Bölcsföldi András református lelkész vagyok, a budapesti teológia spirituálisa.
A munkámból adódóan, amely igazodik az egyetemisták ritmusához, bizonyos idők nagyon zsúfoltak (szorgalmi idő), mások pedig szellősebbek (vizsgaidőszak).
Ezért a korábbiakhoz hasonlóan ebből az időszakból is felajánlok egy vasárnapot, amikor helyettesítek olyan lelkészt, aki éppen fáradt, régen tervezett dolgát/útját szeretné intézni vagy csak éppen kihagyni egy vasárnapot. Ezért most felajánlom a január 13-i vasárnapot erre a célra.
Az ország bármely részébe elmegyek és bármennyi istentiszteletet vállalok azon a napon. Mindezt önként és örömmel, semmit sem várva érte (útiköltséget sem), de egy kávét szívesen megiszom. (...)
Mindezt azért teszem, mert szeretem és elismerem azok munkáját, akik vasárnapról vasárnapra szószékre állnak, nekem a munka mennyisége más módon adatik meg.
Ezzel a lépéssel is szeretném a lelkészek közötti összetartozást erősíteni!


Szabad vasárnap - 2019 - parokia.hu

„Bölcs” nem először áll ilyen vagy egyéb más jó ötlettel, kezdeményezéssel az egyházi nyilvánosság elé. Ahogy a korábbi években, úgy most is egy vasárnapi szolgálatot ajánl fel. Arra gondoltam – ki-ki a saját tapasztalatai alapján – érdemes körbefutni ezt a kérdést, ill. – egy kicsit szabadjára engedve fantáziánkat – megnézni, hogy milyen lehetőségek rejtőznek előttünk még szolgálatfelajánlások terén...

 

 

Minden lelkész tudja, hogy főleg nyáron, „csúcsszezonban” nem könnyű éppen ráérő, helyettesítő kollégát találni. Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindössze 30 km-re szolgálok Pápától – ahol csak úgy „hemzsegnek” a potenciális helyettesítő lelkészek... – ám az idén nyáron magam is elcsodálkoztam, milyen nehezen tudtam valakit „a szögről leakasztani”... Ha jól emlékszem 12 ilyen-olyan státuszban lévő kollégát (nyugdíjas lelkész, vallástanár, teológiai tanár és hallgató stb) hívtam fel, mire az utolsó rábólintott... (S itt azért zárójelben megjegyezném, hogy mintha manapság, főként a fiatalabb lelkésznemzedék körében „halványabb” lenne az egyházi szolgálat „kutyakötelesség-jellege”... Ezt onnan tudom, hogy már nem egyszer éreztem, hogy egyik-másik fiatalabb szolgatársam nem is gondolkodik kifogásokon, hanem egyszerűen azt mondja, hogy „most nem jó”...)

Na de hagyjuk a rossz példákat... Eszembe jut egy pozitív kezdeményezés, évekkel ezelőtt – ha jól emlékszem – a Budai Református Gyülekezet (Illés Dávid esperes úr gyülekezete) ajánlotta fel, hogy szívesen elmennek „szórványmisszióba”, segítenek az ebbe a munkába könnyen belefáradó lelkipásztoroknak ill. „felpezsdítik” a kis gyülekezeti közösségek életét. Nem tudom, tart-e még a látogató gyülekezet lendülete, s hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek szolgálatukban..?

Egy másik: egy-két hónappal az egyházi tisztújítás után egy frissen megválasztott fiatal presbiter hívott fel hét közepén, mondván, szabad a szombatja, kell-e valamit segíteni a templom vagy a parókia körül...? Úgy meglepődtem, hogy hirtelen nem is tudtam neki munkát adni, csak annyit mondtam neki, hogy mióta lelkész vagyok (több mint 20 éve), ilyen „ügyben” még nem emlékszem hogy kerestek volna...

Szolgálatfelajánlások... Mielőtt nekiültem ennek a kis írásnak – biztos ami biztos – utánanéztem a neten, hogy létezik-e már olyan keresztyén  honlap, weboldal, amelyen fel lehet ajánlani ill. el lehet fogadni különböző szolgálatokat. Nem találtam... S nem tudom, lenne-e igény egy ilyen, akár ökumenikus, akár felekezeti jelleggel működtetett felületre..? Én mondjuk ezt úgy tudnám elképzelni, hogy pl. három lehetőségre, kategóriára lehetne kattintani: magánszemélyek, gyülekezetek és intézmények (alapítványok). Az elsőbe tartozhatnának például olyan szolgálatok, mint alkalmi segítség (bevásárlás, takarítás, igeolvasás!) idős vagy beteg testvéreknek, aztán gyermekfelügyelet: tudom, hogy fiatal városi családoknál, ahol nincs mindig „kéznél” egy ráérő nagymama, milyen problémát (és költséget) jelent egy megbízható bébiszittert találni... De ide lehetne még venni fuvar, szállítás, és minden egyéb felajánlást, a keresztyén testvéri bizalom jegyében... A második, a gyülekezeti kategóriába kerülhetne mai „főtémánk” az igehirdetési helyettesítő szolgálat, de itt lehetne közzé tenni a hitoktatói helyettesítéseket, gyülekezeti missziókat, nőszövetségi felajánlásokat vagy akár olyat, hogy egy-egy ünnep alkalmával egy hittancsoport vagy egy gyülekezeti énekkar szívesen elmegy egy kis műsorral idősek otthonába, kórházba, egyéb intézménybe... Végül marad az (egyházi) intézmények „aloldala”, a lehetséges munkaterületek pedig önkéntes diákmunka, intézményekben társadalmi munka, nyári táborokban szolgálat vagy gyermekfelügyelet stb.

Év eleje van, alig több, mint egy hét telt el az új esztendőből... Lehet fogadalmakat, felajánlásokat tenni... Lassan el kell majd készíteni a gyülekezeti missziói munkaterveket, költségvetéseket... Talán ez a kis írás, illetve az ezt „megihlető” Bölcsföldi-féle szolgálatfelajánlás másoknak is ad ötleteket, impulzusokat és... konkrét tetteket! „Szolgáljatok az Úrnak örömmel!” (Zsolt. 100, 2)

 

Hozzászólások