Mindannyiunk élő lelkiismerete, az erkölcs felszentelt bajnokcsapata ismételten elbábozza nekünk, nőknek, hogy mit kellene csinálnunk ahelyett, hogy dumálunk, meg hülye magazinokba írogatunk, meg céget vezetünk, könyvet írunk, tanítunk, gyógyítunk, jogot védünk, pénztárban állunk, könyvelünk... szóval: dolgozunk. A KDNP és parlamenti frakciója készíttetett egy kutatást a 35-44 évesek gyerekvállalási kedvéről, a demográfiai helyzetről.

Szentesi Éva: Teherbe! Teherbe! - rendhagyó műelemzés - wmn.hu

Láttátok a „Bridget Jones babát vár” című filmet? Nekem óriási csalódás volt. Szegény Bridgetnek még mindig nem sikerült zöld ágra vergődnie élete szerelmével, Mark Darcyval. Pedig ez már a harmadik rész, a gyanútlan mozilátogató pedig azt hitte, végre sikerült révbe jutni. De nem. Már mindketten alaposan megvénültek, Reneé Zellweger rosszabbul néz ki, mint az ötvenen túli Demi Moore, a Markot alakító Colin Firth-ön láthatóan már nem is próbálkozott a maszkmester. Annyit azért elárulhatok, happy end lesz a történet vége, lesz itt házasság, és a gyerek is megszületik végre. Az az egy, amit nem is vártak, csak besikerült (mivel hősnőnk a védekezést elég viccesen kezelte), bár becsületére legyen mondva a rendezőnek, a baba elvétele szóba sem került.  

A világ már csak ilyen egyszerű a wmn.hu szerzőjének a felfogásában. Az egyik oldalon ott állnak ők, a (de szeretem ezt a kifejezést) „jóval fejlettebb”  északot példaképként elénk állító, a KDNP Facebook plakátjain felháborodó, a melegházasságot, béranyaságot, patchwork családot nagyszerűnek beállító felvilágosult hölgyek, a másik oldalon pedig mi, a birkák, „a betokosodott, maradi, áldozathibáztató, nőgyűlölő, patriarchális, megszégyenítő, buta és kicsinyes narratívákat” készpénznek vevő fideszkádéempé szavazók. Mert azért az nyilvánvaló, hogy a „vak komondor országában” (igen, ez a vak komondor országa, itt a férfiak verik a nőket, bezzeg a” jóval fejlettebb” északon, ott ennél cizelláltabban működnek a dolgok), csak ez a két oldal létezik. Még szerencse, hogy itt van nekünk a wmn.hu, Szentesi Éva és harcostársai, akik a diktatúra mindenható rendőrségét kijátszva, életüket kockára téve, a lebukás veszélyével dacolva értünk, birkákért ragadnak klaviatúrát.

Komolyan, mintha a hatvanas évek Népszava vezércikkeit olvasnám.  A kereszténydemokraták, ezek a sunyi, valójában nőgyűlölő, feleségverő, kocsmázó és focimeccsen szotyizó bunkók nem átallják nyomni a neten, hogy a nők szüljenek. Ahelyett, hogy a melegházasságot nyomnák. Meg a béranyaságot. Meg a patchwork családokat. Mert az milyen jó. Jönnek ezekkel a hülye plakátokkal, stadionban ücsörgő fickóval (ugye, a hülye stadionjuk ezeknek a…!), hintázó nővel, gyereket hajigáló emberrel, inkább maradnának csöndben, lennének olyan jó keresztények, mint a „jóval fejlettebb” északon. Ki hallott még ilyet!  

(Egyébként ezek a harcos amazonok valahogy mindig olyan szavakat használnak a nyomaték kedvéért, mint a „balfasz”, „hülye picsa”, „kurva”, stb. Ez szerintem olyan lehet, mint amikor Lenin elvtárs a Komintern kongresszusán, miközben beszélt, majd’ minden mondat végén öklével a pulpitusra suhintott.)

A helyzet egyébként az, hogy vannak, „akik dumálnak, meg hülye magazinokba írogatnak, meg céget vezetnek, könyvet írnak, tanítanak, gyógyítanak, jogot védenek, pénztárban állnak, könyvelnek... szóval: dolgoznak”, és vannak, teszem hozzá, akik a munka mellett gyereket is vállalnak. Vagy többet is. Mi például hármat, kisfiam ovis barátai között akad, akik négyen testvérek, ráadásul négy fiú. (Anyuka mondta minap reggel fél nyolckor az oviban, hogy szerintem írasd be a fiadat focira, eszméletlenül ügyes, hidd el, nekem van szemem hozzá wink). Egyikünk sem naplopó. Csak hát úgy gondoltuk, hogy a karrierünket, a pénzünket, az időnket és az energiánkat szeretnénk megosztani egy, két, három, netán négy gyerekkel. Mert az jó. Akkor is, ha gyakran iszonyat macerás és idegőrlő.

Szerintem ebből a cikkből egyébként nem a düh, hanem a fájdalom sugárzik. Szívből sajnálom. Sajnálom Bridget Jones-t, hogy csak negyvenhárom éves korára találja meg a szerelmet, hogy negyvenhárom évesen szül, hogy a biológia miatt a kistesó szóba sem kerülhet. (Annak viszont szívemből örülök, hogy egyenesbe jön az élete, hogy az az egy gyermek megszületett!) Őszintén sajnálom Szentesi Évát, akinek egy betegség miatt nem lehet gyermeke. De azt kérem, ne haragudjon amiatt, hogy egy politikai párt egy demokráciában a saját eszközeivel a gyermekvállalásra próbál ösztönözni. (Ösztönöz, és ennyi. A többit mindenki maga dönti el.)

Én örülök ennek. Nem látok semmiféle rossz beidegződést, negatív felhangot ezekben a plakátokban. Szerintem a „jóval fejlettebb” északon nem oldották meg, mint ahogyan nyugaton sem, láthatjuk is ennek a következményeit. Szerintem a béranyaság szükséghelyzet, a melegházasság tévút, az édesapák pedig itt is mehetnek gyesre.

Szerintem a legtermészetesebb és a legjobb, ha egy férfi és egy nő házasságából gyermekek születnek, akik családban nőhetnek fel. És szerintem –és az orvosok szerint is- az a legjobb, ha egy nő akkor szül, amikor szülőképes korban van. Ezzel együtt mindenki maga dönti el, hogyan alakítja az életét, mint ahogyan az is igaz: szerencsés és áldott az, akinek mindez megadatik. Hálás is vagyok érte.

 

  

Hozzászólások