Ez az eldugott, és évtizedeken át megközelíthetetlen rész Kunmadaras határában, a településtől messze keletre terül el, hatalmas, nádas tavakkal szabdalt puszta képében. Megközelíthetetlenségét nem elzártsága okozta, hanem a józan ész diktálta: máig itt terül el az egykori kunmadarasi szovjet repülőtér bombatere, aki idetévedt, könnyen köddé válhatott egy fel nem robbant bomba következtében. 

6 kép, ami után rögtön megérted, mit keresnek tűzszerészek a Hortobágyon  www.szeretlekmagyarorszag.hu

 

Nádudvar-Nagyiván – Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.   Tragédia rázta meg a Hortobágyot, többen meghaltak haon


 

"A terület, ahol a robbanás történt, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A talaj felső rétegének mentesítése hosszú évek óta zajlik, ugyanis a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években a Magyarországon állomásozó orosz hadsereg rendszeresen gyakorlatozott ezen, a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyék határán fekvő részen." "A területet olyan sűrűn borítják a kisebb-nagyobb bombatölcsérek, hogy még a Google műholdas térképén is jól látszódnak: mint az érett ementáli sajt, lyuk lyuk hátán. Pedig ezek csak a nagyobb méretűek, a 10-15 méter átmérőjűek, melyekbe még az esővíz is összegyűlt, a nád is kinőtt, az apróbbak a szita lyukait idézik. És ezek csak a föld sebei – súlyosak, de begyógyíthatók. Az igazi tragédia, hogy a ledobott bombák tízezrei (százezrei?) ott is maradtak, egyrészt szétrobbant, rozsdásodó vashulladék képében, másrészt fel nem robbant, máig életveszélyes csapdaként." "A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága – mely ennek a területnek a gazdája – évek óta tervezi a térség helyrehozatalát, rehabilitációját. Sikerrel pályáztak uniós támogatásért, így indulhatott el az a hatalmas munka, mely ma is tart, és valószínűleg még évekig fog zajlani. Első lépésben terveket szőttek a felderítésre. A teljes területet 100 x 20 méteres „cellákra” osztották fel, és elindultak a lőszermentesítő tűzszerészek.Módszeresen, celláról-cellára haladnak, 2013 óta, bemérnek, feltérképeznek minden bombatölcsért. Közben 2 méteres mélységig aknakereső műszerekkel átvizsgálják a talajt, kiszednek a földből minden repeszt, vasdarabot. Összegyűjtik és biztonságosan megsemmisítik fel nem robbant bombákat – minden napra esik egy ilyen megsemmisítés, annyi a teendő!"

A Földön az anyagok, elemek valahogy addig rendeződnek, míg nyugalmi állapotba nem kerülnek. Az atomokban létezik az energiaminimumra való törekvés. Az egész Földet, amit ismerünk Világegyetemet megfigyelések szerint a rendezettségre való törekvés jellemzi. Persze ezt időnkét megszakítja egy-egy esemény, amely felborítja az egyensúlyt. Meteorok, napkitörés, vulkáni működés, és ebbe a sorba állíthatjuk az emberi tevékenységet is. Jó, jó. Azért nem vagyunk akkora játékosok, mint a Világegyetem Ura, de meg tudjuk keseríteni saját életünket. Ilyen ez a fegyverkezési verseny. A hadiipar.

Mekkora kontraszt. Kócsagok, nádas, víztócsa, amőbák, nádirigók, poszáták, gémek, csíkok stb... vs. bombák (a felderített bombák kb. harmada éles), repeszek, bombatölcsérek (mintegy 5500), veszélyes kémiai elemek. Ezeket mi raktuk össze. A szempontunkból teljesen mindegy, hogy szovjet, orosz, amerikai, magyar, lengyel, csehszlovák gyártmányú. Az is, hogy a kommunista rendszer, vagy a kapitalizmus idején gyártották, tesztelték. A gond, hogy egyáltalán van, hogy csinálták, tesztelték, dobálták. Mert ugye, ha gyártunk valamit, azt el is kell adni és fel is kell használni. Minden egyes robbanószerkezet azért jön létre, hogy robbanjon és pusztítson, de legalább félelmet keltsen. Ez a hatalmi, uralkodói mentalitás sok gondot okozott és fog is még okozni.

