A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám pozitív hatása is van: negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását egy szerdán közzétett tanulmány szerint. ... A szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy csökkent az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az utóbbi két hétben - mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya. ... A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva a CREA egy másik tanulmánya szerint. ... 

 A koronavírus járvány miatt negyedével csökkent Kína szén-dioxid-kibocsátása portfolio

Olvassuk, halljuk, hogy a "koronavírus hatása". Nyilván az emberi szervezetre a legsúlyosabb és rémisztőbb. Hiszen 1-2 %-os eséllyel halálos lehet. Nem ezt szoktuk meg. Megbetegszünk, beszedjük a gyógyszert aztán ki-ki a maga ritmusában talpra áll pár nap, hét elteltével. A mellékhatások a karantén, elválasztás, mint szükségszerű megelőzés. Talán már jobban odafigyelünk a kézmosásra is. De nyilván a pánik is hatás, az abból fakadó cselekedetek egészen megdöbbentőek. Ukrán lakosság dobálja a Kínából hazatérő ukránok buszát, hogy megakadályozzák  a belépésüket a településre.

A gazdaság pedig szintén sikít. A koronavírus hatása: 

- nőnek az élelmiszer árak, és az infláció.

- a mobilgyártókra, szakkiállításokra; csökken a termelés és a kiállító kedv.

-   az üzemanyag árak csökkenést mutattak a keresletcsökkenés miatt; nem szállítanak annyit; van olyan nap, amikor Kínában (de ez az egész világra hatással van) 20 ezer repülő helyett csak 7 ezer indult el.

-  a turizmus visszaesett 

- LONDONI ELEMZŐK:   EZER MILLIÁRD DOLLÁROS GLOBÁLIS NÖVEKEDÉSI VESZTESÉGET OKOZHATNA EGY VILÁGJÁRVÁNY 

-    A KORONAVÍRUS HATÁSA AZ EMBERI JOGOKRA ; cenzúra, karantén, fogva tartás, szabad mozgás korlátozása stb... 

2019-nCov a neve. Olyan szép, mint egy jó késacél megnevezés. De ezt nem mi eddzük meg. Szóval ez a koronavírus mindenre hatással van. Az elemzők a gazdaságot, a termelést, a fejlesztéseket féltik. A tőzsdei veszteségeket. Pedig vannak emberek is. Akik tartósan károsodnak, meghalnak. Persze a gazdaság nyomán keletkező hatásokban is. 

De egy valami nagyon figyelemreméltó. Igaz, hogy lecsökkent a termelés és még nem látjuk  a végleges hatásait. Mennyivel lesz drágább, azaz nehezebb az élet. De máris pozitív fejlemények jelentkeztek a szennyezőanyag kibocsátása terén. Az el nem fogyasztott energia, fel nem használt anyagok és melléktermékeik nem szennyeztek annyira. 25 %. Azért ez nem semmi. Egyenlőre úgy tűnik, ha a nagyhatalmak, gazdasági hatalmak nem akarnának versenyezni és több profithoz jutni mégis élhető hely maradhatna a Föld.

Naivitás a részemről, hogy ezt önkéntes alapon meg tudjuk változtatni. De úgy néz ki, ha nem mi, akkor valami más, vagy valaki más. 

Mert az élet szép és működik. Az élet élni akar. Egy vírus kell ahhoz, hogy rádöbbenjünk mennyire jó is élni.