Bár a szennyvíz alapos tisztításon megy át Magyarországon, de a jelenleg alkalmazott módszerrel a gyógyszerszármazékokat teljesen nem lehet kivonni belőle. Jó hír, hogy egyelőre elenyésző az élővizekben megtalálható hormonok mennyisége, de idővel  jelenlétük a Balaton élővilágára és az emberekre is veszélyes lehet. Pirger Zsolt az intézet szakembere (...) kifejtette, ezeket a gyógyszerhatóanyagokat – például a szteránvázas vegyületeket, amilyenek ezek a fogamzásgátló hormonok is -, körülbelül tíz-harminc százalékos hatékonysággal tudják eltávolítani a szennyvíztisztítók. Tehát a kibocsátott, tisztított szennyvíz, hetven-kilencven százalékban tartalmazza azokat a biológiailag aktív hormonokat, amelyek normál élettani folyamat útján kiválasztódnak az emberi szervezetből – tette hozzá.

 Milyen gyógyszerszármazékok juthatnak a Balatonba? hirado.hu

A szakember kifejtette, teljesen szabadon lehet a Balatonban fürödni, vízminősége kiváló. A csapvízhez hasonlóan nincs nagy gond, de az tény, hogy a női fogamzásgátló származékok kimutathatóak a tó vízgyűjtő területén, ebből adódóan bekerülhetnek a csapvízhálózatba is – magyarázta a műsorban. A jelenleg forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták többsége rendkívül alacsony hormontartalmú, egyebek mellett ennek köszönhető, hogy egyelőre csak nagyon kismértékben található gyógyszerszármazék élővizeinkben. De a magyar és külföldi kutatások egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad félvállról venni a problémát.


Szinte könyörögve esedezem bocsánatért, hogy nem a fociról írok. Éppen most derült ki, hogy még le sem játszottuk a portugálokkal a meccset, máris bekerültünk a következő körbe. Hajrá! 

Azt is sejtem, hogy sokakat nem izgat a vízminőség kérdése sem. Egészen addig, amíg van jó víz. Amikor meg már nincs akkor meg már késő. 

Pedig már akad itt egy kis probléma. A női fogamzásgátló származékok kimutathatóak a vízgyűjtő területen. Most éppen a Balaton vízgyűjtő területét vizsgálták. De gyanítom, hogy a Tisza és a Duna környékén is ugyanez lenne az eredmény, ha éppen nem sokkal több. Hiszen a Duna olyan országokon folyik keresztül melynek mai napi "kultúrája", életvitele szinte a fogamzásgátlókon épül fel. Az az életmód, amelyet élnek, a következmények nélküli szerelem, szexualitás megélése mégis nyomokat hagy. Ha mást nem is, de a megtisztított szennyvízben maradnak gyógyszermaradványok. Na jó, hormonok, női hormonok. Még jó, hogy alacsony hormontartalmúak. A tisztított szennyvíz visszakerül a körforgásba.

De ez a víz lesz az alapja a vezetékes ivóvíznek. Persze mindenki azt mondja, hogy no para, de... 

Nincs megegyezés a tudósok között sem, hogy valójában mi, merre, hány méter. Feltételezések és érdekek vannak. A vízműtársaságok érdeke, hogy a csapvíz jó minőségű. Egyébként szerintem az. De a palackozott vizet forgalmazók érdeke az, hogy az övéké tökéletes. Ők sem tudják szűrni a hormonális szereket. Egy-két felelősen gondolkodó tudósabb elme meri csak felvállalni, hogy lehetnek gondok. Czeizel Endre már régóta mondogatta azt, hogy a gyógyszermaradványok és a női hormonális fogamzásgátlók vizelettel bekerülve az vízkörforgásba változásokat okoznak a férfiak szervezetében. 1960-ban egy átlagos, egészséges férfi spermiumszáma 1 ml ondóban 73 millió volt, addig a spermium mennyisége ma már alig 31 millió. A professzor véleménye szerint ennél is riasztóbb az a tény, hogy minden negyedik, ötödik férfinél a spermiumszám ma már a 20 milliót sem éri el. és ez - a kutatások szerint sok egyéb más környezeti ártalom mellett - a csapvízbe került fogamzásgátlók hormonmaradványainak is következménye lehet. Az első fogamzásgátló bevezetése 1962-ben történt meg, tehát még időbeli egyezés van. A női szervezetbe is bekerülnek az ivóvízből a plusz női nemi hormonok, és ez várandósság esetén a fiú magzatoknál már az anyaméhben okozhat hormonális elváltozásokat. 

Lehet, hogy az a társadalom, amely életidegen életmódot folytat a modernitás, a szabadság eszméje mögé bújva, gyakorlatilag nemzésképtelenné és gyermektelenné "fejleszti" magát. Mégiscsak létezik ok és okozat? Mégis előfordul, hogy azért büntetlenül nem tehetünk akármit? Mégis vannak következmények?

Szerintem igen. Szerintem mindenért fizetni kell. Sajnos nem biztos, hogy azok fizetnek, akik adósok. Mindenkinek fizetni kell. Az egész társadalomnak. 

