Május 24-én debütál Kováts Kriszta új lemeze Biblia show címmel a Capa Központban, a Zsidó Művészeti Napok keretében. A többféle stílust felvonultató dalok bibliai témákra épülnek. (…)
– A show szót Fábri Péter dobta be, és mi azonnal lecsaptunk rá, mert utal a lemezen szereplő 16 dal stílus- és hangulatgazdagságára (jazz, blues és zsidó motívumok szövik át a szerzeményeket), és egy címnél az sem baj, ha provokatív. A témák (Noé bárkája, a bábeli torony építése, a fáraó álma vagy a betlehemi csillag története) ismerősek lesznek, hiszen ezek az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei, de igyekszünk úgy összeállítani a koncertet, hogy az mindenki számára élvezhető legyen, mindenki találjon kapcsolódási pontot.

Kováts Kriszta: „Mindennek ideje van” - kepmas.hu

Biblia show... Persze, én is rögtön felkaptam a fejem... S már reflex-szerűen elő is bújt belőlem a kisördög, vagy mondjuk így, a kritikusabb, gyanakvóbb énem... A mai modern alkotó ember már megint miféle árnyékot készül vetni a Szentírásra..? De aztán, anélkül, hogy ismerném ezeket a dalokat – nem is ismerhetem, hiszen majd csak május 24-én jelennek meg – , végiggondolva lehetséges „hatástörténetüket”, hamar meg is nyugodtam... Mintha bekapcsolták volna a reflektorokat, felgyúltak a fények... Kezdődjék a (Biblia) show..!

Kezdjük az árnyakkal... Már a cím számomra azt üzeni, hogy a szerzők úgy tekintenek a Bibliára, mint aranybányára, a maga kulturális aranyfedezetével együtt... A szóösszetétel másik tagja, a show jelenti a szenzációt, s ez a kettő, így, együtt kellően szokatlan, ezért figyelemfelkeltő, ergo, eladható..! Tudatosan marketing-szagú tehát számomra a címválasztás, az énekesnő el is ismeri, hogy „egy címnél az sem baj, ha provokatív...”

A szerzők tehát kizárólag „kulturális nyersanyagforrást” látnak a Bibliában. „Csodálatos, kincseket rejtő, kiapadhatatlan kút..!” - mondja Kováts Kriszta. Mégis, úgy érzem, ezzel megfosztják igazi gazdagságától, hiszen vélhetően nem a Biblia lelkiségének mély feltárására és Isten üzenetének átadására törekednek, hanem a Szentírás „kimazsolázására”, kielégítve az emberek, a fogyasztók kulturális igényeit. „Hogy mindenki számára élvezhető legyen..!”

A harmadik „árnycsíkot” pedig abban látom, hogy nem hitbeli meggyőződésből jönnek ezek a dalok... Az énekesnő – a riporter kérdésére válaszolva elmondta – hogy nem hívő, a szó klasszikus értelmében, de nem is ateista... Egyfajta személytelen, transzcendens erőben hisz, s azt is elismeri, hogy közelebb állnak hozzá a keleti filozófiák...

Ezek után nézzük, hol látok én mégis fénysugarakat a Biblia show körül..? Úgy gondolom, hogy ha valaki csak nem kifejezetten gonosz, lejárató szándékkal nyúl a Szentíráshoz, akkor az neki „csinál reklámot”..! Hiszen honnan tudjuk, hogy valakit, talán éppen nem ezen dalok hallgatása vesz majd rá arra, hogy kezébe vegye a Bibliát, hogy még jobban megismerje és megértse, s hogy annak teljes üzenetét, mint Isten szavát elfogadja..?!

Ezen kívül egyre erősebb meggyőződésem, hogy a Szentírást nem kell senkitől és semmitől félteni! Megvédi az maga magát! Hiszen legyünk őszinték, mi lelkészek is – akarva, akaratlanul – hányszor félremagyarázzuk, vagy a saját magunk kénye-kedve szerint értelmezzük, csakhogy a magunk életbölcsességeit olvassuk-halljuk ki belőle... Mégis, Isten engedi, hogy Igéjéhez az ember hozzáadjon vagy éppen elvegyen, átértelmezze, feldolgozza, becsomagolja, masnit tegyen rá..., akkor is Isten Igéje marad! Lepergeti magáról, ami rárakódik, amit különböző emberi szándékok, trendek, divathullámok időről időre rátesznek... Hogy írja Luther? „Az Ige kőszálként megáll..!”

Nem tudom, milyen sikere lesz Kováts Kriszta albumának. Lehet, hogy több emberhez el fognak jutni, mint amennyien  a Bibliát naponta olvassák. Abban is biztos vagyok, hogy Isten egy ilyen lemezt is fel tud használni országa építésében, ezekkel a dalokkal is meg tud szólítani majd embereket! A III. évezred abszolút szekularizált világában élő embereit... Sőt, talán még jobban, hiszen ebben a közegben születtek, nem pedig az egyházi emberek sokszor bizony még mindig nagyon zárt, hagyományos gondolatok és keretek közé szorított világában!

Minden esetre ígérem, hogy meg fogom ezeket majd hallgatni, s remélem, több fénysugarat fogunk majd hallani, látni a Biblia show-ban, mint amennyi árnyékot véltem látni előzetesen...