Bonyolultnak és veszélyesnek nevezte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Balkánon kialakult helyzetet, miután több tízezer migráns lépte át Európa felé a török határt.
Bakondi György az M1 aktuális csatornán vasárnap este azt mondta: a török határnyitás óta már mintegy 80 ezren léptek ki Törökországból, miközben eddig mintegy 100 ezer migráns lehetett a balkáni útvonalon.
Ráadásul a migránsok egy része Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, ahol a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja van – tette hozzá. Utalt arra, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába, miután – mint mondta – összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között.

Bakondi: összefüggés van a koronavírus és a migráció között - hirklikk.hu

Lehet félni és másokban félelmet kelteni... Lehet izgatottan lesni a hírportálokat, pánikszerűen vásárolni és bespájzolni alapvető élelmiszereket, nem utazni, rendezvényekre nem menni, kezet nem fogni... Lehet tehetetlenül és apatikusan hallgatni munkahelyen, ismerősök és ismeretlenek között, megadva magunkat sorsnak, meg hogy úgy sem tudunk mit csinálni és lesz, ami lesz... És lehet imádkozni is..!

Meg lehet Istennek köszönni ezt a csodálatos, nem magától értetődő lehetőséget! Az imádság hatalmát, erejét! Amely – hisszük – hogy erősebb a gyilkos vírusok hatásánál, a tömeghisztéria rombolásánál, az emberi lélek kétségbeesett vészreakcióinál.

El lehet mondani Istennek, hogy mi hiszünk Őbenne! Hisszük, hogy ez a világ, amelyben minden – társadalmi folyamatok, politika, gazdaság, kultúra, vallás, egészségügy, pszichológia – mindennel összefügg, az Ő kezében van! Hisszük, hogy semmi nem történik az Ő akarata ellenére! „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál...” (Róm. 8, 28)

Lehet imádkozni – határok nélkül – mindenkiért, különösen a veszélyeztetett országokban élőkét, a megbetegedettek gyógyulásáért, az áldozatok szeretteiért. Lehet imádkozni a vírus további terjedésének megakadályozásáért dolgozók  gyógyító, szervező és operatív munkájáért. Lehet imádkozni a felelős, fegyelmezett és segítő tájékoztatásért, a média bölcs és közösségépítő használatáért.

S lehet imádkozni még Magyarországért is..! Nemzetünk felelős kormányáért! Azon törekvéséért, hogy igyekeznek megvédeni országunk történelmi, kulturális és vallási örökségét! Imádkozhatunk azokért, akiknek a legmagasabb politikai és diplomáciai szinten kell meghozni nemzetünk, s egész Európa keresztyén jövőjéért felelős döntéseket, azokért, akik a hivatalokban végeznek fontos háttérmunkákat, feladatokat, s azokért is, akiknek a határokon kell szembenézniük az egyre erősödő migráns-áradattal...

Igen, lehet imádkozni Istenhez! Hittel, bizalommal, őszintén! Tudva, hogy átérzi kiszolgáltatottságunkat, létbizonytalanságunkat, félelmeinket. Tudva, hogy Ő pontosan ismeri és mindenkinél jobban átlátja felbolydult, nyugtalan, zaklatott világát, annak minden területét, régióját és dimenzióját...  Tudva, azt, hogy Ő az egész világot szereti... Ismeri és szereti..!  „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn. 3, 16)