A feledékenység lehet szellemi leépülés, az Alzheimer-kór egyik első tünete... A memória romlása valóban utalhat arra, hogy elkezdődött egy lassú leépülés, de nagyon sok más is állhat a hátterében.

Feledékenység okai - felejtek.hu

Igen, sok más is állhat a háttérben, pl. fáradtság, kényszerű alkalmazkodás egy-egy hirtelen helyzethez, időérzék elvesztése órarend hiányában, másnaposság, szétszórtság, rosszullét...

A szánom-bánom és a többi bocsánatkérő formula helyett szeretném most megosztani a belőlem kitörő nevetést, ami magába olvaszt egy csipetnyi kínosságot, tehetetlen dühösséget, szégyenkezést és feladást. Legszívesebben előre hajtanám az idő kerekét, hogy a férjem közölhesse velem 24 órával korábban, hogy milyen nap van. Mivel 17,20-kor szemesített azzal a ténnyel, hogy bár ma péntek van, mégsem tudta elolvasni a reposztomat. Nem. Mert nekem ma csütörtök volt egészen eddig. Még úgy éreztem, hogy vár rám egy este, egy éjjel, egy hajnal. És csak aztán jön el a péntek.

Mire ezt leírtam, már nincsen kacagás a számban önmagam abszurd bénázása miatt, hanem sírok, mert minden újsághírt felülír bennem két fájdalmas mélység, amivel ma találkoztam saját űrbékaságomat megelőzően. A nevetés nem uralhatja a kitörő könnyeket az életét kényszerűen újrakezdő asszony kálváriája és egy szívemhez közel álló gyülekezeti tagunk halódása miatt.

S most írjak? Ugyan mit? Azt, hogy tőlünk nyugatra egyre gázosabb dolgok történnek, és nemsokára elérhet ide is a robbantgatás és a késelés; vagy alig várom, hogy érmekről szóljanak az olimpiai hírek, és ne a szennyes vízről? Nevetséges lenne, mert jelenleg egy mélyre szántó gondolatom sincs, hiszen miközben a mulasztásomat pár percig kínosan mulattam, végig a "Lelki próbáimban, Jézus légy velem" dicséret járt bennem, amit a férjét nehezen elengedő feleséggel együtt énekeltem mielőtt rám szakadt a péntek.

Minden hírre ez a mai reposztom: Jézus légy velünk. Légy velünk betegágyakban és halálos ágyaknál, bombákkal tömött hátizsákok mellett és őrült fanatikusok karmában, rajthoz állva és célba érkezve, csúszdán és repülőtéren, egyedüllétben és családi közösségben, csütörtökön és pénteken...

Hozzászólások