Új kollekció érkezett a H&M budapesti, Vörösmarty téren működő üzletébe, a vevők órákat vártak rá. ...az üzletben kisebb csetepaték is kialakultak a ruhadarabokért, amelyeket egymás kezéből rángattak ki a bent lévők. ...végül egy óra alatt elkapkodták az új kollekció első adagját.

Tolakodás és bunyó a Vörösmarty téren - mno.hu

Lám-lám, micsoda hatással bír egy új kollekció! Pedig csak ruhadarabok. Elfedik, védik, melegítik a külsőt. Ám feltehetőleg nem az öltözet praktikuma indította tettekre az embereket. Sokkal inkább az, hogy elképzelte, eltervezte, elgondolta, hogy milyen csinos, divatos és trendi lesz az új kollekcióban. Az ott és akkor, pontosabban számukra az itt és most alkalomszerűségének szorítását akarták levetkőzni, ez késztette őket abnormális tettekre.

Érdekütközés esetén (s most már tekintsünk el a ruhaboltos esettől) az emberek különböző módon reagálnak. Van, aki nem mérlegeli az adott dolog jelentőségét illetve horderejének mértékét, és ugyanúgy ölre megy egy légypiszoknyi dologért, mint az életbe vágóért. Vannak, akik hátba támadással érik el a céljukat, ezt tartják leghatékonyabbnak. Van, aki érvel, vannak, akik erőnek erejével cselekszenek. Nem vagyunk egyformák. S valóban nem. Miért? Mert nem poroljuk le az istenképűséget, és nem faragjuk ki a krisztusképűséget.

A Vörösmarty téren egyesek már hajnali négytől ott álltak azért, hogy ne maradjanak le az új kollekció számukra életbevágóan fontos darabjáról. A konkrét helyzet elemzése helyett fókuszáljuk inkább lelki életünkre, és tegyünk fel egy kérdést: képes-e ilyen hatással bírni a keresztyén tanítás? Eltökéltté és kitartóvá tesz-e minket, Krisztushoz tartozókat Isten üzenetének újdonsága? Látható módon, felismerhetően, és nem gondolati síkon!

Belső szobánkra hivatkozunk unos-untalan. Csakhogy nem minden esetben a Hegyi Beszéd lelkisége miatt, hanem képmutatóan azon istentelen gondolat miatt, hogy azt szem nem látja, ezért egyetlen agy se feltételezze, hogy ott belül nem rendjén folyik minden. Pedig ha őszinték vagyunk, sok álca mondat valóságos tartalmát ismerjük:
Én magamban imádkozom = sehogy sem szoktam.
Bárhol lehet Istent tisztelni = sehol sem szoktam.
Ha ez és az lesz, majd akkor megyek templomba = ráérek addig új kifogást keresni.

Hajnali négytől várakozni bolti nyitásra? Egyeseknek ez az abszurd, másoknak pedig az, hogy holnap reggel öt órakor felkenek Kaposvár és Nagyatád környéki hittanos fiatalok, hogy hat órakor felülhessenek a Pápára tartó különbuszokra, s elzötyögjenek három és fél óra alatt a Felsős Hittanos Találkozóra. A találkozás örömének vágya motiválja őket. Nem egy menő pulcsi miatt, hanem a személyes kapcsolat miatt kelnek útra. Sokak esetében még csak a kortársakkal, a tábori csoportvezetővel, a hitoktatóval való kapcsolat dominál. De eljöhet az idő, amikor mindezek fölé tornyosul a Krisztussal való kapcsolat.

A szervezők pedig ezért állítottak össze új kollekciót a krisztusi szabásminta alapján. Ezt pedig nem kell mások kezéből kiragadni és nem kell érte másokat legyőzni.

Hozzászólások