Alig néhány órával azután, hogy a csütörtök reggel aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett tévécsatornájával összefüggésben, a Simicska Lajos bizalmasaként és üzlettársaként közismert Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát. Azt állítják, a kormánybiztos nem vehette meg a TV2-t, mert azt ők már két nappal korábban megtették.

Volt egy eladó TV2, valaki megvette - origo.hu

Kamaszodtunk. Egyik szomszédunk öccse, míg a bátyja kollégiumban volt, hét közben nagy üzletet bonyolított: eladta talizmánnak bátyja szobájában lévő vaddisznó körmeit. Emlékeim szerint az orrával is próbálkozott. Lett ám hadd el hadd, amikor pénteken délután hazaért a báty. Egyszerűen, mint tulajdonos visszakövetelte a körmöket, aztán annak hiányában a nyereséget. A TV2 ügye azonban nem ilyen egyszerű, hiszen éppen a tulajdonos személye vált kérdéssé.

Több dolgot is furcsának találok: amikor először eladásra került a TV2, akkor miért nem volt sajtó tájékoztató? Miért hallgattak, miért rejtőzködtek az új tulajdonosok? Érdekükben állt? a kétszeresen üzletet kötők nem aggódtak azon, hogy ez kiderül? Az is lehet, hogy senkit nem érdekel a közbotrány? Egyáltalán van még ilyen, hogy közbotrány? Léteznek még ezek a jelenségek, vagy kiüresedett fogalom a közbotrány, közfelháborodás, közjó és közérdek? Elenyésző módon és részben van jelen ma. Megszűnésük oka a köz alapjainak megrendülése. A köz a közösségek meggyengülésével együtt eltűnt, és már csak egyének sokasága van jelen.

Noha kíváncsi vagyok, kié lesz a csatorna, de az, hogy jogilag hogyan csűrik-csavarják, most nem érdekel. Inkább azzal foglalkozom, hogy milyen nyomot hagy maga után egy ilyen ügy. Legyinthetnek sokan, mondván, ez nem a mi asztalunk, fel sem érünk azokhoz a székekhez. Megvonhatják vállukat, hogy eddig is így volt ez, úgyis politika minden, persze, hogy a kormánybiztosé lesz a csatorna. Bizonnyal mindenben van igazság, de: mégiscsak felháborító, hogy mennyire hiányzik a tisztes erkölcs! A papír mindent elbír?

Heves felháborodásunkat - miszerint ha ott, a befolyásos, az állítólag magas szakmai berkekben, a gazdagok világában ez megy, akkor miért vannak elvárások a "kívülállókkal" szemben - csillapítsa az ige szava: Jobb a feddhetetlenül élő szegény annál, aki gazdag, de görbe utakon jár. (Péld 28,6)