A meteorológiai ősz első napján még többfelé – főként keleten – 30 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok, vasárnapra viszont mintegy 10 fokot mérséklődik a meleg. Egy frontzóna hatására a hétvégén egyre többfelé várható zápor, zivatar, néhol sok esővel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétvégén ránk tör az ősz - 24.hu

Itt van az ősz, itt van újra... De vajon szép-e mindig mindenkinek? A kérdés nem az időjárás változása miatt, hanem az iskolatáskák okán merül fel éppen ma. Újra élednek az iskolai lépcsőfokok, a tankönyvek súlya alatt görnyednek a hátak, sercegni kezdenek a ceruzahegyek, mert becsöngettek.

Cuki kiselsősök, kamaszos temperamentumú felsőbe lépők, és az általánostól szabadulni vágyó nyolcadikosok széles palettája foglalja magába a nebulókat. A buzgók mellett jelen vannak az évismétlők is, a régiek között az iskolaváltó újak, a nyugdíjba vonulók vagy pályaelhagyók helyén az új pedagógus arcok. Az ősz első napjától el kell jutniuk a nyári vakáció első napjáig. Ez az igazi kihívás!

Nemcsak az idő lassú múlását kell majd elszenvedni a kis survivor-öknek, hanem azokat a helyzeteket is, amikor kortárskapcsolataikban vagy pedagógusokkal kapcsolatban, netalán önmagukban fedeznek fel hirtelen mérséklődéseket. Talán mind közül a legfagyasztóbb látvány a lélek 'el nem fogadás' - miatti fagyhalála. Jó lenne tenni ellene. Valamivel hozzájárulni, hogy a szürke vagy már-már fekete napok száma mérsékelődjön a gyermekek életében. Nemcsak szülőként, pedagógusként vagy hivatalnokként vállalhatunk szerepet az iskolaügyben, hanem imádkozóként is. Ne feledjük, ha jól csináljuk, akkor ez csendessége ellenére sem más, mint a legtevékenyebb szerep.

Imádkozzunk azért, hogy a pedagógusoknak szánt ma is aktuális gondolat teret hódítson: "Még a virág is a fényre fordul, és ha nem kapja az áldott nap sugarait, meghal. Hogy mellettem ki mennyire jó és alkalmas gyermek, munkatárs, főnök vagy beosztott, az attól függ, hogy én mennyire tudom őt szeretni, mennyire bízom meg benne, mennyi jóság, empátia van bennem iránta. (...) Testvérem, te nem egy szépségverseny zsűrije vagy, hogy megállapítsd valakiről, hogy mennyit ér, te ne a száraz magvat lásd magad előtt, hanem az életet, a csodás szirmokat, és a jövendő érett gyümölcsöket a „töpörödött", rád bízott gyermekben, a melletted dolgozó munkatársban. Azért kaptunk egy újabb évet az élet Urától, hogy türelmes jósággal kiszeressük egymásból az értékeket." (Böjte Csaba ferences szerzetes)