– Nem volt lelkiismeret-furdalása?

– Abban a pillanatban nem, mert a megkeresésem után azonnal tájékoztattam az akkori püspökömet, Káldy Zoltánt, aki azt mondta, hogy nyugodtan csináljam.

– Káldy Zoltán is beszervezett ügynök volt.

– De akkor nekem erről fogalmam sem volt. Egyházi feladatokat kaptam tőle, melyeket legjobb tudásom szerint végrehajtottam.

Lehel László: Mozgásteret kínáltak, és én nem mondtam nemet - kotoszo.blog.hu

Vékony jég az ügynökkérdés. Nem azért, mert ne lenne világos, hogy ki a jó és ki a rossz a történetben, hanem azért, mert úgy érezzük, fel vagyunk hatalmazva ítélkezésre. Megítélni egy helyzetet, vagy elítélni egy kalap alá véve mindenkit, nem ugyanaz. Vékony jég, mert nem ismerünk minden részletet, főként a szívek belső szobáit. Sem akkori, sem mostani állapotukat. A mozgatórugók is egészen különbözőek lehetnek 1983-ban, 2014-ben és 2017-ben. Nemcsak Lehel László esetében, hanem a politikai arculatformálók esetében is. 

Olyan az életünk, mint a ring, ahova beszállunk küzdeni. Amikor nehezen megy a játék, akkor vágy ébred bennünk a könnyítés iránt. Az pedig, hogy milyen módon adódik a könnyebb helyzet elérése, már nem annyira egyértelmű. Az élet hozta így - hangzik el az utólagos magyarázkodás részeként az önfelmentő gondolat. Nehéz korszaka volt a XX. század második fele a keresztyén anyaszentegyháznak. Nemcsak az evangélikus mezben küzdőknek, hanem a ringben játszó valamennyi felekezetnek. Püspökök, esperesek, lelkészek voltak beszervezve. S ki tudja, mikor derül fény felügyelők ill. (fő)gondnokok személyére?

Az egyház története, a látható egyház földi élete tele van kínos részletekkel, amiket sajnos nem lehet kiradírozni. Mivel nem lehet semmivé tenni, kezdeni kell vele valamit. Az óegyház idején már ott voltak az elesettek, akik megtagadták hitüket nyilvános pogánykultuszokon való részvétel által, mégis kérték később a közösségbe való visszavételüket. Hogyan fogadták őket? Nem volt egyszerű a képlet, főleg, ha lelkész volt az illető: még az is felmerült, hogy az általa korábban megkeresztelteket újra meg kell-e keresztelni? Az ügynökök tényét sem lehet semmivé tenni. Mit kezdünk vele? Mit kezdünk vele egyházi mezekben játszók? Gyakran semmit. Ott alakoskodhatt(n)ak rendszerváltást követően is egyházi fórumok élén. Az idő majd megoldja alapon várunk türelemmel, bízva, hogy elkerüljük a kellemetlenséget? De kinek a kellemetlenségét? A konkrét egyénét, vagy a vele szimpatizálókét, netalán a közösségét, amihez tartozott, és ahol szemet hunytak felette? Az idő nem formálja a ringet ringató hellyé. A kellemetlenségek megmaradnak.

Nem vitatott, hogy a palást nem tesz hibátlanná. Időről-időre vannak kisebb-nagyobb botlások, amik hol nyilvánossá lesznek, hol nyílt titokként lebegnek. Az emiatt felvetődő kérdések közül az egyik legfontosabb, hogy lesz-e bűnbánattartás? Felvállalva bűnét, vállalja-e a büntetését? Netalán már önmaga is levonja a következtetést, és elhagyja székét? Lehel László lemondása korrekt választás. Kár, hogy korábban nem választott ilyen korrektül. Bár a vele készült interjúban elhangzó válaszai naivnak láttatják őt, mégsem gondolom, hogy ne tudta volna, milyen korban él, és milyen rendszernek lesz (nüansznyi) tagjává.

"Félelem ha bánt, vagy nyereség kísért,
Tőled elszakadnom, ne hagyj semmiért."
(Mondgomery)

Hozzászólások