Idén augusztus 1-jén érkezik el a túlfogyasztás napja. ... A Global Footprint Network 2003 óta hasonlítja össze a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség erőforrásigényével, vagyis ökológiai lábnyomával – írja az MTI. A túlfogyasztás napján ez a két érték találkozik, onnantól kezdve tehát a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt az emberiség. Most 1,7 Földre lenne szükség ahhoz, hogy kiszolgálja az emberiség jelenlegi igényeit. ... A népesség és a szükségletek növekedésének nyomán már az 1970-es években elkezdődött a túlfogyasztás (akkor december 29-ére esett a túlfogyasztás napja). Azóta egyre korábban jön el a nap, amikor az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás átlépi azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ezt követően az emberiség fogyasztása már az ökoszisztéma rovására megy. ... Amikor a lassult a gazdasági fejlődés – például a 2007-2008-as pénzügyi válság esetén – az energiaszükséglet is csökkent, ami pozitív irányba mozdította el az ökológiai mutatót.  

MEGINT KORÁBBAN LESZ A TÚLFOGYASZTÁS NAPJA turistamagazin.

Tudom. Még egy vészmadár. Minek már megint és egyáltalán... Nem kell itt a rémhír meg a félelem keltés. Élünk amíg élünk és osztán? Aminek jönni kell, jönni kell.

Jön is. Ha akarjuk, ha nem. Nem úgy jön el, hogy egyszer csak elalszik a villany. Először csak pislákol a túlterheltség miatt, majd felváltva lesz áram a különböző vidékek, kerületek között. Majd elválasztják a feltétlen szükségeseket azoktól, akiknek nem feltétlenül szükséges. Pl. erőművek, kórházak, hadipar, gyógyszeripar, politikai fenntartó intézmények és gazdagok kontra akik nem tudják megfizetni vagy a tömeges igényt elégítene ki. Nem fog jutni a fagyasztókra, légkondira, fűtésre. Persze valamennyi igen. De sokkal kevesebb. Az igényeket lejjebb kell adni.

Elhullanak a beporzó rovarok, méhek. Miért is baj. Egy ideig elporozgatunk mi, de az nem ugyanolyan hatásfokú, mint amit a méhek ingyen és bérmentve, csak ösztöneik szerint elvégeznek. Csökken az élelmiszer termés. Ettől nem egyből hullanak el az emberek. Elég sokáig el lehet vegetálni még. Csak kevesebb tápanyag, vitamin kerül a szervezetbe. Erre már vannak utaló jelek. Hiába a sok élelmiszer, már a növényi alapú tápanyagokban nincs annyi ásványi nyomelem és vitamin. Nem fedezi a napi szükségletet (Miért esznek egyre többet az emberek? Sok ok közül az egyik, hogy a szükséges tápanyagokat csak több élelmiszerből tudják bevinni. De ez rengeteg plusz kalóriát is jelenthet) Ezért megy jól az élelmiszer kiegészítő készítményeket gyártóknak. Vitaminokat tolnak az arcunkba. Tehát először csak immunrendszer gyengül, mely nem fog tudni ellenállni a különböző betegségeknek. Egy jósolt szuperjárvány, mint a spanyolnátha az első világháború végén, a lakosság jó részét ledönti a lábáról, és keveseknek adatik meg a gyógyulás. 

Gyerekkorom óta ezt hallom, hogy éppen milyen ütemben pusztítjuk a természetes környezetünket. Mostanra tényleg. Kit érdekel a jaguár, az anaconda, xavante törzs az Amazonas mentén? Vagy Borneón az elpusztult orangutánok? A még meg sem ismert, de ismeretlenül is kiírtott állat és növényfajok?

Sör, kóla legyen, meg rántott hús sült krumplival, meg hamburger menüben pici műanyag bosszantyúkkal. Ki a .... érdekli, hogy nincsenek állatok meg növények? Azok úgyis csak az állatkertben laknak. Nem?

A mi összes gondunk oka szinte egy szóban leírható: önzés. Olyan dolgokra pazarolunk erőforrásokat és nyersanyagokat, amelyek a továbbélésben nem játszanak szerepet. Ezt a haszonszerző emberek még ki is használják. A modern média ezt felerősíti. Sikerült kinevelni egy minden kontinensen, minden időben, minden korosztályban felelőtlen emberi magatartás-, és gondolkodásformát. 

Miért kell a mesterséges intelligencia? Miért kell az automatizmus? Mert egyre többen vagyunk önző "génekkel" kistafirungozva és ezek ma már egymással ütköznek. Valamennyire még a robotok tudnak segíteni egy darabig, hogy elkerüljük a nyílt társadalmi és mindenféle összeütközés következményeit. De egy idő múlva nyilván a robotjainkban fogunk ütközni. Majd megelégelik mindezt és hátrébb tesznek a döntéshozatalban végleg. 

Kérdés lesz-e még elég energia? Vagy mire lesz elég? Lesz-e még ember, aki az ember, emberi üzemmódjában tud gondolkodni, létezni? (Ezalatt a Teremtő teremtési rendjére célzok; Isten által meghatározott életre gondolok)

A Föld a mi szempontunkból egy zárt rendszer. Amit nem rendeltetésszerűen használunk fel, el, az hiányozni fog egy adott pillanatban. Most már nem az a kérdés, hogy mivel fűtünk jövő télen, vagy miből fizetjük ki a gázszámlát. Az a kérdés, hogy lesz-e tél, vagy nyár, gáz, vagy elektromos áram, vagy jövő? Ha igen, akkor kinek?

 

 

 

linkajánló:   

A légkondikról készült meghökkentő előrejelzés   napi.hu/nemzetkozi_gazdasag

https://www.youtube.com/watch?v=acaU4S-v4D8   Globális túlfogyasztás