Gyilkos autonóm robotok fejlesztése elleni aggodalmának adott hangot a Google egykori dolgozója, aki korábban katonai projektekben is szerepet vállalt. Laura Nolan négy évig volt a keresőcég mérnöke, ez idő alatt részt vett 2017-ben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával közösen futtatott Project Maven nevű kezdeményezésben is. A programon belül a keresőóriás olyan gépi tanulásos rendszeren dolgozott együtt a minisztériummal, aminek segítségével meghatározható lett volna különböző objektumok, személyek elhelyezkedése a katonai drónok felvételein. ... „Ugyan engem közvetlenül nem vontak be a videoelemző fejlesztésébe, hamar felismertem, hogy ettől függetlenül egy gyilkos folyamat része vagyok, ami által még több embert vehetnek célba és ölhetnek meg amerikai erők olyan helyeken, mint mondjuk Afganisztán” – mondta el a The Guardiannak. 

 Tömegmészárlásoktól tart a Google egykori mérnöke 24.hu

"a fejlett mesterséges intelligenciával ellátott fegyverek (például katonai drónok) után a teljesen autonóm fegyverek lépcsőfokához ér majd a technológia, melyek emberi beavatkozás nélkül is képesek ölni. Az erre a szintre eljutott eszközök szerinte teret adnának jogtalan atrocitásoknak és ártatlan emberek legyilkolásának, főleg ha százával vetnék be a gépeket. ... Nolan szerint rengeteg olyan meghatározó tényező van, ami megzavarhatja egy ilyen katonai eszköz működését, akár a váratlan rádiójelek vagy a szélsőséges időjárás. ... Ugyan még egyetlen olyan országról sem tudni, amelyek teljesen autonóm robotfegyver fejlesztésén dolgoznának, ám egyre fejlettebb mesterséges intelligenciát kapnak az eszközök és épülnek be a hadseregek eszköztárába. Az amerikaiaknak már van önvezető hadihajójuk, amelyek hónapokat tudnak legénység nélkül vízen tölteni, és Izraelnek is vannak felderítő drónjaik. "


Már megint a mesterséges intelligencia. Aztán kiderül, hogy nem is annyira intelligens, mint inkább rendszerhű, és pszichopata jellemű. Azt, hogy milliárd matematikai műveletet képes elvégezni egy pillanat alatt és ebből a lehető leghatékonyabb megoldást választani ... Hát! Ezt tudja, ha csillagászatról van szó, autógyártásról, élelmiszeriparról. De ha ölni kell, azt is tudja. Vagy tudni fogja. Sztálin, Hitler, Pol Pot kisinasoknak fognak tűnni mellette a hatékony népeltüntetésben. 

Ne legyünk naivak. Minden államvezetés és hadsereg álma ez. Saját ember és anyagveszteség nélkül (vagy legalábbis minimális veszteséggel) megvívott hatalmi harcok és utána fenntartott, bebetonozott status quo. Minden diktátor álma, és hozzáteszem most még nem diktátor, de vezető álma ez. Persze szép szövegekkel, humánus beszédbe csavarva, hogy mi így meg úgy, megvédjük, biztonságos, élhető, jövő, generáció... Valamilyen érdekszövetség ( ez lehet nép, gazdasági, vagy kártyapartnerek) mindenképpen meg akarja ezt csinálni. 

Az emberiségnek kevés, hogy ezt a rendszert kordába tartsa. Nincs hozzá elég etikai tőke, erő. Erre a mesterséges intelligenciára, robotikára a megnövekedett létszámú emberiség fenntartásához szükség van. Egyszerűen csak a logisztikai dolgaihoz, számításokhoz. Milliókat kell naponta utaztatni, etetni, itatni, foglalkoztatni, a szabadidejükről, szórakoztatásukról gondoskodni. Gondoljuk el, hogy egy tömegnek valamelyik elkezd hiányozni. Forradalom, lázadás a minimum. A szórakozás hiánya esetén is. Az unatkozó, "semmi gondja" ember a legveszélyesebb. Ráér azon gondolkodni, hogy dobja fel a napját. Az MI és a hozzá kapcsolódó robotika, és ehhez vezérelt energia elviekben azért van, hogy a rizikófaktorokat kikapcsolja és a kockázatokat minimálisra szűkítse. Mivel ez meg is történik. Egyre több ember tud életben maradni. Tágabb értelemben a tudományok a kutatások, felismerések, a biológia mesterséges élet létrehozása mind mind humánumba csavart ám,  hosszú távon nem biztos, hogy mégis az emberiség érdekeit szolgáló, sikeres projektnek tekinthető. Az ember tömeges "újratermelődését" segíti. A meglévők életének meghosszabbítását. Bár vannak kérdések az élethosszig tartó minőségről és egészségről. 

Ez az új tudomány rendkívül érdekes és izgalmas. A fantáziát megmozgatja. De vajon mégis mi lehet mögötte? Ott vannak mögötte a gyártókapacitást növelni kívánó, a hatalmat megragadni és megtartani akaró törekvések, amelyek nem az ember biológiai megmaradásának érdekeit tartják szem előtt. Maximum a munkaerő, fogyasztó szükséglet szintjén. Mert kell a dolgozó és vásárló. Az ember mint biodíszlet, mert kell azért ember ahhoz a játékhoz, amit emberiségnek hívnak. Az utcán is járkálniuk kell, vásároljanak, utazzanak, legyenek kapcsolataik és problémáik. Egy mesterséges álvilág, amit majd megfelelő tudományokkal és praktikákkal szintentartunk. 

Az MI-vel kialakított mesterséges világban az ember biodíszlet lesz. Pár kiválasztottnak esetleg több, mert ők még hozzáférnek döntésekhez. A biodíszlet meg időnként lecserélendő. 

Számomra itt van a ma problémája, hogy iszonyatos rendszerhibával élünk. Több érdek ütközik, harcol, de csak egy Földünk van. A Föld Istené. Azé a Föld, aki Istené. Ők öröklik.

Ennyit tehetünk a címben felvázolt jövőkép ellen. Kontrolálni ezt a rendszert nem lehet. Ez öngerjesztő, belesodró, bevonó folyamat. Ezzel kell tisztában lenni. Ebből logikusan nem lehet kívül maradni. Csak egyetlen mód van, hogy tiszteletben tartom Isten jogát a Földre és az emberre.

Most már a része vagy.