Beszéljünk a fenntarthatóságról, mit jelent ez egyáltalán? 

A világ összes problémáját érintettük és megoldottuk - interjú divany

"... István: Négy olyan terület van, ami miatt a jelenlegi városi életmód egyáltalán nem lesz fenntartható, ezek pedig a következők. Az első a fosszilis energiára való támaszkodás - ugyanis gyorsabban fogy, mint ahogyan keletkezik. ... Jelenleg ötmilliószor gyorsabban fogy a kőolaj, mint amilyen mértékben utánpótlása lenne. ... második terület, az infrastruktúrától való függés, hiszen emiatt fogyasztunk rengeteg fosszilis energiát, amikor jóval kevesebb is elég lenne. Az infrastruktúra alatt elsősorban a gázvezetéket, szennyvizet, elektromos áramot értem, de ugyanúgy függünk a mobiltelefonoktól, az internettől, a benzinkutaktól. ...  harmadik terület a banki pénzgazdálkodás: a bankok a hitelezés kapcsán fedezetlen, vagy jövő-fedezetű, vagy jelzálog-fedezetű új pénzt hoznak forgalomba, ami jelenlegi formájában irracionális irányba tereli az embereket. ... A negyedik pedig a népsűrűség: a „csinált pénz” és az infrastruktúra vonzása miatt az emberek városban akarnak élni. A városok pedig rengeteg hátránnyal járnak – a városban már most átlagosan 6 fokkal melegebb van, mint falun, de nem baj, bekapcsoljuk a klímát, meg veszünk fagyit. De a globális felmelegedést nem lehet majd fagyival meg légkondival elhárítani! " 


Az egész cikket ajánlom elolvasásra.  

Energiafelhasználásunk, infrastruktúránk, gazdálkodásunk és az arról való gondolkodásunk, ill. közösségeink, közösségi tereink kialakítása hibásan történik. Mindezek együtt, és még természeti erők kiszámíthatatlansága olyan élethelyzetbe vezetnek bennünket, melynek nincs "békés" megoldása. Pl. ez tetszik: "De a globális felmelegedést nem lehet majd fagyival meg légkondival elhárítani!"

Most igazán csak ezt az egy gondolatot érinteném, hogy rosszul élünk a ránkbízottakkal. Rendszerszinten olyan környezetet alakítottunk ki, amely alkalmatlan a hosszútávú életre, fenntartásra. Tudom, hogy ezzel a riogatással tele a padlás és elég volt belőle.

Hagyjanak békén végre az angol vécén végezni a dolgomat. Ha már megtanultam a szemetesbe dobni a cuccot, akkor ezért se nyugtalanítsanak.

Ha szeretkezni akarok nyugodtan és szeretőt is tartani, akkor hadd költözzem városba és használjam a hormonkészítményeket.

Ha melegem van bekapcsolhatom a légkondit és ne akarjanak faültetéssel zaklatni.

Mivel korlátlan energia áll rendelkezésemre, amely a távközléssel együtt politikai alapjogom, ezért munka nélkül is fenn lehetek egész éjjel és azt csinálok, amit akarok. Szórakozok és használom az energiát. Mit érdekelnek a tyúkok, akik a nappal kelnek és fekszenek.

Hatalmas telepekről származó antibiotikum maradvánnyal tele húsokat eszünk. De legalább jól néz ki. 

Mivel e környezeti hatások negatív következményeinek is elszenvedője vagyok, ezért fejlődjön az orvostudomány is. Adja vissza az egészségemet, de legalább egy gyereket.

Ha nem megy, akkor olyan jogi környezetet, amelyben azt csinálok, amire alkalmas vagyok, vagy hajlamaim elragadnak.

Persze nem hagyhatjuk a fejlődést egy pillanatra sem, mert akkor a másik népcsoport lesz előnyben és akkor elég egy saját "sámán", " messiás" és eldurran a pszichéje és máris kész a népirtás, majd utána fejlődés és fegyvergyártás és válaszcsapás. 

Szóval miért is fejlődünk? Hová is fogyasztjuk szét ezt a világot? Milyen folyamatokat indítunk útjára a vívmányainkkal? Mindig lépéskényszerben, és lépéshátrányban leszünk így. Mindig csak reagálni fogunk. Csak reakcióink lesznek. Azok is csak az életképesebbeknek. Minden városi, orvosi fejlesztés, mesterséges intelligencia, társadalmi környezeti alakítás ma csak reakció. Egy felelet. Rossz , vagy kevésbé rossz? Esetleg néha jó? Minden vélt tervezhetőséggel ellentétben sokkal inkább próba szerencse alapú. 

Ha ebben valaki viszonylag állandó értéket tudna mutatni, amely tapasztalati úton is igazolódik, akkor hálásak lehetünk. 

Ezért szeretem ezt az emberközeli, egyszerű kezdeményezést, amit Dr. Dőry István fizikus és felesége, Kéry Magdolna átgondoltan, a maguk hatáskörében valósítanak meg. Korántsem tökéletes, de tapasztalati. Használják a meglévő lehetőségeket, "vívmányokat". Saját bevallásuk szerint is, nem az ősi életmódot akarnak helyreállítani, hanem olyan életmódot, amely a modernből átveszi, ami hatékony és fenntartható. Gondolom megtartani, a régiből, ami bevált. A másik szerintem fontos gondolat, nem tanyán akarnak élni, hanem közösségben. Ez egy közös közösségi tudat kialakítását is feltételezi. Tehát nem elég sohasem csak a testi építkezés, az individuum építése.