...az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy „fúziós fehérje” lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek.

A koronavírus ellen fejleszt gyógyszert Magyarország, a Richter is beszáll - mandiner.hu

„Most egymást hívogatjuk a konkurens cégvezetőkkel, és gyakorlatilag sírnak az ügyvezetők egymásnak” – festette le az rendezvényes cégek helyzetét Erdős. Azt követően, hogy Európában is megjelent a koronavírus, sorra mondták le a nemzetközi vásárokat, konferenciákat, míg a nemzetközi nagyvállalatok utazási korlátozásokat vezettek be. Magyarországon az elmúlt két hétben vált igazán látványossá a járvány gazdasági hatása.

Teljesen lenullázott egy magyar iparágat a járvány - g7.hu

Gyakran elmesélte nagyapám, hogy a II. világháború idején mennyit küzdött elemista gyerekként azért, hogy gyógyszert tudjon szerezni. Két napja keresett, könyörgött, mire hozzájutott. A mellénybélés tetejét bontotta meg, és oda rejtette, nehogy elvegyék tőle útközben. Hazaérve, amikor odaadta édesanyjának a gyógyszert, most is hallom a fülemben, ahogy mesélte, "édesanyám úgy nézte, mint a pásztorok a kis Jézust". Amikor a férjem letette a két palack alkoholos fertőtlenítőt a hivatalasztalra, amit nem tízezer ft/l áron tudott megvenni a templomi alkalmakra, csak néztem, és arra eszméltem, hogy így nézhetett a dédnagyanyám is. Ez az, amiről mesélt a papám. Vannak hétköznapi csodák.

Most nagy szükségünk van csodára és hétköznapi hősökre. Akik küzdenek, helytállnak, lelki és fizikai erőt kapnak. Akik túllépnek önös világukon és érdekükön. Kockáztatnak, de nem sodornak veszélybe. Lehetetlennek tűnő feladatok során is összpontosítanak. Erejük fogytán sem roppannak össze.

Ahogy elkerülhetetlenné vált a koronavírus okozta világjárvány elérkezése hazánkba, úgy vált megkerülhetetlenné a vírus által felvetett kérdések valódisága. A kérdések intenzitását mutatja, hogy nem lesz elég a közösségi vagy mások általi válasz(keresés), hanem szükség van az egyéni, sőt mindenki általi válaszadásokra. Piacostól a rendőrig, minisztertől a kőművesig. Hívőtől a hitetlenig, kiábrándulttól a lelkesig. Időstől a gyermekig, túlélőtől az érintettig. 

Életünknek rengeteg területét érinti a járványhelyzet, számtalan és megkerülhetetlen kérdést vet fel:
helyes döntéseket hoznak-e az illetékesek?
betartják-e az emberek?
meddig tart?
lesz ellenszer?
mi válik képlékennyé?
miről kell lemondani?
bírja majd a hősökből álló egészségügy?
milyen gazdasági mutatók lesznek?
meghozza-e a várt eredményt a tantermen kívüli digitális tanulás?
mire sarkallnak egyeseket a kiskapuk?
a rendért felelősek komolyan veszik szerepüket?
mi lesz a közönségből élőkkel? (színészek, rendezvényszervezők, sportvilág)

A halál árnyékának völgyében járunk, az ellenség pedig láthatatlan. Ez megnehezíti a dolgunkat, de annál inkább imádságra sarkall bennünket. Az "imádkozzál és fertőtleníts"-ből nem hagyhatjuk el egyiket sem. A keresztyén világ minden felekezetének együtt kell Istenhez fordulnia kegyelemért. Megkerülhetetlen az imádság általi összefogás, az imaháló. Ennek megléte maga a hétköznapi csoda. A saját csodád, amit megélhetsz. Éld meg!