Az Ormánságban divat volt az egyke. Apának, anyának csak egy gyermeke született, születhetett. Ne osztódjon a vagyon. Később két ilyen egyke házasodott, mert összeadódik a vagyon. Így pár nemzedék alatt nagy vagyonos családok lettek, de egyre kevesebben. Nem volt aki dolgozzon. Cselédeket kellett fogadni más vidékekről. Más emberek, más hiten. A református egykézők közé jöttek a nagycsaládos nincstelen római katolikusok. Az "egyke" elérésének azonban nehéz útja volt. Persze súlyos következményei. Csak egy maradhat. Egy gyerek születhet. A következők nem születhetnek meg. Ha mégis, akkor azt lenézték és kinézték maguk közül. Inkább mindent megtettek, hogy csak egy maradjon. A második terhesség (nem áldott állapot, mert tényleg teher volt nekik) esetén mindent megtettek, hogy ne szülessen meg. Külső hatások, ütlegelés, székről ugrálás. A bábák angyalcsinálása, amikor bármilyen fizikai eszközzel abortálásra kényszerítették a női szervezetet. Felszúrtak valamilyen hegyes tárgyat. Esetenként a méregtől sem riadtak vissza, amely "természetes" abortuszhoz vezetett. Nadragulya főzete. De ez toxikus és ha eléri a mérgezés szintjét, akkor viszi az anyát is. Sokan meghaltak ezekben a beavatkozásokban. De van csúnyább is, amikor a megszületett kicsiket megölték. Hideg ablakba tették kitakarva és izzasztó gyógyszert adtak nekik. A tüdőgyulladás hamar elvitte őket. Persze már a foganás pillanatát is manipulálni kezdték. Anyósok ajánlották fel magukat "abban" az időben a vejüknek. Vagy éppen akiben hajlam is volt férfi társaira kacsingatott. A történet végén a kommunizmus rendszere a még élőket kuláklistára tette és mindent elvett, amiért annyi bűnt követtek el emberöltők alatt.

Egy teljesen életidegen gondolat, hogy ne szülessen gyermek, mert gazdagok akarunk lenni és ez az elvárás rengeteg megoldási kísérletet termelt ki. Azonban a vége pusztulás lett. Mert meghalt az egy gyermek, akkor volt gond. Meghalt az anya, akkor is. Az eredeti lakosság pedig elfogyott. Felszámolták magukat. 

Ne gondoljuk, hogy a nyugati szabad szexualitásban, modernitásban, vélt szabadság eszméjében megrészegedett emberek nem erre a sorsa jutnak. A cél mindegy, a következmény azonos. 

Ma politikailag korrekten kell beszélni, és meg van tiltva a dolgok néven nevezése. Tulajdonképpen verbálisan már diktatúra van. Ma Magyarországon magyarul megint csak hazudni szabad. Csak éppen nem az és nem úgy amire gondolunk, ha diktatúra szót kiejtjük. Ma szabad gyermektelenül élni (sokszor már következmény is, mert nem születhet gyermek sokféle ok és magyarázat van), és nem mondhatja senki, hogy ennek rossz következménye lesz. Ma szabad szabados életmódot folytatni (mindegy, hogy valaki akarja vagy nem, de ilyen társadalmi környezetet alakítottunk ki), de senki nem mondja, hogy ennek nem lesz jó vége. Ma szabad, sőt szinte kötelező a homoszexualitást éltetni (ne menjünk bele, hogy csak kis részben lehet genetikailag meghatározott, az összes többi ismét csupán bizonytalan identitás, és a rossz társadalmi környezet eredménye), és senki nem mondja, hogy ez nagyon veszélyes játék. Ma szabad a nemi identitást, szerepeket megkérdőjelezni, sőt bizonyos hatalmi, elméleti körökben szinte kötelező, de senki nem mondja, hogy ezek politikai és hatalmi játszmák, amelyek az amúgy is önmagukban is bizonytalan identitású és sérült emberek zavaros elméletei. Kísérletek ezek, amelyeknek nem lesz jó vége.

Íme itt van ez az ivóvíz. A női hormonokkal. Nem lesz ennek jó vége. Rövid távon a felelőtlenség felhőtlen boldogsága. Hosszú távon eltűnő emberek, kultúra és társadalom. Ezek vagyunk mi. Mindennek van következménye. Mindenért fizetni kell és időnként kamatostul. 

Az ormánsági emberek nem tisztelték az életet. Ha úgy tetszik nem tisztelték Istent. Csikesz Sándor, csányoszrói lelkipásztor egy kismama halálakor, temetésekor, aki belehalt az angyalcsinálásba (abortálásba) az ottani bábákat kiosztotta. Azok voltak a sirató asszonyok is. Azt mondta nekik, hogy ne sirassák, mert ők ölték meg. Mire hazaért ennek a bátor kiállású lelkipásztornak felgyújtották a parókiáját. 

Ma ki tiszteli az életet? Ki tiszteli az életet adó Istent? Az élet célját megmutató, jó életminőségre utat mutató Istent ki hallgatja meg? Az évezredes tapasztalatok alapján ki hajlandó tanulni? Ki meri kimondani, hogy amit magatoknak kívántok, az most végzetesnek bizonyul? 

Ha a vizek beszélni tudnának, miről mesélnének?