A strandon és az uszodában rengeteg idegesítő embertípussal találkozni, persze egyénfüggő, hogy kit mi és mennyire zavar, ha egyáltalán zavar, de abban talán mindenki egyetért, hogy a vízbe ürítés nem annyira tartozik az elfogadható kategóriába. ... ha nem fertőtlenítenék a medencék vizét, akkor elszaporodnának benne a nemkívánatos mikroorganizmusok. A klór, nátrium- és kalcium-hipoklorit például megfelel a célnak, illetve csak részben, mert nem mindegyik patogénnel szemben hatásosak, a hasmenést okozó Cryptosporidiumok például fittyet sem hánynak rájuk. Ezért vetnek be ózont, UV-fényt vagy brómot is a fertőtlenítéshez. ...  A vizeltben karbamid található, amiből a klórral kölcsönhatásba lépve nitrogén-triklorid (vagy triklór-amin) lesz. Az egy dolog, hogy ennek köszönhető a medenceszag, de ettől lesznek vörösek a szemei, és légzőszervi problémákhoz vezethet. A rekreációs célból úszóknál egyébként a vizelet az egyik fő felelős a kellemetlen melléktermékekért.

  Ezért se pisiljen a medencébe! divany

Szóval kérünk mindenkit, tegyen egy szívességet a világnak és magának, zuhanyozzon le és menjen mosdóba mielőtt belevetné magát a vízbe!


Nemrégen az olimpia kapcsán szóba került a sportolók anyagcserélési szokása is. Egy távgyalogló nem volt túl jól és különben sem akart időt vesztegetni, inkább "becsinált". Az úszó UFO Phelps pedig  csak annyit nyilatkozott, hogy az úszóknak ez teljesen természetes. Mit tudnának tenni? De a strandokon azért rosszul esne, ha látnánk mi történik. Időnként elterjed a hír, hogy valamilyen kémiai anyagot a vízbe kevernek és ha valaki belevizel, akkor indikátorként elszínezi a vizet és jól megszégyenül, aki ilyet csinál.

Amúgy  a Balatonban fürödve időnként eszembe jut az a sok üdvözült mosolyú ember, aki éppen abbahagyja a fejelést a komáival, vagy magára hagyja a karúszón lebegő unokát, de minimum elfordítja magától. De éppen kisunoka is dönthet úgy, messze a part. Jártunk mi úgy, hogy ott úszott a vízen a kukoricás ebédballaszt. Azután bele se merek gondolni, hogy az a sok hattyú, kacsa... Meg persze a halak.  

Na de térjünk vissza a szép uszodához. A tiszta forgatott, szűrt vízhez. Amibe beleöntik a pelyhesítőt, hogy szűrni lehessen az összeálló szennyeződést. Nagy melegben az algásodás ellen is külön védekeznek. Időnként gyorsan oldódó klórral sokkolnak, és lassan oldódóval hosszú távon fertőtlenítenek. Akkor még nem beszéltünk a helyes pH értékről, amit szintén beállítanak. Így lesz látszólag tiszta az uszoda vize. Legalábbis nyitásig, mert utána jönnek az úszók, az edzések, úszó órák. 

A titok a lényeg. Titokban. 

Hiszen olyat azért még nem láttunk (kivéve a drog hatása vagy egyéb agybaj miatt), hogy valaki feláll a startkőre és előkapja a szerszámot, céloz és szép ívesen beleírja a nevét a medence vizébe. De azért arról tudunk, hogy időnként valaki más azért könnyít magán. Mi persze életünkben még sohasem, de bezzeg mások mindig. 

Időnként pont ezzel szoktam példálózni, mikor valaki nagy gazemberséget követ el, emberiség elleni bűntettet, vagy csak szimplán önérdekből a maga jobb megítélése és a másik lejáratása miatt ügyeskedik. A vízbe vizeléssel. Vannak az ostobák, akik olyanok, mint akik a startkőre állnak fel és harsányan, semmit nem titkolva eresztik el magukat. Vannak az álszemérmesek, akik azért már nem olyan bátrak, de legalább büszkék és a medence széléről. Vannak a rafináltabbak, akik már a vízi tevékenységük alatt viszonylag rejtve képesek ezt elvégezni. A legaljasabbak, akik már eleve a gépészet területén, a tisztító vissza ágába piszkolnak. 

Nem tévedés. Ezt a mi társadalmunk közéleti dolgaira hozom példaként. A legtöbb esetben az önmagukat ítészeknek tartók, erkölcsi magasságok farizeusai, maguknak különleges bánásmódot igényelők, a kettős vagy ki tudja hányad mércével mérők, az igazán okosak, ám mégis a legaljasabb kategóriába tartoznak. Mert úgy rongálnak, pusztítanak, zavarnak, tesznek tönkre, hogy közben ezért még dicséret is jár nekik, köszönet és hála. Ezt el is várják. Megsértődnek ellenkező esetben. Közben pedig nem jobbak a startkövi magamutogatónál a végeredményt illetőleg, csak okosabbak, rejtettebbek. Manipulátorok. Mert megtehetik.