Karla Marie, brit forgatókönyvíró kritizálta a Twitteren az HBO új minisorozatát, a Csernobilt. Az IMDb-n a legjobb sorozatok listáján az első pozícióig kapaszkodó sorozatot azért nehezményezte Marie, mert nem foglalkoztattak a produkcióban PoC (People of Color) színészeket. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért is kéne fekete színészeknek szerepelni a sorozatban, hiszen Kelet-Európában a nyolcvanas évek derekán viszonylag kevesen lehettek az érintettek között, azonban az érvelés szerint bizonyos karakterek “bőrszín-cseréje” mindössze annyiban sértette volna a történet hitelességét, mint az orosz és ukrán nyelvek módosítása angolra.

 Kiverte a biztosítékot a Csernobil, amiért nem foglalkoztattak fekete színészeket  filmtekercs.hu

"Így furcsa kettősség jellemzi az egyenlőséget a filmes szakmában minél szélesebb körben követelő aktivistákat, véleményvezéreket. Sokszor az autentikus szerepválasztás követelése az elsődleges. Scarlett Johansson például egy transznemű bűnöző szerepére jelentkezett be, azonban cisznemű heteró nőként széles körű elégedetlenség követte a szerepválasztást, melyből végül ki is hátrált a színésznő, míg Will Smith, akit Serena Williams apjának szerepére tartanak esélyesnek sokak szerint nem elég fekete ahhoz, hogy eljátssza a szerepet"


Amennyiben angolul beszélnek egy ilyen produkcióban, az sem hiteles és autentikus, gondolta a rendező. Ha pedig nem ukránul és oroszul beszélnek, akkor a színészek bőrszíne sem lényeges.  De látjuk, hogy valamikor a filmiparban ragaszkodnak a teljes autentikus szerepvállaláshoz. Pl. a transznemű szerepet csak transznemű ember játszhat. Ha erre gondolunk, akkor a Csernobil filmben is csak orosz, fehérorosz, ukrán és örmény és egyéb nemzetiségek játszhattak volna. Egyébként voltak is. De legalábbis a mai Ukrajnában ill. az akkori Szovjetunióban fellelhető karakterek lehetnének jelen. De ez nem terjed ki olyan gyakran fekete emberekre. Igazán akkortájt nemigen voltak ott fekete oroszok. Esetleg Kubából vendégmunkások, mint Budakalászon a Lenfonóban. Jó. Volt egy fekete katona, Igor Khiryak, akit oda osztottak be egységével.
Van, amikor a fekete sem eléggé fekete, mint Will Smith, aki Serena Williams apját nem játszhatja el.
Nem tudom az életszerűség mennyire cél a filmes berkekben, de ezt a politikai korrektséget azért nagyon túltolták.
Egy normális világban csak jót kuncognánk ezeken az ostobaságokon. De ezt komolyan gondolják, és ez már véletlenül sem normális világ. Itt már a rút a szép és a szép a rút. Idézzünk Shakespier-től, amíg lehet. Lassan ezt az önmagából kifordult gondolkodást, mintegy új vallást, mint egy új bálványt tolják elénk. Vagy benne vagy, élteted és jónak tartod, akkor jó ember vagy. Érdemes vagy az életre, hogy orvosi ellátást kapj, vagy kiszolgáljanak a boltban és esetleg nem követnek el rajtad karaktergyilkosságot a neten sem. De ha nem állsz be a sorba, és nem élteted, akkor eretnek vagy és megégetnek, mert rossz vagy, embertelen, és nem érdemled, hogy a gyereked tanuljon csak szakmát is. Ez engem a kommunizmusra emlékeztet, ahol mindenkit meg kellett büntetni és teljesen mindegy, hogy miért, csak egy volt a lényeg, dicsérd a rendszert, tapsold a tirannoszt, generalisszimuszt vagy  a nép bölcs vezetőjét és amúgy kussolj. Most hallom, hogy egyetemeken a szólásszabadság nevében bizonyos körök kitiltatják a más véleményűeket, hogy még csak vita se legyen arról, hogy nekik mennyire igazuk van. Ez az új világ. Az új kommunizmus. Az új bálványimádás korszaka.
Ehhez csak Habakuk könyvéből idézek: „Az Úr azonban ott van szent templomában: csendesedjék el előtte az egész föld! 2, 20
Kedves abszurdisztán lakók. Van egy rossz hírem számotokra. Mindegy hányan vagytok, mennyi embert tudtok elérni, eltántorítani az Isten rendjétől a normális élettől, a norma normanstól, mindegy hányan követnek benneteket, soha nem lesz igazatok. Lehet, hogy a saját normáitok szerint üldözitek a normálist, naponként ellehetetlenítitek őket, de akkor sem lesztek etalonná. Lehet, sőt biztos, hogy ismét eljuttok a terrorig is. Elődeitek is ezt csinálták. Jól beletanultatok már ebbe. Ahogy az Orwel „1984” című regényében is írja, eljuttattok embereket az árulásig, a teljes kétségbeesésig, a szerelem megtagadásáig, a teljes önfeladásig, minden emberi feladásáig a saját célotok érdekében. De akkor sem lesztek

 

Hozzászólások