Juliette Binoche kezdeményezésére 200 művész követeli a klímaváltozás elleni azonnali politikai fellépést. (...) A nyílt levél néhány nappal azután lát napvilágot, hogy lemondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kormányának egyik sztárja, a környezetvédelmi miniszternek elszegődött Nicolas Hulot tévés producer és műsorvezető. (...) Hulot váratlan és épp az évkezdésre időzített döntése különösen nehéz helyzetbe hozza Macront, nyilvánvalóvá téve, hogy a tavaly megválasztott államfő ígéretei és marketingfogásai ellenére a környezetvédelem, és a klímaváltozás elleni küzdelem teljesen háttérbe szorult az elmúlt évben. Ami egyébként logikusan következik a kormány neoliberális irányultságából (...) „Eljött a komolyság ideje, az egész bolygót érintő kataklizmának vagyunk tanúi: felmelegedés, a természetes életterek zsugorodása, a talaj, a víz és a levegő szennyezettsége, drasztikus erdőirtás. Minden indikátor riasztó: ebben az ütemben néhány évtizeden belül nem marad szinte semmi. Az emberek és a legtöbb élőlény helyzete kritikus” 

Juliette Binoche zöld zászlót bontott greenfo.hu

Szeretnék-e a kedves olvasók, hogy óriási állami támogatások mellett esetleges kőzettani alkalmassága esetén a Naszály-hegy környékén atomhulladék temető létesülne? Ez viszont az egész Dunakanyar térség életét befolyásoló beruházás lenne. Egyértelműen a Mecsek és környéke alkalmas egy hulladék temető megvalósítására a tudósok szerint. Előny:sok munkahely létesülne és óriási állami támogatást kapna a környék. Hátrány: környezeti problémák, és a biztonság kockázata.
Előzmény: A paksi bővítésről szóló egyezmény része, hogy az új erőműből származó atomhulladékot véglegesen Magyarországon kell elhelyezni. Ám ettől függetlenül is szükség van egy hosszú távú atomtemetőre, mert ebben helyezik majd el Paks I. elhasznált fűtőelemeit (amelyek jelenleg egy átmeneti tárolóban vannak), illetve leszerelése után magának az erőműnek egyes darabjait is. https://www.facebook.com/ZebegenyDunakanyar/   szeptember 2. 12:32 


A cikkre csakis Juliette Binoche miatt kattintottam. Lám, működik a marketing. Kedvenc színésznőm. Bár tőle függetlenül a Zebegény oldalán olvasva, meglepett a Naszály hegy említése, mint lehetséges atomtemető. Budapesttől északra és igen közel a fővároshoz. Nem kis időre kell megépíteni ezt a zárt rendszert, mintegy 300 ezer évre. Igaz 30 ezer év múlva a sugárzás már csak 10 ezred része lesz a mainak.
Nagyon úgy tűnik, hogy az atomhulladék sugárzó anyagait leginkább az azt felhasználó országban kell tárolni a megfelelő helyen, a megfelelő ideig. Az igaz, hogy a használt fűtőelemeket nagy szeretettel fogadnák az atomfegyverekben érdekelt országok. Mert nekik ez olyan, mint mókusnak a mogyoró, továbbélési nyersanyag.
Lemondott egy francia miniszter, mert nem tudja az adott szavát betartani a klímaváltozás elleni okos, bölcs, gyors fellépésre. Erre esélyt sem lát a jövőre nézve. Korrekt megoldás (tanulhatnának belőle páran), de ugyanakkor szomorú. Mire is gondolt, amikor naivan elfogadta a kormányzásban való szerepet, hiszen egyértelműen kiderül, hogy a neoliberális irányultságú társadalmi és gazdasági környezet nem teszi ezt lehetővé. Talán emlékszünk arra, amikor a nagy bölcs vezető Trump úr megkérdőjelezte az emberi hatást is az amúgy elbagatelizált vagy le is tagadott klímaváltozásban.
Nagyon úgy tűnik, hogy nem a legfejlettebb országok fogják megoldani ezt a kérdést. Bár néha mintha tenni akarnának. Szóban már jók. Az is valószínű, hogy nem a fejlődők fogják megoldani, mert nem akarnak  lemaradni, ezért ők már nagyon árnyaltan beszélnek és nem is nagyon ígérgetnek, vagy csak a távoli jövőbe. A fejletlen országok meg szimplán csak jobban akarnak élni, vagy életben tartani az embereket. Ott a klímavédelem, környezetvédelem nem tartozik a kocsmai kérdéskörbe sem, de talán a kormányüléseiken is csak mint a fejlett országok feladatköre.
Nagyon úgy tűnik, hogy minden fontos dolog elől elszipkázott, sok pénzből felépített nagy társadalmi stadionban kétszer tíz ember egy kapura focizik, ahol a két kapus egymást cserélve próbálja a lehetetlen védést. A lelátókon pedig őrült emberek eszüket vesztve őrjöngnek minden gólnál, vagy az okosabbja aki átlátja a helyzet fonákságát a többség féktelenségétől tartva megszeppenve erőtlenül, mintegy magában tiltakozgat, figyelmeztetget. De tulajdonképpen minden gól öngól.  Ezen nem tud változtatni senki. Talán, ha valaki lekapcsolná a villanyt.
Sok szakértő van, aki azt mondja semmi pánik. Na igen, de ők nem élnek 300 ezer, de még csak 30 ezer évig sem. A medve nem játék. Az atom sem. Igazán az atomenergiát egy jó kis frankhitelhez hasonlítanám. Nagyon kecsegtető ígéret rövidtávon, de borzalmasan megemelkedik a kamat és még a gyerekeink is örökölni fogják a törlesztés jogát. Ha még élnek.
Az emberi közösségek olyan társadalmakat működtetnek, amelyek ésszerűtlenek és önpusztítóak, akkor is ha egyenlőre működőképesnek tűnnek. A jövőnk az emberiség azon tulajdonságán múlik, hogy kimondja-e a bűvös szót, elég. Önkorlátozás*. De ezt csak akkor tudja kimondani, ha van benne alázat és végtelen bizalom. Nem a többi ember és nép felé, hanem mindenek alkotója és gondviselője felé.
*alulmaradni tudás, álhatatosság, hüpomoné. (pl. Róma 2, 6 Ő mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni: 7 azoknak, akik állhatatosan jót cselekedve törekszenek dicsőségre, megbecsülésre és halhatatlanságra, örök életet ad; Római lev. 12,12  A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.)

 

linkajánló:

MI LESZ PAKS I. ÉS PAKS II. KIÉGETT FŰTŐELEMEIVEL? paksameta.blog.hu

 Atomtemető a Mecsekben: 300 ezer évig kell bírnia 24.hu/tudomany