Egyre többen jönnek rá, hogy a társasjátékozás korszakának egyáltalán nem kell véget érnie a gyerekkorral: egyre többen merik végre bevallani, hogy felnőttként is imádnak táblás játékokat játszani, ezzel párhuzamosan pedig egyre több felnőtteknek szóló társasjátékot adnak ki Magyarországon is. Nem is csoda: a társasjáték az egyik legjobb szórakozás bármilyen társaságban, akár barátokkal, akár az unalmas családi ünnepségeken, akár bulikban, akár otthon kettesben.

Találtunk egy tökéletes társasjátékot - index.hu

Már a cím megfogott, az egész írás elolvasása után pedig még inkább belekerültek azok a bizonyos bogarak a fülembe (fejembe...), hogy egyáltalán mitől jó egy társasjáték, milyen feladatokat, funkciókat kell betöltenie, s meg lehet-e alkotni egy olyan, egyszerre egyszerű és egyszerre komplex, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható, játék-jellegét megőrző, ugyanakkor mégis „halálosan komoly” játékot, amelyre rá lehet mondani, hogy tökéletes? Aztán lejátszottam  – fogalmazzunk így – a „játékos (infantilis) énemmel”  egy társasjátékot: adtam magamnak egy órát, hogy gondoljam át és vázlatszerűen készítsem el egy általam tökéletesnek vélt társasjáték elvi szempontjait...! Íme:

 

 

- Mint játék, mindenek előtt szórakoztasson! Emeljen ki a megszokott dolgaim közül! Függessze fel, „tegye zárójelbe a valóságot!” (Nyíri Tamás) Kapcsoljon ki a földi relációkból, s ily módon legyen egyfajta  transzcendens szerepe!

- Mint társasjáték, neveljen a közösségi élet, az emberi együttélés alapvető szabályaira! (Szabályjáték) Főleg ebben a mai individuális beállítottságú világban, melyben a hasonló szemléletű, egyéni játékok dominálnak, fontos, hogy ez egy közösségteremtő- és fejlesztő céllal bíró, egyáltalán, közösségi lény-tudatot erősítő tevékenység legyen!

- Ugyanakkor, mint játék legyen a személyiségfejlesztés eszköze, azaz, minél többféle egyéni és közösségi kompetenciát építsen a játékosokban, a logikai készségtől kezdve a stratégiai gondolkodáson keresztül a játékostársakkal való együttműködéssel bezáróan!

- Fejlessze a résztvevők kreativitását, tehát legyenek benne pl. az Activity-hez hasonló feladatok!

- Adjon új ismereteket (kvízjáték is legyen egyben...!) - önmagunkról, világról, Istenről!

- A kognitív mellett az ember érzelmi intelligenciáját is fejlessze, gondolva arra, hogy magunk ill. mások érzelmi állapotát – a játék különböző periódusaiban ez gyakran változik, ettől lesz egyébként az egész izgalmas! – helyesen érzékeljük, kontroll alatt tartsuk, valamint képesek legyünk pozitív irányba elmozdítani!

- Végül: egy tökéletes társasjátékban fejeződjön ki a játék tervezőjének, alkotójának ideológiája, világnézete, társadalmi szemlélete, vallási ill. lelki beállítottsága és elkötelezettsége. Egyszóval az én esetemben ez azt jelentené, hogy legyen keresztyén! Ne érje be kevesebbel annál, hogy Jézus Krisztus követésére ösztönözze a játékban résztvevőket! Segítse a keresztyén értékrend kialakítását és megerősítését! Adjon motivációt arra nézve is, hogy keresztyén egyházi és missziói lelkületű közösséggé formáljon bennünket!

Záró megjegyzés: tudom, lesznek, akik ezt a kis vázlatocskát naiv utópiának gondolják, mind elméleti célkitűzéseiben, mind gyakorlati kivitelezésében, megvalósíthatóságában... Talán én magam is... Az egyik legnagyobb dilemmám pl. az, hogy azt hogy lehet megvalósítani, hogy nem az a győztes, aki elsőnek ér a célba, hanem aki játékostársait (ellenfeleit) győzelemre segíti...!?