Nagyon sokan, főleg eleinte úgy gondolkodtak itt is, hogy ez az egész csak hiszti, hiszen ez csak influenza, nem értették, hogy miért ez a felhajtás, a médiát okolták azért, hogy ilyen helyzet kialakulhatott. Az Olaszországban élők egy része a mai napig is így gondolkodik. ... Én a kezdetektől fogva átéreztem, milyen óriási a felelősségem abban, hogy mit mondok és miről számolok be a Facebook-oldalamon. Itt élő idegenvezetőként sokan hallgatnak rám, és sokan talán az én beszámolóim alapján döntötték el, hogy elinduljanak-e Olaszországba vagy sem. Így aztán én azt a stratégiát alkalmaztam, hogy a lehető legmegbízhatóbb forrásokból informálódtam. Rengeteget jelent, hogy eredeti nyelven hallom, olvasom a híradásokat, és követem a hivatalos közléseket. Így alakulhatott ki bennem az az érzés, hogy itt a hisztinél többről van szó.  

„Keveset tehetünk, de az sokat számít” parokia

"Nagyban hozzájárult a kialakult helyzethez – a félelemhez is –, hogy erről a vírusról semmit nem tudtunk, és a mai napig is keveset tudunk. Ez egzotikus vírus, Kínából érkezett, senki nem tudja az ellenszerét, nincs rá vakcina. Eleinte azt sem tudtuk, mennyire fertőző, pontosan milyen tünetekkel jár, ki a legveszélyeztetettebb, és most nem tudjuk, meddig tart. Azok az egészségügyi dolgozók, akik éjjel-nappal helytállnak ott, Lombardiában vagy más veszélyeztetett területeken, láttak egyet s mást, és véletlenül sem az a véleményük, hogy ez banális influenzajárvány. Ma már tudjuk, hogy ez a vírus legrosszabb esetben megtámadja a légzőszervrendszert, és a legvégső esetekben a betegek intenzív terápiát igényelnek, lélegeztetőgépen vannak. ... A járvány tehát nem bagatellizálható, de a pánikkeltés sem jó. ... Mindenkinek az a vágya, hogy ez a járvány minél hamarabb a múlté legyen, és már csak rossz emlékké váljon, de ehhez olyan felelős magatartásra van szükség mindenki részéről, ami minimalizálja az emberek közötti kontaktust. ... Most a személyes felelősségvállalás az egyetlen, amiben hinni lehet. Nem azért, mert ha elkapjuk a vírust, akkor belehalunk, hanem azért, mert ha elkapjuk, továbbadhatjuk akár tudtunkon kívül, és ezzel mások életét veszélyeztethetjük."

"Ahogy sétáltam hazafelé az utcán, arra jöttem rá, hogy én is félek. Nem attól, hogy elkapom a vírust. Hanem attól, hogy mi lesz, ha elhisszük, hogy a szenteltvíz és a kézfogás hiánya elszakít minket egymástól. Kik lehetnének a hit, a remény és a szeretet emberei, ha nem mi, keresztények?" LEGYÜNK A HIT, A REMÉNY, ÉS A SZERETET EMBEREI! – A KORONAVÍRUS MARGÓJÁRA  777


A cikk megjelenése idején már beharangozták, hogy Romániában és Szlovákiában iskolaszünetet rendelnek el, az óvodákat is bezárják. Vatikán bezárt a turisták előtt. A tömegeket mozgató rendezvényeket nem tartják meg itthon sem. A nagyobb sporteseményeket elhagyják, vagy nézők nélkül rendezik meg. A múzeumok, mozik, színházak is bezárhatnak. Már nálunk is vannak hangok, hogy a közoktatást központilag szüneteltetni kellene. Azt látjuk, hogy valóban elért minket a vírus híre, megérintett a szele. Komolyan kell venni. Felelős döntésekre van szükség. Ez senkinek nem lesz könnyű. 

Jó lenne pár dolgot tisztázni a koronavírusról, amelynek a neve, COVID-19, mint egy jó késacél neve.

