A Borsod Megyei Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály osztotta meg a Facebook-oldalán a kis Vígh Fanni köszönőlevelét. Az őt műtő orvos azt írta: „Azt gondolom, hogy egy életreszóló barátságot kötöttem kis betegemmel. Sok levelet kaptam már, de ilyet még nem... Nem vagyok túl szentimentális, de küzdöttem a könnyeimmel. Amíg a Jóisten engedi, végigkísérem a gyógyulásod!”

Megható levelet írt egy kislány az őt műtő orvosnak - hvg.hu

Felnőtt korra réges-régi emlékek közé soroltatik a pocsolyában ugrálás. Már belelépni is renitens érzést kelt sokakban. Mert bizony a cipőre, öltönynadrágra vigyázni kell. Végül is már mi tisztítjuk, nem anya. Pedig fantasztikus érzés csak úgy beletoccsanni, és a szélrózsa minden irányába fröccsenteni a vizet! A negyedik X felé haladva nincs gondtalan toccsanás, szinte le kell gyűrni magunkban az elvárások, megtanult magatartások és illendőségek magas falát. De utána fantasztikus dolgot tapasztalsz: a pocsolyába érkezés pillanatában régi éned áll ott. Az a gyermeki önmagad, aki a környezet elvárásaival (akkor és ott) korántsem törődik, aki kigondolástól (még) mentes, aki saját örömét bátra vállalja, és aki a kívülállók furcsállkodását mosollyal fogadja. 

A nyári tócsák mellett vannak érzelmi pocsolyák. Ezektől (felnőtté válásunk miatt?) szintén tartózkodunk. Óvatoskodunk. Nem mintha ezek után mosni kellene, vagy cipőt suvickolni. Inkább azon jár az eszünk, hogy mit gondolnak rólunk, mit szólnak hozzá, talán gyengének látszunk majd, vagy szentimentalizmus jegyeinek vélve furcsállják majd az emberek könnyeinket. 

Nem furcsa, ha egy életet mentő orvos meghatódik kis páciense köszönő levelén. Sőt, nagyon emberi, hogy a hála kifejezése megindítja. Persze ne zokogja tele a párnáját, de ossza meg örömét. Hiszen ez kizárólag nem arról szól, hogy ő, az orvos, a munkáját jól végző mennyire király, hanem, hogy mindaközben ember. Ember, akinek lelke felüdül, Ember, akit átjár a jóérzés, Ember, aki örömét leli a köszönet kifejezésében. Nagybetűvel Ember: Test és lélek, értelem és érzelem, cselekedet és lelkület.

Merjünk meghatódni!