1868-as Fort Laramie-i békeszerződés ... a sziúk birtokába adta a hegyvonulatnak azt a részét, amit őseik szent földjeként tiszteltek. Pár év múlva a szent föld alatt aranyat találtak. Békeszerződés ide vagy oda, az Egyesült Államok hivatalosan elvette az indiánok földjét. Bő száz év múlva, amikor a szent földjüktől megfosztott indiánok leszármazottai már rég rezervátumokban éltek, az amerikai jogrendszer elért addig, hogy a jogsértés miatt bíróságra lehetett menni. 1980-ban az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bizony jogtalanul vették el a sziúk földjét. Csakhogy simán visszaadni nekik akkor már nem lehetett ... 

A sziú indiánoknak nem kell az USA egymilliárd dollárja index.hu/tudomany

"A bíróság ezért kompromisszumos megoldásként úgy határozott, hogy kártérítésként 106 millió dollárt kifizetnie az amerikai államnak. Csakhogy a sziúknak nem kellett a pénz, ők a földjüket akarták. Azt meg az USA nem adta. Annak ellenére, hogy az ENSZ is erre kérte őket.

A patthelyzet már 35 éve tart, a kifizetett kártérítés az amerikai államkincstár egy elkülönített számláján kamatozik, az összegét 2011-ben már nagyjából egymilliárd dollárra tartották, ma már ennél is jóval több. Jelenleg kb. 55 ezer sziú indián él rezervátumokban, ha ezt egyenlően szétosztanák közöttük, a 2011-es adatok szerint mindenki bő 18 ezer dollárt, vagyis 5 és fél millió forintot kapna. De nem veszik fel, a büszkeségük többet ér. Azt mondják, ha elfogadnák a pénzt, azzal az őseik kiontott vérét gyaláznák meg, és különben is, 2-3 év alatt elköltenék, és onnantól aztán csak a szégyen maradna nekik az idők végezetéig."


 

- Kifizetnénk.

- Nem eladó.

- Akkor is itt a pénz. Úgy vesszük, hogy megvettük.

- Mi meg úgy vettük, hogy nem vesszük.

- Nem értünk titeket. Ez azért nem kis pénz. 

- Nem értetek bennünket. Ebben egyetértünk. 

- De egy épkézláb indokot mondjatok legalább!

- Az őseinket leigáztátok, kiirtottátok és rezervátumba zártátok a maradékot. Minket. 

- De már béke van. Új rend. Mindenki élhet ahogy akar. Oda költöztök ahová csak akartok. 

- Nekünk minden időben csak a "Szent" volt. Ez köt össze bennünket az ősökkel és az eljövendőkkel. 

- Ugyan! És mit jelent ez a "Szent"?

- Összefüggő teret, időt, nyelvet, éneket, szokást, nőt és férfit, lelket. Wakan Tanka a nagy Titokzatosság.

- Ez valóban titokzatosan hangzik,  de semmi értelme.

- Persze. Mert ti pszichológust kerestek, ha valamilyen spirituális hatás ér. Mi keressük a látomást és ezért böjtölünk is.

- Fogyókúra, és őrület. 

Mert ti öregek otthonába, vagy kórházba dugjátok aki útnak indul.  Mi megőrizzük a lelküket is még legalább egy évig mielőtt elengednénk. 

- Öregekkel, halottakkal nincs dolgunk. Nem hasznosak.

- Mert ha ti összegyűltök, ott arról is döntést hoztok, ami nem a tietek. S ha meg is tudjátok szerezni, akkor sem tudjátok soha használni. Nem tudjátok mi az elég.

- Mert bezzeg ti.

- Mi sem, de éppen ezért gyűlünk össze, hogy a Naptáncban egymáshoz közel kerüljünk, újuljunk. Emlékezünk és emlékeztetünk az eskünkre, fogadalmunkra és megfelelő áldozatot hozunk. Megbecsüljük azokat, akik megérdemlik. 

- Ezek teljesen felesleges dolgok. Időveszteség. Az idő pénz. Végül is veszteséges az üzemmódotok. Rém unalmas, és haszontalan, együgyű. Ósdi. Fogjátok a pénzeteket és éljetek.

- A "Szent" az örökkévaló. A pénz ideig-óráig való. Ki cseréli le az örökkévalót a mulandóra? Örökké nevetségessé tennénk magunkat, és a szégyen... Nem nézhetünk többé fiaink és lányaink, unokáink szemébe. 

- Ti sohasem lesztek a modern civilizált világnak a gyermekei. Életképtelenek és ésszerűtlenek vagytok. 

- Ki mondta, hogy a világ ésszerű? Ki hitetett el benneteket, hogy omnipotensek vagytok, és bármit megtehettek következmények nélkül?  Mi a "Szent" által teremtett világ gyermekeiként megvárjuk azt a részt, amikor civilizált világotokból már csak annyira telik: Jaj nagy Titokzatosság! Segíts!

 

 

linkajánló: http://www.afoldgomb.hu/emberi-tenyezo/1064-sziuk-oroksege-szertefoszlott-romantika

Hogyan értemé meg John Karry és a többi Erdély sorsát, amikor akikkel együtt él, azok sem érdeklik?  http://mandiner.hu/cikk/20151201_john_kerry_romania_nemzeti_unnepere