Sokáig nem tudták, hogy a klíma előrejelzésekhez képest miért nem nő annyira a széndioxid  mennyisége a légkörben. Sejtették, hogy az óceán raktározza, de nem tudták, hogy miként! Minél több a bálna, annál több a plankton. Minél több a plankton, annál több széndioxid kerül ki a légkörből. Amikor a bálnák még az ember térhódítása előtt háborítatlan lakosai voltak az óceánoknak és számuk sokszorosa volt a mostaninak, ők voltak felelősek azért, hogy évente több tízmillió tonna szenet távolítsanak el a légkörből. A bálnák változtatják meg az éghajlatot. Ha ismét a populációk feldúsulnak, ismét elszaporodnak, az a Föld és az emberiség számára jótékony hatású lesz. 

kiderul.startlap HIHETETLEN, DE A BÁLNÁK MENTHETIK MEG A FÖLDET   

Lehet, hogy ez a cikk nem egy National Geographic igényességű, tudományos besteller, de arra mindenképpen jó, hogy bemutassa ezer szálon, de inkább millió módon függ össze minden élet, életmód, létforma a Földön. Benne az emberrel is. 

Van itt mindjárt egy másik cikk is. "A városi madarak cigarettacsikkeket építenek a fészkükbe, hogy távol tartsák a kullancsokat és más parazitákat a fészküktől"  A verebek cigarettacsikkel védekeznek a kullancsok ellen index.hu  Persze más feltételezések is vannak. Esetleg a rostok miatt, amely hőszigetel a fészekbe építve. De úgy néz ki, hogy az emberrel együtt élve megtanulták az emberi mérgező hulladékot bevetni a parazitáik ellen. 

De nézzük csak milyen szálon kapcsolódhatunk mi is. Na nem arra gondolok mennyit tanultunk a természettől és az állatoktól az építészetben, iparban, technikában, kommunikációban. Nem arra, milyen nagy hatással van a gekkók lábán lévő redőzés a sima felületek tapasztására., a cápa és delfin bőrének kialakítása a gyorsabb haladásra a vízben, vagy a madarak tollazata a hőszigetelésre. Inkább erre: "Bizonyára mindenki tudja (ha nem, akkor ez most megrázó lehet), hogy a mindennapi élelmiszereink tartalmaznak rovarokat. Ebben semmi meglepő nincs, hisz például a gabonából aligha fogja kiszedni bárki is az aratás során odakerült bogarakat. Ennek ellenére vicces belegondolni, hogy évente legalább 140 ezret elfogyasztunk." Mit gondol, mennyi rovart eszik meg egy évben?index

Az embernek van pusztító hatása. Erre is lehetne sok példát hozni a pusztuló jegesmedvékről, az Óceánokban úszó szeméttengerekről, ökológiai katasztrófák kirobbantásáról. A háborúkban nem csak a politikailag szimpatikus vagy unszimpatikus emberi veszteség a jellemző, de az élőhelyek, állatok pusztulása is. Az ember az életmódjával pozitívan, de inkább negatívan avatkozik bele a Föld folyamataiba.  Íme egy ebből is: "A kutatók a tengervízben talált bálnaürülékekben lévő hormonokat elemezték és megállapították, hogy hét év alatt a vemhes orkák kétharmada elvetélt. A szakemberek a táplálkozási stresszel hozták kapcsolatba a jelenséget, mivel a térségben igen kevés a királylazac, a gyilkos bálnák kedvenc tápláléka." Egyre több orka vetél el a táplálékhiány miattng.hu/Fold  Ezt a lazacot meg lehalásszák és környezeti terheléssel megtizedelik.

Egy személyes példa arra is, hogy mennyire összefüggünk a környezetünkkel. Parabola antennánk van. Némi alap csatorna is áll rendelkezésünkre a tévézéshez. Ez elkezdett a napokban akadozni. Panaszkodtak a gyerekek. Engem nem zavar. Estére már egyáltalán nem állt egyetlen csatorna sem rendelkezésre. Semmi nem segített. Újraindítás, kódolás, semmi. Ellenőriztem a csatlakozásokat. A kültéri fejegység elé odanőtt egy gyönyörű Pölöskei muskotály szőlőinda. Leárnyékolta a vételt. 

A technikailag fejlett, azonban önuralomra, önkontrollra képtelen (etikátlan) embert képtelen elhordozni ez a Föld. Mondhatnám úgy is, hogy a pazarló, mindent elvevő, felhasználó, kihasználó életmódú emberre nem vár itt fényes jövő. Csak magával ránt az életmódja miatt sok szép életformát. Azok a rendszerek, amelyeket az emberek alakítanak maguknak és itt gondolok pl. az elektromos, gáz, ivóvíz, fűtés hálózatokra, és így nagyobbrészt a városokra alkalmatlanok a hosszú távú életre. Egyszerűen azért, mert elfelejtetik az emberrel, hogy részei a Földnek. Ha megadatna, hogy minden ember egy kis időre belekerüljön abba a helyzetbe, hogy magának kell megszereznie az élelmiszert, és nem rablással, vásárlással; és magának kell a fűtésről, ruházatról, lakhatásról, valamennyire az egészségéről gondoskodnia; nagyot változna a világ. Ha nem úgy működtetnék, akik tehetik, hogy a föld egyik részéről áthordják a cuccost a föld másik pontjára, hogy úgy érezzék "ki a király?", akkor talán kibírna minket. De a mi társadalmi igényeink, változásaink, politikának, közéletnek, gazdaságnak csúfolt folyamataink kártékonyak és haszontalanok a nagy rendszer, a Föld rendszere szempontjából.

Ezért lóg ki az ember mindebből. Teljesen érthetetlen módon él még az ember. Maga a "nagy" fizikus, a mester, Stephen Hawking  mondja, hogy az ember számára nem sok maradt itt. Az aszteroidák csak egy lehetséges forgatókönyv. Ez nem is gond, mert erről nem tehetünk. De a mesterséges intelligencia, a környezetet átalakító folyamataink, a gazdaság és a rossz döntéseink összességében Vénuszi körülményeket fognak teremteni 250 C fokkal és kénsavas esőkkel. Lehet, hogy csak riogatás, de nem rossz. 

Részei vagyunk a Földnek, ha tetszik, ha nem. Talán még mindig jobb lenne Ábelként, nomádként függeni a környezettől, és kiszolgáltatottnak lenni, és időnként továbbállni, konfliktusokat átélve, megharcolva, de kisebb veszteséggel és környezeti hatással élni, mint Káinként végezni rémes "gyilkos" munkánkat, a Földet és embert a saját képünkre és hasonlatosságára formálni.

Eddig csak a kegyelem tarthatott életben bennünket.