December 14-én hetedik alkalommal rendezett élő betlehemet a Vivre Noël Autrement (Éljük meg a karácsonyt másképp) szervezet Toulouse-ban a Szent György téren. A rendezvényt agresszív, szélsőbaloldali tüntetők hiúsították meg.

Élő betlehemet támadtak meg szélsőbaloldali tüntetők Franciaországban – vasarnap.hu

A fővárosban kerületeket megkaparintó ellenzéki képviselők még a látszatát is igyekeznek elkerülni annak, hogy a nemzeti értékek és a magyar társadalom szempontjából megfelelő döntéseket kívánnának hozni. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy Soproni Tamás, a Momentum színeit viselő polgármester megtagadta a Mi Hazánk Mozgalomtól az adventi keresztállításához igényelt közterület-használati engedélyt. De mit is vártunk attól az embertől, aki egy október 23-i megemlékezésre piros tornacipőben és gyűrött hacukában érkezik?

Betiltotta a keresztállítást Soproni Tamás, Terézváros polgármestere – vasarnap.hu

Az elmúlt négy hétben gyülekezetekben, intézményekben adventi alkalmak, koncertek készítették a keresztény világ tagjait karácsony lényegére. Gazdag üzenetek, figyelmeztető gondolatok és elcsendesedésre hívó beszédek hangoztak el az adventi koszorúk mellől. Négy hét, amely lelassít, készít és segít, hogy helyre tegyünk néhány dolgot.

Gazdag, intenzív, mély mégis egyszerű. Ilyen számomra az advent. Nagyon szeretem ezt az időszakot. Éppen ezért mélységesen elszomorít, hogy olyan híreket olvasok, ahol arról tudósítják az olvasókat, hogy ennek az időszaknak a vallási megnyilvánulásait durva módon elutasítják. Nem az a probléma, hogy vannak emberek, akiket nem érdekel, hanem sokkal inkább az, hogy ezt durva, agresszív módon fejezik ki.

Ez alkalommal két hír is megjelent, amely alátámasztja azt a képzetet, amely Európa vallási elkorcsosulásáról beszél. Franciaország pedig élen jár ebben a tekintetben. A nyílt támadások, kritikák, kifigurázások, amelyek az elmúlt években havi szinten jelentek meg a sajtóban, nem ért véget. A már hagyománnyá vált betlehemezés programját zavarták meg szélsőbaloldali tüntetők. A legszomorúbb az, hogy mindezt gyerekeknek kellett elszenvedniük. 

A másik hír Magyarországon történt. Nem szeretném a mögöttes szándékokat keresni. Egyszerűen csak a tény maga bántó és elszomorító, hogy megtiltják a kereszt felállítását. (Kis túlzással, de azt hiszem Franciaországban is így kezdődött.)

Az emberi agresszió, az el nem fogadás és az „én gondolom helyesen” elvek felerősödnek jelenünkben. Eszmerendszer nélkül, valódi vezetés nélkül mindenki úgy fog cselekedni, ahogyan ő jónak érzi. Nem számít a másik csak az individuum kiteljesedése.

Persze, miért is csodálkozom? Magukat kereszténynek valló emberektől hallom azt, hogy számukra teljesen összeegyeztethető a lélekvándorlás és keresztény hitük. Több helyen találkozom azzal a ténnyel, hogy az emberek saját elképzeléseket szőnek minden bibliai alap nélkül, mert „úgy gondolják”, hogy az a valóság és abban hisznek. Nem egyszer templomba járó emberektől hallok ilyen megnyilvánulásokat. Felmerül bennem a kérdés, hogy ennyire félreérthetőek vagyunk a szószékről, vagy valahol máshol csúszik el a történet?

Nem a bántás szándékával írom, de amíg köztünk, keresztények között nincs egység, addig a világ támadásai ellen sem fogjuk tudni magunkat megvédeni. Márpedig egyre nagyobb szükség lesz az összefogásra (ökumenikus szinten) és az együttgondolkodásra.

Karácsonyra készülünk. Remélem, hogy az ünnep idejére lesz egy kis békesség, csend, nyugalom és egyetértés. Áldott ünneplést mindenkinek!