Volt nekem egy videóm öt nappal ezelőtt, ahol azt mertem mondani, hogy bizony sajnos az elhízás nagyon sok házasságnak a végét jelenti, és ezt bizony nagyon sok nő a szülés után rontja el. Kitört a forradalom. Azt várják, kérjek bocsánatot. Eljött az ideje. Szeretnék a stílusom miatt bocsánatot kérni, a mondandóm miatt soha. 

Schobert Norbi: A stílusom miatt bocsánatot kérek, a mondandóm miatt soha - 24.hu

Megmozdult az ország! Csak nem aerobikkal, hanem okostelefon nyomkodással. Egy hete kanyarog a döngő-léptek-show, és úgy látom, a lényegről nem esik szó. Leragadt a téma, és valamiféle dundi-védelem szintjén mozog. Akinek van felesleges kilogramm a testén, vagy akinek szerette nem a normál határok közötti testtömeg-indexszel rendelkezik, bizony nagy számban posztolt, hozzászólt, védekezett vagy anyázott. Szellemes vagy éppen arrogáns karikatúrák készültek a fitness házaspárról, dal is készült klippel együtt. Lévén ilyen az ember: követ kővel tud egyből viszonozni. Sőt, követ sziklával is!

Érzékeny téma a kövérség, mert könnyen bánt és sért. A csúfolhatósági skálán top helyet foglal el a kövérség, kezdve a digi-dagi daganat kezdetű nyelvköszörülővel. A kövérek örömmel szabadultak meg az óvodától és általános iskolától, ahogy a csúfolásban félelem miatt résztvevők is. Ezek az emberek felnőttek. Még a csúfolók is meghízhattak, elhagyva leánykori súlyukat, így valóban népes táborrá nőtte ki magát az érintettek köre. Ezért akadt annyi felhörrenő, vagy mert az elvált és válás-félben lévők nagy számú serege érezte megszólítottnak magát, ki tudja? Ahogy nem készült statisztika testsúly-válás tárgyában, úgy nem készült a reagálók érintettségéről sem.

Én, aki tizenhat év alatt még nem érkeztem döngő léptek nélkül a hálószobába, és nem a szülés következtében rendelkezem tetemes plusz súllyal, nem gondolom, hogy a súly-válás összefüggés jelentős lenne. Főleg nem gondolom, hogy kizárólagos ok lenne. Tartalmilag a kizárólagosságnál van a hiba. Az, hogy miként beszélt S.N., végül is nem annyira érdekes (főleg, hogy bocsánatot kért...), mint az, hogy mit állít. A válásokat abból eredezteti, hogy a szülés után az asszony meghízott. Értjük, hogy a nőket akarja megszólítani, rábírni a kakóscsigára, ugri-bugrira, updatelésre, de ostobaságot állítani felesleges.

A kirázólagos ok meghatározása egy olyan sarkítás, ami nem az igazsághoz juttat el. Jó néhányszor hallunk történelmi elemzést, politológusi hozzászólást, szociológiai tanulmányt egysíkúan fogalmazni. Azok sem váltanak ki egyetértést a hallgatókból. Részben helyeslünk, és rögvest várjuk, hogy a többi aspektus sorra vételével teljesítsék ki a festett képet. Így persze S.N. is árnyalhatott volna, de nem tud. Nem lát vagy nem akar többet látni annál, mint amiben él? 

Ha végignézek rokonságomon, baráti körömön, gyülekezetemben, faluközösségemen, ismerősi körömön, közszereplőkön, bizony számtalan okot látok, ami miatt váltak, válnak vagy esetleg válnának az emberek. Csinos, fitt és fess emberek váltanak duóról szólóra értékrendbeli különbség miatt, rejtett agresszió miatt, várandós szerető miatt, kulturális különbség okán, alkoholizmus miatt, anyagi függetlenedés miatt, elmagányosodás miatt. Valóban van olyan, akinek már nem tetszett a házastársa formája, de hogy csak azért vált volna, ritka. Ezért fullad kudarcba a válásmentes update csomag.

Tulajdonképpen válik a magyar mindenféle dologért. Sajnálatos, de három olyan esküvőben is volt részem, ahol érthetetlen volt már maga a hozzáállás is. Hiába tett fel az ember terelgető jelleggel segítőkészen kérdést, tökéletes elgondolásnak tartja élete következő lépését: kipróbálja a házasságot. Azt nem kipróbálni, hanem vállalni kell. De úgy nem lehet, hogy már a lánybúcsún megmondja, miért fognak elválni egy éven belül, vagy úgy sem lehet, hogy a legénybúcsú meglepetésvendége a nyolc hónap után legalizált szerető, sőt úgy sem, hogy adok a másiknak egy sanszot, hátha felnő a feladathoz!

A házassághoz nem mérleg, hanem szeretet-közösség kell.