„Az idézett hangfelvétel sajnos nem lep meg. Egy olyan párt képviselője mondta, amely az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?”

Köves Slomó: A Jobbik úgy akar mosakodni, hogy... - mandiner.hu

Magyarország. Néppártosodni próbáló jobboldal. Áttetsző. Szimpatikussági próbálkozás. Cukiság. Visszatetsző. Kilógó lóláb. Ürülékes vödör - Profán, mégis tökéletesen passzoló megfogalmazása annak, ami volt és van.

A szennytől nem könnyű megszabadulni. Ahogy Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija fogalmaz, az nagyon találó és abszolút tükrözi a kialakult helyzetet. Tulajdonképpen lerántja a leplet arról, ami a párton belül folyik. Vona nyakában keringő cicák az egyik oldalon, és vérvonalak alapján szelektáló gondolkodás a másikon. Mi ez, ha nem tudathasadásos állapot? Az ölebek jöhetnek, de nemzetiségek nem...

Nem könnyű változást kieszközölni. Valódi változást pedig főleg. Mert nem elég elhatározni, hogy milyenek leszünk, azt meg is kell valósítani. Nem elég kigondolni a végcélt, és végig venni a lépéseket, mert ha nem teljes bensőnk átformálódása miatt történik a változás, előbb-utóbb hiteltelenné lesz minden. Ráadásul a hatalom megszerzéséért való alku részeként lágyulni, finomodni és cukivá válni, teljesen megkérdőjelezi a látott és hallott dolgok igaz voltát. Valójában ugyanúgy gondolkodnak, csak közben taktikázni is próbálnak. Tisztává mosakodnának, de ahhoz a rasszizmustól való teljes elszakadásra lenne szükség. Csakhogy sem a párton belül, sem a szimpatizáns táboron belül nem teljes az összhang a megváltozás akarását illetően.

Az ürülékes vödör sokaknak biztos igazodási pont: erőt adó gyűlölet, keménykedés, hátrányos megkülönböztetés keveredik benne, szemben az elgyengültséget sugalló cicás cukisággal. Nehéz kilépni onnét, ahol otthonosan érezzük magunkat. Mi keresztyének azonban pontosan tudjuk, hogy ez lehetséges, példánk erre az első teológus, Pál apostol. Öldökléstől lihegő állapotból jutott el a megkeresztelkedésig  és a szeretet himnuszának megírásáig. Szóval lehetséges ez, de csakis a Szentlélek munkája általi igaz megtérés eredményeként. Ilyeneket szeretnénk látni, és akkor bízvást elfogadjuk, hogy az ürülékes vödröktől megszabadultak.

Egyébként pedig mindenkinek szükséges a naponkénti megtérés, azaz a bűnbánat. Az öleb tartók is nap mint nap szembenéznek a valósággal...