Salah Abdeslamot, Európa legkeresettebb terrorista gyanúsítottját múlt pénteki elfogása óta mindössze egyetlenegyszer hallgatták ki. A kihallgatás során arról nem is kérdezték, hogy terveznek-e újabb támadásokat. Hiába kaptak sorozatos figyelmeztetéseket a belgák, ennek ellenére sem a terrorkészültség szintjén nem emeltek, sem a belga terrorsejtet nem nyomozták le alaposan. (…) A bruges-i börtönben fogvatartott gyanúsítottat az ügyészség azért nem kérdezgette hosszasan, mert a pénteki letartóztatása során lábon lőtték a rendőrök, és utána meg kellett operálni. „Nagyon fáradtnak tűnt." - mondta az egyik kihallgató ügyész.

Hibát hibára halmoztak a belga hatóságok - origo.hu

 Az amerikai biztonsági szervek a CNN hírtelevízió egy jelentése szerint úgy tudják, hogy az Iszlám Állam szervezete több európai célpont ellen készült merényleteket elkövetni, feltehetően párizsi és brüsszeli hálózata révén, és ezek előkészítése különböző stádiumban van.

Több európai célpontot kinézett magának az Iszlám Állam - hvg.hu

 

„Úgy szerette…” (János evangéliuma, 3.fejezet, 16.vers)

Az idézett híreket olvasva az emberben azért felsejlik a gondolat, hogy összepakolja a családot, és költözik. Vesz egy házat, egy kis birtokot, valahol nagyon messze, távol a világ zajától. Lenne telefon, kommunikációs céllal, de nem lenne tévé, sem internet, nem olvasnék újságot, nem írnék blogot, és nem járnék emberek közé sem. Lenne viszont földem, gyümölcsfák, zöldségeskert, állatok, falak a birtok körül. A gyermekeimet magam tanítanám. És nem érdekelne senki és semmi. Csak hagyjanak végre békén. Nem idegesítem tovább magam, legfőképpen pedig nem akarom tovább nézni, hogyan teszik tönkre a világot körülöttünk. Az idézett hírek ugyanis tökéletesen bizonyítják, milyen az öntelt, elkényelmesedett, hamis érvekbe és hazug hitbe burkolózott nyugati társadalom. (Az igazán nagy baj pedig az, hogy nemcsak a fenti hírek bizonyítják ezt.)

Azért az acélos, hogy Salah Abdeslam annyira kimerült a rendőri hajszában, hogy kerek egy órán át tarthatott az első kihallgatása: fáradt volt a lelkem, meg kimerült. Az is sok mindent elárul, hogy mi mindent nem követtek el a belga titkosszolgálatok, miközben komoly figyelmeztetést kaptak külföldi kollégáiktól. Beszédes, hogy az Unió fővárosának számító Brüsszel az európai terrorizmus központja, hogy a párizsi merényletekben fontos szerepet játszó Abdeslam tartózkodási helyéről készült jelentés egyszerűen elkallódott a bürokrácia útvesztőjében. (Nem hiányzott senkinek?) Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyik öngyilkos brüsszeli merénylőt éppen terrorizmus vádjával toloncolták ki Törökországból, figyelmeztetve a belga hatóságokat. 

Közben a norvég tömeggyilkos, aki huszonegy év börtön után újra friss levegőt szívhat, emberi jogai korlátozásai miatt perli a norvég államot. Mert csak egy videojátékkal játszhat, és nincs a cellában (?) még internet sem. 

A felvilágosult nyugati ember hajlamos arra, hogy álomba ringassa magát. Önteltségében, jólétében elhiszi, hogy mindent tud, mindenhez ért, mindenre képes. Nem érheti meglepetés. Van meleg víz, puha kalács, drága ruha, kényelem. Okostelefon, okostévé, okosotthon. Vannak isteni rangra emelt emberi jogok, gyönyörűen csomagolt, hazug elvek. De nincs józan ész, nincs alázat, nincs igazi hit, nincs emberség. Legfeljebb hivatkozás. Drága fegyverek, távoli háborúk, a kapuban tolongó gazdasági vagy politikai menedékkérők. Felőlünk nézve elképzelhetetlen nyomor. Bénult és semmirekellő politikusok, gátlástalan, milliók életével játszadozó háttéremberek, elöregedő, érték nélküli Európa. Terrorizmus, bizonytalanság, félelem. 

Nagyszombat csendjében, a világ zajától, a bűn zsoldjától megkeseredve mi másban reménykedhetnénk: Isten szeretete nem múlt idő. Aki „úgy szerette”, szeret most is: örökkön-örökké. 

Nincs, nem lehet más reménységünk. 

Angyal ül a kövön s szól hozzájuk:
„Ne féljetek, szent asszonyok,
Akit megfeszítettek, nem halott,
Nincs a sírban: feltámadott!”
„Induljatok, örömmel fussatok,
Mondjátok el, mit láttatok.”
S viszik már a jó hír üzenetét:
Hogy feltámadott: „Jézus él!”
S ekkor valaki szembe jön velük.
Lágy, szelíd hangja érinti szívük.
Eléborulva néznek arcára,
Tündöklő égi csodára!
Kezén, lábán a szegek helye,
Visszatér lelkük ereje!
„Ne féljetek, vígan hirdessétek:
Halott voltam, de íme élek!”