A magyarázat ezek szerint nem jutott el az amerikai Bloomberg hírügynökséghez, ők ugyanis ilyen címmel jelentették meg a cikküket: Hungarian Ruling Party Lawmaker Mocks Soros With Image of Dead Pig, vagyis Döglött disznó fotójával gúnyolja Sorost a magyar kormánypárti képviselő. (…) Ráadásul a Bloomberg után az Associated Press is lehozta a hírt (igaz, ők az Open Society Foundations reakcióját), amit át vett a New York Times, a Miami Herald és még rengeteg amerikai médium.

Egyre több amerikai médium ír Pócs soros-disznójáról - index.hu

 

Mindig érdekelt, hogyan születnek a hírek, az pedig különösen izgatja a fantáziámat, miért lesz valami hír. Minek van hírértéke, és minek nincs? Mit ír meg az index, a bloomberg, a NY Times, a Miami Herald, „és még rengeteg amerikai médium”? Tényleg ennyire érdekfeszítő lenne egy erdélyi disznóölés, egy levágott, megperzselt disznó?

Ha például Pócs János fideszes képviselő barátai csak simán levágnának egy disznót valahol Erdélyben, gondolom, nem jelenne meg sehol. Azt hiszem, tíz emberből kilencet egyáltalán nem érdekel, kicsoda Pócs János, az meg végképp senki életét nem forgatja fel, kik a barátai, és mit csinálnak szabadidejükben. Ha kedvük tartja, akár közös felolvasóesteket is szervezhetnek, vagy közös kirándulásokat, ha pedig nem vegánok vagy vegetáriánusok, decembertől márciusig akár disznót is ölhetnek, úgy, ahogyan errefelé megszokott ebben az időszakban. A világ ezen részén ugyanis az a szokás, hogy a disznó egész évben hízik, majd a hideg beálltával összejön a család, a barátok, és leölik a moslékon nevelt tenyészállatot. A húsát elosztják, a zsírt kisütik, a kolbászt megtöltik, ha pedig mindenki megfelelő mennyiségű (és nem több) pálinkát ivott fertőtlenítés gyanánt, még időben haza is találnak. Hír itt legfeljebb annyi lehetne, hogy a böllér nem tudta elsőre leszúrni a jószágot, hogy a koma olyan részeg volt, hogy nem bírt biciklire szállni, vagy, hogy Jóska sógor már megint elfűszerezte a hurkát. 

Ám itt ennél sokkalta több történt. A mezei (bocsánat, falusi) disznóvágás politikai felhangot kapott, miután Pócs János fideszes képviselő barátai disznóba vésett felirattal üzentek Brüsszelnek, a CEU-nak, az ellenzéki politikusoknak és természetesen maguknak a határon ólálkodó, felfegyverzett, a betörést napról-napra szervező migránsoknak és az őket támogató álcivil szervezeteknek, milyen sorsot kockáztatnak, ha nem hagyják békén Magyarországot. Kezdhet rettegni az identitását vesztett, migránssimogató, hanyatló nyugat, a hazánk ellen eljárást kezdeményező bürokraták hada, és még maga a főgonoszként kikiáltott S.GY. is. Lesz itt olyan disznó(!) pörkölés, hogy az csak na! 

Életre kelt a disznó, akarom mondani, a kép, el egészen odáig, hogy néhány óra leforgása alatt a Bloomberg, az  Associated Press, a New York Times, a Miami Herald és „még rengeteg amerikai médium” is átvette a hírt. Nem vicc, Pócs képviselő barátainak erdélyi disznóvágása és az ott készült, humorosnak éppen nem mondható fotó akkora felháborodást váltott ki odaát, hogy a képviselő úr helyében mostanában nem terveznék amerikai rokonlátogatást. Mi több, ha én lennék Pócs képviselő, bizonyára ismeretlen helyre távoznék, nehogy arra ébredjek, hogy a SWAT kommandósai térdelnek a hátamon.

Azért csak képzeljük el, hogyan születhetett a „több amerikai médium által is átvett”, valójában szóra sem érdemes, inkább ízléstelen fotó kapcsán kreált, felfújt valódi, világrengető, nagybetűs HÍR.

Pócs János kiteszi a képet. Követői látják. Valaki, akinek más dolga nincs, mint egész nap az internet előtt ülni, mindent elolvasni, mindenhová kommentelni, mindent széttrollkodni, aki azért követi akár Pócs Jánost is, mert őt ezért fizetik, nos, ő jelzi a megfelelő személyeknek, mi t látott. A jelzést bejegyzés követi az erre szakosodott portálokon, majd a bejegyzés egy kattintással a baráti szaksajtó tengerentúli szerkesztőinél landol. Ha elég érdekesnek találják a történetet, indítják is a lavinát. Innentől kezdve pedig témánál is vagyunk.

Akár egy olajozott gépezet. 

Persze, az is megtörténik, hogy kisebb fennakadások, fakockák, egyéb szennyeződések kerülnek a jól működő rendszerbe, így kreativitásunkat felhasználva adjunk némi segítséget hírgyáros barátainknak, íme. 