Ha jobban belegondolunk nem is a bomba maga a legveszélyesebb dolog, hanem a mögötte lévő emberi beállítottság, indulat. A bomba csak ennek kivetülése, megtestesülése. Úgy is, hogy felrobban, vagy nem robban fel, de ott marad a későbbi koroknak, embereknek csapdául, és feladatul. Mennyivel egyszerűbb lett volna nem legyártani, nem ledobni, nem felhasználni, nem kihelyezni nagyobb gondnak. 

A tűzszerészek azért vannak, hogy valahogyan feltérképezzék ezeket a veszélyes tárgyakat, csapdákat. Majd hatástalanítsák. Lehetővé tegyék a rehabilitációt, az újbóli nyugalmi állapotot. Katonák. Persze eredetileg arra kiképezve, hogy engedelmeskedve a katonai és politikai vezetésnek, az ő érdekeiknek megfelelően telepítsenek, felszámoljanak erőt demonstráló fegyvereket. De mivel ők ismerik ezeket legjobban, békeidőben ők tudják a helyreállítást is elvégezni. Erre vannak kiképezve. Ez a dolguk. Ezt csinálják. Szeretik? Félnek? Munka? Szenvedély? Veszély? Adrenalin? Pénz? Zsold? Hadd ne tudjam. De ők tudják. 

Hősök? Hösök! Nekem azok. A tudásukat, képzettségüket, szakértelmüket és végül az életüket arra használják, hogy egy kicsit jobb hely legyen ez a világ. Tudják, hogy hősök? Nem hiszem, hogy érdekli őket. Nem hiszem, hogy azok akarnak lenni. Egyszerűen elvégzik a rájuk bízott feladatot ott, ahol rajtuk kívül senki. Elvégzik ha félnek, ha nem. A legrosszabb is benne van a pakliban. Mégis lapot húznak tizenkilencre is. Mert kell, mert nem hagyhatják, mert náluk csak a  tökéletes megoldás lehet a végeredmény. Ők pont a rendezett állapotra törekvő Világegyetem katonái. Persze azon belül magyarok és Magyarországon teljesítenek szolgálatot. Nekem ezért hősök. Mert tudják és mégis. Mert benne van a pakliban és annak ellenére is. Mert van valami ami felülírja a halált és a politikát, mégpedig a rendezettségre való törekvés. Akkor is, ha sokan éppen ez ellen vannak, ha ez ellen terveznek, szerveznek.

Ez a fajta viselkedés túl van az önérdeken. Túl az egoista, önérvényesítő, csak kapni akaró, mindent birtokolni kívánó, "mindig mindenre jogom van" hangos csaholástól. Ez áldozat. Ez most bekövetkezett. Van valami amivel ezt el lehet rendezni, pótolni őket a családjaik, a társaik, munkájuk számára? Nincs. Nincsenek többé. Pótolhatatlanul. Ezért áldozat. Ők meghozták. 

Nem tudom, hogy szavaztak, mennyit kerestek, mire költöttek, mit nézegettek a neten. Nem tudom mennyire volt korrekt a beszédjük, káromkodtak-e, meséltek-e sértő vicceket. Nem tudom. De azt igen, hogy éppen miattuk a Föld egy kis darabja, a Világegyetem része egy kicsit jobb hely lett. 

 

 Hősi halált halt tűzszerészek: Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető. Tóth Péter főtörzsőrmester súlyosan sérült és kórházban küzdenek érte.

Köszönöm. Tisztelettel!