Bősz Anett: A kereszténységet a legüldözöttebb vallásként emlegetni, hazugság

Facebook

Azbej Tristan egyik bejegyzése hívta fel a figyelmemet Bősz Anett liberális országgyűlési képviselő bejegyzésére, aki a Sri Lanka-i kereszténységmészárlás után képes volt ezt a mondatot leírni: „A kereszténységet a legüldözöttebb vallásként leírni hazugság.” Állítását nem támasztja alá tényekkel, hanem ezzel a mondattal: „Elég csak a zsidók és palesztinok vég nélküli csatájára gondolni Izraelben, a legutóbbi ausztráliai támadások áldozataira, akik muszlimok voltak, vagy a buddhisták által muszlim rohingyák ellen elkövetett, mianmari népirtásra. A buddhista Tibettől megvonni a függetlenséget, vajon a más vallásúakkal szembeni erőszaktételnek minősül-e? Én azt mondom, igen. Aki velem egyidős, vagy csak egy kicsit idősebb, annak gyerekkorában az IRA folyamatos terrortámadásai töltötték meg az esti mese utáni híradók külföldi blokkjait. A szélsőséges katolikus szervezet 1972-ben kezdte meg a protestánsok elleni hadjáratát. Hosszan folytathatnánk a sort.” Mit lehet az ilyen hozzáállásra mondani? Felháborító.

Bősz Anett nyílt levélben válaszolt Azbej Tristan-nak, a levélre pedig Szilvay Gergely reagált. Én viszont szeretnék ezúttal Bősz Anettnek ennél az emlékezetes mondatánál maradni: "A kereszténységet a legüldözöttebb vallásként leírni, hazugság." Jól jegyezze meg az olvasó: a kereszténységet ma a legüldözöttebb vallásként emlegetni poltikailag nem korrekt. A liberális káté szerint. 

Bősz Anett nyilvánvalóan hárít, nehogy már el kelljen ismernie azt a nyilvánvaló, tudományos kutatásokon alapuló tényt, hogy ma a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység. Mi több, hazugsággal vádolja azokat, akik ezt állítják. Figyelmébe ajánljuk a Pew Research adatait a 2007-2016 közötti időszakra.

 
Felhívnám a figyelmet különösen is a jobboldali oszlopra, amely a különböző vallásokat ért brutális-fizikai, társadalmi hátterű támadások számait mutatja.

A tények tagadásán túl Bősz Anett úgy hárít, hogy megállapítja: más vallásokat is üldöznek. Az a megállapítás viszont, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ettől még tény marad.

Ezt a tényt tagadni, avagy ezt a tényt viszonylagossá tenni enyhén szólva is komoly ízléstelenségre vall. Olyan ez, mintha úgy nyilvánítanék részvétet egy gyászolónak, hogy elmondom neki: nekem is van ám kit gyászolnom.

Arról nem is beszélve, hogy a világméretű kereszténység-üldözés el nem ismerése súlyosan ellentmond a Bősz Anett által állítólag képviselt állítólagos liberális értékrendnek. Vélhetően azért, mert ennek a mai neoliberális, s Európát ma uraló világképnek semmi köze nincs a liberalizmushoz. Ennek a mai neoliberalizmusnak az egyik, ha nem a legfontosabb jellemzője a történeti kereszténység civilizáció-alkotó szerepének és történeti folytonosságának a tagadása, a szabadságeszménye pedig a kulturális emlékezettől való megszabadulás. Ezért aztán nem csoda, hogy akkor, amikor a kereszténységnek is kijárna a részvét, beáll a zavar: ebbe a neoliberális világképbe egyszerűen nem fér bele egy olyan állítás, hogy a kereszténység ma a legüldözöttebb vallás a világon.

Mit kell tenni ilyenkor? Bősz Anett megadja a választ: le kell tagadni a tényeket.

Hozzászólások