Mivel Soros György zsidó származású, egyértelmű, hogy nem is burkolt, hanem egyenesen nyílt antiszemitizmus áll a háttérben. Vajon a Fidesz elhatárolódik-e antiszemita (és ami ebből egyértelműen következik) rasszista, homofób, genderfóbiás, nőgyűlölő, agresszív, revizionista, szélsőjobboldali politikusától? 

Érdemes lenne utánanézni, honnan volt a disznó? Ha vették, miből tellett Pócs János fideszes képviselő barátainak erre a disznóra? Nekik még erre is futja? Itt urizálnak, miközben a nyugdíjasok szemét kiszúrják holmi tízezer forinttal! 

Milyen származású volt a disznó? Importdisznóról, vagy hazai (esetleg egyenesen mangalica) disznóról beszélünk? A disznó származásával üzeni akartak-e valakinek? 

Hogyan vágták le a disznót? Megkérték-e, hogy önkezével vessen véget életének, vagy barbár módon éles késsel legyilkolták szerencsétlent? Állatkínzásért hány év börtön is járna, hm?! 

Pócs János fideszes képviselő disznóölő barátai és azok erdélyi ismerősei között akadnak-e románok? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?  Talán csak nem titkos összeesküvést szőnek a disznóvágás leple alatt Románia egysége ellen? Nem merült-e fel a terrorista szál a disznóvágás történetében (csak elpróbálták a kivégzést, mielőtt a valódi célpont közelébe férkőznek)? 

Azt is meg kellene vizsgálni, nem kapott-e Pócs János fideszes képviselő a disznóból? Ha igen, felmerülhet a megvesztegetés gyanúja, hogy jó pénzért, néhány rúd kolbászért cserébe zsíros állásba ültette be állítólagos barátait! Sőt, az erdélyieknek magyar állampolgárságot kínált a disznóért cserébe, míg azok kínai üzletfeleiket bevonva Rogán Tónin keresztül egyenesen letelepedési kötvénnyel üzletelnek! 

Vajon a disznóölés hétköznap, vagy hétvégén történt? Ha hétköznap, vajon miért nem dolgoztak a munkahelyükön a disznóvágók? Itt híznak a nép nyakán, más meg gürizik éjt nappallá téve, hogy megvegye az akciós ájfónt karácsonyra a gyereknek!  Egyáltalán, van-e bejelentett munkahelyük a disznóvágóknak? Adót fizetnek-e, társadalombiztosítás rendezve van-e, NAV felé van-e adótartozásuk? Nincs-e ugyanazon a lakótelepen panellakásuk, mint Kósa Lajos másod-unokatestvére általános iskolai barátjának és annak egykori barátnőjének? 

A képen látható hölgyeket nem zaklatták-e a disznóvágás előtt, után, alatt? Vajon ők kiírták-e a facebook-ra, hogy #metoo, vagy ők is a zaklatók pártján állnak? Apropó: képviselő úrnak van-e vak komondora? 

A szemlátomást műanyagpohárból alkoholt fogyasztó férfiak a disznóvágás után használták-e gépjárművüket? Ha igen, történt-e rendőri intézkedés ellenük? Ha nem, azért nem, mert –úgymond- lekenyerezték a rendőröket? 

A pohárkában lévő pálinkáról van-e jövedéki igazolás? Vagy annyira igénytelenek ezek a parasztok, hogy kannás bort isznak? 

A kép bal oldalán lévő férfi mögött látható farakás hogyan került a férfi tulajdonába? Számla van-e róla? Az erdő, ahonnan a fa származik, tényleg Orbán vejének a tulajdona? 

Pócs János fideszes képviselő képen szereplő barátai kaptak-e bármiféle állami megbízást? Nyertek-e a trafikpályázaton? Épült-e a kertjük végébe futballstadion? Ismerik-e személyesen Vajna Tímeát, Rogán Cecíliát, Orbán Viktort, esetleg magát (ezt már csak suttogva, a diktatúrától rettegve kisebb betűvel merem leírni!) Mészáros Lőrincet?!

Nem kellett volna a disznó árát a szegényeknek felajánlani? Vajon hány éhező gyermek lakna jól a levágott disznóból? Arról nem is beszélve, hány tekercs wc papírt lehetne venni szétrohadt kórházainkba a disznó árából!

Nos, a vicces ötletelést félbehagyva attól a ténytől se tekintsünk el, hogy Pócs képviselő úr poénjánál már csak a magyarázkodása nevetségesebb. Hogy ez az egész mindenesetre megér-e egy egészen Amerikáig repülő hírt, azt mindenki döntse el maga. 

A lényeg a fentiekkel kapcsolatban mégiscsak ez: ha nem vigyázol, hír lesz belőled. Onnan aztán nincs megállás. Legközelebb te fekszel ott, kivéreztetve. 

Ez így működik. 

Hozzászólások