Az egykori Microsoft-vezér javaslata, hogy ha egy robot elveszi egy ember munkáját, adózzon is utána. A robotadót az új állástalanok átképzésére, munkahelyteremtésre, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére kellene költeni. 

Bill Gates: adózzon a robot, ha elveszi a munkád! digit.mandiner. ...

A robotok gépek, nem emberi lények, s nem is tekinthetjük őket annak, hangsúlyozta. A másik fontos szempont a versenyképesség: sokat ígérő és előremutató fejlesztések zajlanak a területen, ezért fontos, hogy versenyképesek legyünk a globális piacokon, mondta. Egyre többen tartanak attól, hogy képességeik miatt több feladatkört, munkát átvesznek tőlünk, mondta Delvaux. Ezek teljesen megalapozott félelmek, ezért biztosítani kell az érintettek megfelelő kompenzációját. . ..A felelősség kérdése a jelentés központja, hiszen ahhoz, hogy bizalommal alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, az embereknek bízniuk kell benniük. Hosszabb távon a robotok egyre kifinomultabbak, s önállóbbak lesznek, egy baleset esetén egyre nehezebb lesz a felelősség megállapítása, mondta. 

EU-s szabályozás a robotikában: felemás megoldás született nrgreport.com   

Pedig az automatizáció, a digitális megoldások - tetszik, nem tetszik - már évek óta itt vannak Magyarországon is, legfeljebb csak nem vesszük észre, hogy ezek is "robotok". Egy robot - vagy ahogy én hívom, digitális munkaerő - 2-5 ember munkáját tudja kiváltani. 

 Magyarországon is itt vannak a robotok, és épp elveszik a munkád portfolio.hu

Bárhogy is gondoljunk a robotokra, azok nagy valószínűséggel nem fognak az elképzeléseinkre hasonlítani. Persze mi szeretnénk emberszabású mesterséges lényeket, hogy ne féljünk tőlük. De nem társalkodónak szánják őket elsősorban. Olyan is van, amely emberformájú és az arca már érzelmeket is tud mutatni. De a többség inkább valamilyen automatizmus része. Csavart hajt be, ponthegesztést csinál. Digitális formában papírokat ellenőriz. De rengeteg kommunikációs alkalmazás is van. Mikor kedvenc energiaszolgáltatónkat próbáljuk számlaügyben elérni és egy női hang közli magyarul is és angolul is, hogy milyen menük közül választhatunk. Ezt a nap huszonnégy órájában tudják. Nincs cigiszünet, nem kell a kávé. A munkanap elején és végén is hasonló intenzitással bírnak. 

Kik nyernek a robotokkal? Nyilván a fejlesztők, alkalmazók. Egy jó beruházás és kevesebb ember. Kevesebb kockázati tényező. Nincs bérköltség, csak karbantartás. 

Kik veszítenek? Akik a robotok miatt elveszítik a munkájukat. Sokuk a képességeik és képzettségük vagy a társadalmi környezetük és körülményeik miatt nem lesznek képesek tanulni, újulni. Itt családok millióiról beszélünk. Hogyan tartják fenn magukat.

Az nyilvánvaló, hogy a kialakult kapitalista vagy akármilyen gazdasági rendszerben aki robotokat alkalmaz az előnyhöz jut. Itt a gazdasági létfenntartás az igazi cél. Talpon maradni. Jobb, gyorsabb, olcsóbb munka és termék. 

Mi lesz a felesleges emberekkel? Ha minél többen vannak, akkor egyre kevesebben lesznek azok, akik számára a robotokkal előállított javak elérhetők lesznek. Ki tud vásárolni szolgáltatást, tárgyakat, esetleg alapvető élelmiszereket? 

Egy darabig még nem falja fel magát a rendszer, de eljön az idő, amikor már nem képes egyensúly változás nélkül tovább működni. Félő, hogy ez akár kontinensnyi méretekben fog  új gyarmatokat előállítani. Elképzelni is nehéz, hogy mit fognak kezdeni több millió vagy milliárd emberrel, akinek semmi reménye az életre. Koncentrációs táborok? Kísérleti oltások, mint egy rossz filmben? Genetikai kódok beépítése az örökítő anyagokba, hogy rövid ideig éljenek? Hibás egyének, öregek kiszűrése? Vagy éppen a szinglik, mindenféle másság és deviáns viselkedésminták jogoknak álcázott legalizálása, amely által az emberek mintha élnének, de közben megakasztják az élet fonalát? 

Mikor az a pár millió ember, aki irányítja és hasznát élvezi ennek a robotizálásnak elnyomva tart milliárdokat, akkor ki fogja a népeket a szabadságharcba vezetni? 

Mert nincs kétségem afelől, hogy most még ezt hisszük a robotok értünk vannak. Részben ez így is van. A levelezés, a tudományok, katasztrófák, veszélyes munkahelyek és élethelyzetek, monoton munkák. Ezekben óriási segítséget jelentenek. De ez itt nem áll meg. De mikor mondja ki valaki, hogy mi szükség az emberre? 

Tudom Összeesküvés elmélet. Megkattant. Ezt kell ilyenkor mondani. Én a jövőt nem ismerem. Csak annyit, hogy nagyobb változás jön most, mint a kapitalizmus és a szocializmus fordulata együttvéve.

Most ez a kontinensek viadala lesz, ahogy Orwel váteszként jelzi? Vagy a modern rabszolgaság, vagy embertenyésztés? Homogén emberi társadalom nemek és rasszok nélkül óriási istállókban?

A mesterséges intelligencia és  a robotok nem álmaink csevegő partnerei és segítői lesznek. A kőkemény valóságban a gazdasági alapon szerveződött kartelek, ligák, szövetsége javát és hasznát fogják szolgálni. Ez tűnik a mai emberi  természettel számolva reálisnak. 

Mi lesz, ha egyszer Valaki "kihúzza" a konnektorból a dugót? 

 

 

 

 

Hozzászólások