mindezeket. Kiszolgálják az izgalmi igényeket. A közösségi média ezt biztosan tudja. 

Mindenki beleesik ebbe a hibába. Nehéz kikerülni. Részesei, generálói vagyunk ennek. Jó lenne tudni mi az igaz. ... Biztos szeretném tudni?