Az iskolai lőterek működtetése elég körülményes lenne, önmagában a pálya kialakítása nem túl bonyolult, de kizárólag szakértő felügyelete mellett lehet csak használni, a fegyvereket pedig páncélszekrényben, elzárva kell tartani. Kérdés, hogy hány olyan iskola lesz, ahol adottak a feltételek, vagy ahol szívesen vágnak bele a lőtérprojektbe. A pedagógusok szakszervezete szerint nagyon körültekintőnek kell lennie az iskolaigazgatónak, egy iskolai lőtér ugyanis sok kockázatot hordoz, még akkor is, ha a diákok csak légfegyverrel lőnének.

Iskolákban alakítana ki lőteret a Klik - index.hu

Beltér, kültér, személyes tér, templomtér, főtér, piactér, színtér, küzdőtér, Minkowski-tér... s ni-ni, végül egy lőtér. Iskolához tartozó. Hozzászokjunk a gondolathoz?

A sportlövészet alapvetően nagyon különbözik a háborús fegyverhasználattól. Nem oltja ki senki életét, hanem egy sporttevékenység, aminek sok féle-fajtája van: pontlövészet, fémlövészet, sörétes lövészet, szituációs lövészet, precíziós lövészet, nagytávolságú lövészet, sílövészet, paralimpiai lövészet... Még talán azok is el tudják fogadni a sportlövészetet, akik a fegyvertelen katona véleményét osztják. Mégis miért viszolyognak egyesek a suli-lövészet gondolatától?

Lehet, hogy csupán a magyar múltat analógiaként tekintő gondolkodás miatt indul el sokakban a hangya olyatén módon, hogy a "mi lehet még ebből" kérdésre valami beidegződés alapján egy múltbeli láncolattal keressük a választ. Nos, ez esetben nem kell sokáig keresgélni, máris szembe ötlő az egyik lehetőség: 

Lassan száz éve, a területcsonkító és haderőt korlátozó békediktátumot követően leventeszervezetekbe bújtatták a katonai kiképzést. A testnevelésről alkotott törvény hívta életre (1921. évi LIII. tv.), de majd a Honvédelmi Minisztérium irányította, sőt később a II. világháborúban harcolt is az időközben felnövekedett generáció. Nem azért volt világháború, mert leventemozgalom volt Magyarországon, hanem azért volt leventemozgalom, hogy Magyarország meg tudja védeni magát. Hogy ez hol jobban, hol kevésbé jobban sikerült, az múltbeli tény. 

De mire kell ma egy lövészetre alkalmas helyiség az iskolákban? Tanítási időn túl netalán majd apukák és anyukák is gyakorolhatnak, upsz, sportolhatnak?

Az álszentség nagyon távol van tőlem. Vállalom a gondolataimat, nem mondok mást, mint ami a véleményem. El tudom fogadni a családom fegyvertartási engedéllyel bíró tagjait, akik a gyerekeik felől is úgy gondolkodnak, hogy tudjanak majd lőni. Sőt kimondják, hogy tudjon magának az erdőben falatot szerezni, és háború esetén tudja megvédeni magát és/vagy a családját. Akik így gondolkodtak, eddig is megtalálták annak helyét és módját, hogy a lövészet bármely formájával megismerkedjenek. Kitágíttatik ez a lehetőség? Kíváncsian várom, mert végül is dupla kerítés ide vagy oda, könnyen egy küzdőtéren találhatjuk magunkat.

Szó, ami szó, a jelenlegi apukák generációja már (még) sorkatona sem volt...