Neme:  Kikéri magának a férfit és a nőt is.  

Vallása:   Ökumenikus, felekezetközi, ateisták is forrón érdeklik.

Pártállása:  Egy kormánypárti és egy ellenzéki koronavírus beszélget. Te miért szereted jobban a kormánypártiakat? Mert többen vannak. És te miért szereted az ellenzéket? Mert jobban összebújnak. 

Nemzetisége:    Nem ismer határokat.

Nyelve:    Minden nyelven jól érzi magát. 

Közös felelős döntéseket kell hoznunk és azt fegyelmezetten megtartanunk. A vírus úgy tűnik nem válogat. A higiénés szabályok betartása, felelős magatartás kialakítása nem hit kérdése. Van, amit megtehetünk mi. A többi kegyelem.

Isten figyelmeztetésének tartjuk ezt a járványt. Semmi nem mehet úgy tovább, mint eddig.

1 Abban az időben néhányan hírt hoztak neki azokról a galileaiakról, akiknek a vérét Pilátus az áldozati állataik vérével elegyítette. 2 Jézus megszólalt, és ezt mondta nekik: Azt gondoljátok, hogy ezek a galileai emberek bűnösebbek voltak a többi galileainál, mivel ezeket kellett elszenvedniük? 3 Nem! Sőt azt mondom nektek, ha meg nem tértek, mindnyájan hasonlóképpen elvesztek. 4 Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc, akire rádőlt a torony Siloámnál, és megölte őket, vétkesebb volt minden más embernél, aki Jeruzsálemben lakik? 5 Nem! Sőt azt mondom nektek, ha meg nem tértek, mindnyájan ugyanúgy elvesztek. Lukács 13, 1-5

 

  A Magyarországi Református Egyház Elnökségének levele www.parokia

Áldás, békesség! Kedves Testvérek!

A koronavírus terjedése miatt számos országban, így hazánkban is óvintézkedéseket vezettek be.

Kérjük, figyeljék a koronavirus.gov.hu oldalt, melyet Magyarország Kormánya hozott létre, hogy hiteles és naprakész információkkal szolgáljon a lakosságnak. Kérjük, hogy a hivatalos oldalon olvasottaknak megfelelően járjanak el!

Kérjük, hogy tegyenek meg mindent az egyházi intézményekben, templomokban is azért, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.

Kérjük, hogy az istentiszteleteken külön-külön úrvacsorai kelyhekben osszák az úrvacsorai bort. Ne igyanak nagy, közös kehelyből!

Sok gyülekezetben szokás, hogy a lelkipásztor istentisztelet végén kézfogással búcsúzik a hívektől. Kérjük, hogy járvány idején tekintsenek el ettől.

Kérjük, hogy figyeljék a hatóságok intézkedéseit; adott esetben a hatóság elrendelheti a tömegrendezvények betiltását. Ezek az istentiszteleteket és egyéb egyházi rendezvényeket is érinthetik. Kérjük, hogy mindig a hatóságok kérésének megfelelően járjanak el!

Kérjük, hogy a gyülekezeti házakban, az intézményekben – óvodákban, iskolákban, idősek otthonában – rendszeresen szellőztessenek!

Kérjük, hogy gyakran mossanak kezet!

Kérjük, hogy minden mosdóban helyezzenek el folyékony fertőtlenítő szappant.

Kérjük, hogy betegen, náthásan, lázasan, influenzásan ne menjenek közösségbe!

Kérjük, amennyiben lehetséges, vírusfertőzött országba tervezett külföldi útjukat halasszák el!

Kérjük közösségeinket, hogy tartsanak egyéni és közböjtöt, imádkozva a betegek gyógyulásáért és a járvány megszűnéséért.

Kérjük, hogy imádkozzanak a járvány megfékezéséért fáradozó döntéshozókért, orvosokért, egészségügyi dolgozókért.

Kérjük, imádkozzanak a betegek gyógyulásáért!

 

Köszönettel:

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége