Wittenbergben, amit Luthervárosnak neveznek, van egy gép, amely embereket áld meg… Fabian Vogt azt a feladatot kapta közel egy évvel ezelőtt, ami úgy hangzott: A Wittenberg Lutherstadtban rendezendő reformációi világkiállításra gondolj ki valami játékosat, akár provokatív is lehet…Egy robotot építtetett, ami emebereket áld meg. Ez olyan projektnek tűnt, amivel ráérzett az idő ütőerére.

Blaszfémia vagy Isten teremtménye? - spiegel.de

Fabian Vogt evangélikus lelkész a Hessen Nassau-i egyház kommunikációs projektjeinek felelőse. A reformáció évében azt a feladatot kapta egyházától, hogy valami újat, meghökkentőt és provokatívat vigyen a Luther városának tekintett Wittenbergbe, ahol a félévezredes jubileumra készültek. Fabian Vogt lelkész, de hivatásos viccmester is, ezért komolyan vette feladatát. A kor ütőerén tartva a kezét, egy robotot rendelt, amely megáldja a Luther városába érkezőket. A megbízói és munkatársai is ingatták a fejüket, de épp ez volt ami megerősítette őt, hogy jó úton jár.

Kétségtelen, hogy provokatív és kortárs a gondolat, robotok világában élünk. Részben már átvették az embertől a termelést, egy részét az inteligenciának is, hiszen a robot már legyőzte a világ legjobb sakkozóját. Jobb a kombinációsképessége, precízebb a munkavégzése. Nem hibázik. Vagy tökéletes vagy működőképtelen. Nincsenek érzelmi deficitjei vagy túltengései, nem nyafog, nem rágódik az istenkérdésen, sem a társdalmi igazságosságon. Ő van. Lenyomja a melót ebédszünet nélkül, amit beletápláltak. Neki nem lázas otthon a gyereke, nincsenek depresszív tünetei. Egy kis kenőzsír, egy kis alkatrészcsere az igénye, s aztán mehet mindhalálig, akarom mondani, a szemétdombig. Fabian Vogt német kabarettista és lelkész áldásra fogta. De mi lett volna, ha valaki meghekkeli és káromkodni kezd, netán átkozni azt, aki elé térdel?
Szóval a cél szentesíti-e az eszközt? Úgy látszik, hogy van akinél igen. De mi volt a cél? Kortársinak láttatni az egyházat és olyan modernnek, ami lépést tart a korral? A robotizációval? De nem épp ezzel személyteleníti el? Sőt, nem ezzel üresíti ki a keresztyén üzenetet? Hisz az üzenet az: te nem személyedben, hanem kuriózumként, tömegedben vagy érdekes. Mindegy mit gondolsz, mit hiszel. Hökkenj meg. Ez a fontos.
De van ennél egy mélyebb, tartalmi kérdés. Az isteni dolgok átruházhatók-e gépekre, automatákra? Mert Istené az áldás. Ő a forrása és Ő az adója. És kiiktatható-e a keresztyén üzenetből a személyesség, a bűnbánatra, megtérésre hívás?
És ha majd robotok ezrei utcákon, tereken mantrázzák az áldást, megtelnek majd Nyugat-Európa templomai? Alig hiszem.
Amikor olvasom azt a frenetikus kérdésfelvetést, hogy mit tenne ma Jézus, mindig megborzongok egy kicsit. Viselne-e farmert, vagy okosórát, mobilozna-e és milyen kocsin járna, hogyan próbálna hatni és miként prédikálna – ezzel a történelmietlen badarsággal nem tudok mit kezdeni.
Úgy teszett Istennek, hogy az általa kiválasztott történelmi időben – az Idő teljességében – küldje el értünk egyszülött Fiát, akinek el kellett hordozni a kereszthalál átkát. Ez által lett békességük Istennel azoknak, akiknek személyessé lett az üzenet.
Ezt a gépek áldás mantrája sem tudja megkerülhetővé tenni. Modernitás ide vagy oda.

Hozzászólások