Már nem valahol messze, hanem itt a szomszédban üldözik a keresztényeket. A püspök szerint drámai a helyzet, Európát pedig elsősorban azok az európaiak fenyegetik, akiknek keresztény gyökereik vannak, de megtagadták Istent és Krisztust. A keresztény embernek nem jelent dilemmát a választás – magyarázza, de az már sokkal inkább, hogyan kezelje azokat az embereket, vagy „filantrópokat”, akik anyagi érdekből, vagy pusztán csak tévedésből olyan eszmékért küzdenek, amely egyértelműen veszélyesek Magyarországra és az európai, keresztény közösségre is.

Kiss-Rigó: Most ölik meg Európát, és bennünket, keresztényeket is! - szegedma.hu

Nagypéntek van. Kitettük a fekete zászlót a parókiára. Nem lobog, csak lengedezik, mert szelíd szellő fúj. Lesznek, akik elgondolkodnak azon, hogy ki halt meg a faluban... Mint ahogy a szabadnapot sem mindenki tölti az ünnepnap tartalma szerint. Ilyen világban élünk. Először a viselet, majd az ünneplő ruha, végül az ünnepek jelentése is eltűnt tömegek életéből. Van helyette négy napos wellness köntösben. 

Nyilván lehet élni hittel vagy hitehagyottan. Csakhogy az nehézséget okoz, ha a hitehagyottak akarják megmondani, hogy mi, hívők hogyan éljünk, miként gondolkodjunk, miről beszéljünk, mit csináljunk. Szabad akaratot adott Isten, dönthetünk mellette vagy ellene. Csak olyan nincsen, hogy nélküle. Mert a végén megítél: bevesz vagy kiköp a paradicsomból. Krisztus jobb és bal keze felől is függött egy-egy lator, de csak az egyiknek hangzott el az ígéret: ma velem leszel a paradicsomban!

Most is vannak emberek Krisztus jobb és bal keze felől. Keresztyén identitással, ill. anélkül. Készen a hit megvallására, ill. elnémulva. Sőt! Hangosan ócsárolva, és gátlástalanul ajánlva, hogy az egyháznak megtanítja a Szentírás helyes értelmezését... Vannak, akik vállalják, hogy a kereszt jele beégett a szívükbe, ill. tömegek nem éreznek semmi kötődést. Az arányok megváltoztak. Többen vannak azok, akiknek nincsen identitása, akik elnémultak és nem kötődnek Istenhez, csak a mammonhoz. Az anyagi haszonhoz és jóléthez. Ez szabja meg, hogy egyetlen gyermekük születik, ez határozza meg, hogy mit csinálnak szabadidejükben, és hogyan ünnepelnek. Kikérik maguknak a rossz híreket, csakis propaganda lehet a muzulmán lakosság számának növekedése vagy a bűntények számának emelkedése. Sőt, a keresztyén emberektől elvárják, hogy a legnagyobb nyitottsággal öleljék keblükre az egész világot, és ne tegyenek különbséget jó és rossz között, ne gondolkodjanak nemzetek és vallások különbségének figyelembe vételével, mert akkor ők a világbéke útjában állnak.

Nyugat-Európa fehér zászlót lengetett, mert elhitte, hogy világbékét tud megvalósítani. Nem fog, mert a fehér zászló honfoglalókat vonzott, akik éveken belül domináns többségként lesznek jelen. S miközben a magyarok között néhányan úgy gondolják, hogy nagy kérdés a határon túliak szavazati joga, észre sem veszik, hogy muzulmán tömegek kaptak szavazati jogot a nyugati országokban. Két tűz között találjuk majd magunkat.

Ráadásul a folyamatok között újra és újra elhangzik, hogy az egyház ne politizáljon. Ami a leggyakrabban azt jelenti, hogy ne fogalmazzon meg kritikát, ne képviselje a Krisztus-hívők érdekeit, hanem csak tűrjön és szenvedjen. De nekünk, az ő asztala köré gyűlőknek azt a parancsot adta Krisztus, hogy egymást szeressük! Felvállalva azokat, akikkel összetartozunk, és cselekedve értük. Ezért nem lengetünk fehér zászlót, és nem némulunk el. 

Protestálunk. A szó első és második értelmében is. Kiállunk hitünk mellett és erélyesen tiltakozunk kiszolgáltatásunk ellen. Mint ahogy megvan eme kettősség abban is, hogy hálásak vagyunk Istennek Krisztus kereszthaláláért, de megvetjük a kezét mosó Pilátust és "feszítsd meg"-et kiáltó névteleneket.

Nincsen fehér zászló. Ma egyébként sem lenghet más, csakis fekete.

Hozzászólások