Vasárnap kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl 100 településen több mint 200 programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölték a szervezők a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora elmondta: a Magyarországon 12. alkalommal szervezett rendezvénysorozathoz bárki csatlakozhat újabb programmal a www.hazassaghete.hu oldalon.
Székely János szombathelyi megyés püspök arról beszélt, hogy a házasságkötés szertartásán is elhangzó mondat Jézustól, mely így szól: „amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza”, sokkal inkább örömhír, mint tilalom.
Jézus arra tanít, hogy létezik a teljes önátadás, lehet feltétel nélkül szeretni, és ezt a szeretetet megkapni valakitől – mondta a katolikus főpásztor.
Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke azt mondta: a házasság Isten ajándéka, és mindig akkor fut zátonyra, amikor az Isten nélkül, ember egymaga akarja irányítani.

Vasárnap kezdődik a házasság hete - mandiner.hu

Majd 20 évvel ezelőtt, Angliából indult el a kezdeményezés, amely kezdettől fogva a család és a házasság fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Hazánkban immár 12. alkalommal szervezték meg keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával a házasság hetét. A világ 21 országában állítottak össze erre a hétre olyan programokat, amelyek segítenek az érdeklődő házaspároknak a kapcsolatukat megerősíteni vagy netalán megmenteni.

A Házasság Hete Szervezőbizottsága a következőképpen fogalmazza meg ezt a két embert összekötő intézményt:

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számunkra, és áldásul szolgál életünk minden más területén is.”

Olyan jó, hogy ez az ajándék sokakhoz elér és a fentebb leírtak alapján be is teljesül. Viszont olyan elkeserítő, amikor látok olyan párokat, akik együtt élnek, de kapcsolatukra nem kérték Isten áldását.

Egyre több esetben látok élettársi kapcsolatokat, melyek jól működnek és megvalósul mindaz, ami a fentebbi megfogalmazásban is: egymás bátorítása, segítése, védelme. Jelen van a szeretet, a hűség és mindaz az érték, ami két egymást szerető ember között létrejöhet. S tulajdonképpen azt mondhatjuk rá, hogy a lényeg megvalósult. Hiszen erről szól: egymást szeretni és támogatni. Viszont sokan elfelejtik, hogy ez ilyen esetben „csak” emberi marad.

Egy házasság két ember között köttetik, de a szövetség akkor lesz szent, ha benne van a megszentelő fél.

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői szertartás csak a papírról szól. Igazuk van! Egy olyan papírról, amely arról ad hiteles bizonylatot, hogy ember és Isten színe előtt (a polgári és templomi esküvő után) férj és feleség az a két ember. Hogy ezt elég tudni ennek a két embernek? Hogy ez az ő magánügyük? Igen, ez igaz. Viszont ez a papír egyfajta jogosítvány is a törvények világában. Ahogyan a szakmát hitelesítő bizonyítvány is egyfajta jogosítvány, amely azt bizonyítja, hogy elvégeztem egy iskolát és (elvileg) értek ahhoz a szakmához. Hiába szeretnék én orvos lenni, ha nincs róla „jogosítványom”, nem vizsgálhatok meg senkit. A házasságról szóló „papír” azt bizonyítja, és arra jogosít fel, hogy akivel együtt vállaltuk a közös életet azzal szentül éljünk, vele szenvedjünk, vele tűrjünk és egymás mellett jóban és rosszban kitartsunk... Egy bizonyítvány, melyet már az „iskola” elvégzése előtt kézhez kapunk, mintegy megelőlegezve, hogy ez életünk egyik hivatása lesz. 

S hogy legyen segítség benne, – mert valljuk be őszintén nem mindig egyszerű s így igen nagy szükség van a támogatásra – megkapjuk Isten áldását is hozzá, hogy a megkötött egyezséget legyen, aki a gyenge és esendő emberi érzéseken túl is összetartja és a nehézségek idején megerősíti.

S még így az áldás fogadása után is időnként győzedelmeskednek a nehézségek és odáig fajulnak, hogy elszakad a hármas fonál és annyira elromlik valami a kapcsolatban, hogy válásra kerül a sor. Ahhoz viszont, hogy a válás gondolatáig eljussanak a párok, történnie kell valaminek. A házasság hetén szervezett programok ezeknek a „valamiknek” a rendbetételére, elkerülésére ad megoldásokat, jótanácsokat. Természetesen nem csak „megmentő” szándékkal szervezik, hanem megerősítővel is, hogy akiknél jól működik újra átéljék, hogy milyen nagy ajándékot kaptak Istentől.

Országosan több városban, községben van lehetőség elmenni különböző előadásokra, kulturális tevékenységekben részt venni, vagy meghitt, romantikus vacsorára beülni egy helyi étterembe, szerelmi kalandtúrák versenyzőivé válni. A lehetőség minden házaspárnak adott, érdemes tájékozódni és nem elfelejteni, hogy az év többi napján is van lehetőség mindezekre.

Szeretnék mindenkit bátorítani, hogy vegyen részt ezeken az alkalmakon és kívánom, hogy gazdagodjon a programok élményeiből és épüljön az előadásokon elhangzottakból!

S ha véget ért a házasság hete, akkor remélem, valakiben elindul a folytatás és megszervezi és hagyományt teremt egy „Hogyan neveljem a gyermekem neki megfelelő módon?” hetet. Azt hiszem ebben a témában is sok érdeklődő lenne.

Áldott házasság hetét mindenkinek!