Túl vagyunk már a ballagáson, lassan vége az írásbeli érettségiknek is, ezért úgy döntöttünk, hogy idén is megrendezzük tablóversenyünket.

Melyik osztályé a legjobb tabló? - kapos.hu

Tabló: az idő megállítása, a mindenkori ifjúság pillanata, tanárok és diákok mozaikszerű együttese, egy lenyomat a jövő számára múlttá váló jelenünkről. A hivatkozott internetes oldalon látható tablók esetében általában mindenkiről portré készült, és azok sorakoznak egymás mellett, alatt, felett. A lehetőség hiánya miatt kirakatoknál nem szoktam tablókat nézegetni, de ha a neten megpillantok egy tablós összeállítást, akkor végig görgettem. Mivel a csoportképhez képest a héttér ad(hat) többletet, ezért annak összhatását és esetleges üzenetét figyeltem most is.

Próbáltam a tablók alapján kitalálni, hogy milyen szakos diákok láthatók rajta. Többé-kevésbé sikerült. Volt, ami annyira direkt, hogy lehetetlen másra gondolni: sztetoszkóp, traktor, torta - szakterületeik emblematikus tárgyai. Számomra a legmegnyerőbb az ötödik tabló. Ez maga az időutazás. Fekete-fehér, régies folyóírás, névsor alul, erőteljes gyűrődés jobb oldalon, fegyelmezett rendezettség.

Sok gondolat cikázott e tabló nyomán végig a fejemben, de mindközül a legfontosabb, hogy régen időt szántak a beállításra, ma pedig ritkán adjuk meg a módját. A fekete-fehér fotós korszakban az emberek türelmesen, elegendő időt adtak egy-egy csoportkép elkészítésére. Megadták a módját. Nem csak úgy összecsődültek, aztán vagy látszok, vagy nem, kit érdekel, nekem dolgom van, gyerünk, készen van már? Padot vagy széket hoztak, körültekintően elrendezte őket a fényképész és mindenkinek látszott az arca. Ma nem fényképész, inkább csak fotós kattog, akinek általában mindegy, hogy milyen a végeredmény rendezettség szempontjából. Mielőtt kattint, legfeljebb annyit kérdez: mindenki megvan? A képekről eltűntek a guggoló és ülő sorok, mindenki áll, s ezért sokan nem látszanak. Ó, és fényképezéskor mindenki megnő, úgy érzi, mintha 1,60 helyett 1,90 magas lenne... és gyorsan hátra áll. Készüljön kevesebb csoportkép, de szereplői legyenek igényesen elrendezve. Hálaadó istentisztelet, gyülekezeti kirándulás, énekkari találkozó, konfirmáció, tábor, megannyi alkalom csoportkép készítésére. Bárcsak mindenkinek látszódna az arca.

Keresztanyám révén őrzök egy régi tablóról készült fotót. Fekete keret öleli körül a fekete-fehér fényképet. Bal felső sarkából a "Jöjjetek énhozzám mindnyájan" félköríves feliratból Krisztus tekint le a hánykolódó gályára, ahol a rabokat éppen verik. Mellette, az alsó rész közepén látható a tövisek közt sajlódó fehér liliomszál, végül a jobb alsó sarokban egy város távoli képe és a közelben egy falu tornyos temploma látható egy családdal együtt. A gyülekezet múltja és jelene. Az 1949-es jelenből tizennégy fiú és négy lány portréja sorakozik Bognár Károly nagytiszteletű úr nagyobb fényképe körül. A tabló felirata pedig ez: A Kocsi Csergő Bálint Ref. Ifj. Gyülekezet végzett tagjai 1948-49. Dokumentáció egy olyan közösségről, amiben otthonra leltek a faluról bekerülők is.

Gyülekezeteinkben készültek tablók presbitériumokról és dalárdákról, csoportképek őrzik iskoláink tanulóit és színi előadások szereplőit is. Itt-ott felbukkannak, és csendesen arról vallanak, hogy jó egyházi közösséghez tartozni, jó egy csapatot alkotni.

"És a végén mindenki összeáll egy képpé.
Nem lesz otthon senki csak Ágy Asztal TV,
Az ágyon macskák és a székeken kígyók
Nézik a TV-t, hallgatják a Rádiót.

Tisztelt nézők, és rádiót hallgatók!
Itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót!

Ahogy a csapatok voltak régen a képen:
Elől a srácok, és az edzők középen.
Fekvő, guggoló, térdelő és álló sor,
Hosszan amíg a szem csak ellát mindenhol.

Mert a végén mindenki összeáll majd egy képpé,
Vakuk vívnak, közvetíti a Tévé.
Közben otthon kígyók forognak a széken,
Farkasok alszanak a srácok régi mezében.

Tisztelt nézők, és rádiót hallgatók!
Itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót!
Jöjjön ki este hétre a nagyrétre,
Várja önt a világ pont a végére!"

Kispál és a Borz: Ágy, asztal, tévé (1993)