Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója* szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.  Egy nemrég megjelent interjúban a Daimler Benz (Mercedes Benz) vezérigazgatója elmondta, hogy már nem a többi autógyártó jelenti cégüknek a konkurenciát, hanem (nyilvánvalóan) a Tesla, a Google, az Apple és az Amazon. – a következő 5-10 évben a különböző szoftverek fel fogják forgatni a legtöbb hagyományos iparágat – az Uber csupán egy alkalmazás, melynek egyetlen gépkocsi sem áll a tulajdonában, mégis a világ legnagyobb taxitársaságának számít – Az Airbnb napjainkban úgy a legnagyobb szállodaüzemeltető, hogy nem rendelkezik ingatlannal 

 A Mercedes vezérigazgatójának* jóslatai  www.concordforditoiroda.

 * A cikk magyar nyelvre történő fordításánál  ezen linken elérhető angol nyelvű anyag került hiteles fordításra. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy habár a cikkben szereplő jóslatok valóban léteznek, azok minden bizonnyal Gerd Leonhrad jövőkutatótól és Udo Gollub tollából származnak, és  az alábbi ezen linkek olvashatók. 


Sajnos a cikk eredetijét nem találom. De a cikk akkor is érdekes felvetésekkel rukkol elő, ha nem az igazgató mondja. Bár az egész világon ez egyszerre nem következhet be. Szerintem. 

A számítástechnika bizonyosan nagy változásokat hozott eddig is, és fog ezután is. A meglévő infrastruktúrán, annak pici alakításával, különböző számítástechnikai alkalmazásokkal, akár mobilra, táblagépekre, vagy laptopokra egészen újszerű rendszereket hoz létre. Gondoljunk itt a szállásadókra és keresőkre. Az Airbnb csak összehozza őket valamennyi ellenszolgáltatásért. Ezt elvégzi egy robot program a feltöltött adatbázisból. Az egyik boldogan kiadja a lakását, míg nincs otthon, vagy van felesleges szobája. Pénzt termel. A másik világot lát és szívesen megy és olcsóbban, mintha egy állandó szállodába menne. Persze lehet, hogy jó barátra is talál.

Az autók is hasonlóan fognak járni. Nemsokára már nem nagyon fogja megérni saját autóra vágyni és üzemeltetni. Nem vezethetjük őket. A technika megváltoztatja a jogi viszonyokat, birtokviszonyokat is. A rendszerszintű közlekedést pár társaság tudja összefogni és irányítani.

A napelemek, a megújuló energiák elterjedése is másféle életminőséget hoz. A tiszta ivóvíz ellátásban lesz nagy szerepe. Nem beszélve a különböző orvosdiagnosztikai elképzelésekről. Saját minilaborunk lehet a mobilunk alkalmazásai és némi segédeszköz által. A 3D nyomtatás is elindult hódító útjára. Már egy fotó alapján képesek egy kulcsról másolatot készíteni. Rossz hír, hogy a ferde szögben elkapott kulcsról is. Akinek féltenivalója van, ne mutogassa a kulcsait és ne tegye ki a közösségi portálokra sem a kulcsos képeit. .

A cikk írója minden esetre nagyon lelkes. Nagyon pozitívan értékeli ezeket a változásokat. Ez a 4. ipari forradalomnak nevezett folyamat. De ha az emberek 70-80 %-a elveszíti a munkáját, az ügyvédek nem ügyvédkedhetnek, mert az ügyvédprogramok nagyobb részt jó tanácsokat adnak, nem kell a mezőgazdaságban a földeken dolgozni, akkor kinek történnek a fejlesztések. Lesz-e fizetőképes kereslet? Lesz-e egyáltalán közélet? Herék laknak kis dobozokban és nem házasodnak. Csak élik az ösztönéletüket, miközben gépek, alkalmazások, számítástechnikai projektek saját maguk részére létre hoznak fejlesztéseket, változásokat. Az emberre mi szükség lesz? Ez kinek jó, ha az emberek nagy többségére nincs szükség, csak a fogyasztásban. Persze ennek sokan örülnének. De ennek ára van. Az elvesztett emberség.  Homo Sapiens elérkezett a végnapjaihoz? Valami mássá válik? Kíváncsi lennék a szociológiai hatásokra. A család, emberi kapcsolatok, házasság, szemszögéből. Az ember biológiai neme és az ember gender döntéséről. Valami egységes jogi keretben élnek az egész földön? Vagy lesz még nép, haza? Esetleg vissza törzsi szinthez a szétszabott és határaitól megfosztott országok helyetti enklávékban? Merthogy ezekre is hatással lesz az biztos. Akkor nyilván az erős belső tartású, értékrendű közösségek nyernek bonuszt a holnaphoz. Mármint identitásilag. 

Marad-e még olyan ember, közösség, népcsoport, hogy amikor erről az poszt-posztmodernről kiderül, hogy nem működik és katasztrófába döntötte az emberi társadalmat és társadalmi környezetet, akik tapasztalatot őrizve ismét elindulhatnak valami nem túl bonyolult, de erőfeszítéssel, küzdelmekkel teli, emberi együttélés, élet felé. 

A modernitásban az emberek egymást hajszolva, egymásra licitálva a lemaradástól való félelemben  "önként" változnak, ugyanakkor elveszítenek mindenféle kontrollt, kivéve az éppen aktuális uralkodó kontrollját. Ez azt jelenti, hogy ez a gazdasági, technológiai folyamat fogja meghatározni a jellemét az ebben a körben, rendszerben élőknek. 

Számomra ez elég kaotikus. Sokan csak beülnek ebbe a hintába és repülnek. Előbb-utóbb, ha tetszik, ha nem ez a hinta  kötelező lesz. Ha így lesz. Ha nem rúgja fel pár pszichopata, vagy terrorista, forradalmár ezt a képletet.

Nekem megnyugtató, hogy elmondhatom, mégis Isten teremtett. Mégis van valamilyen célja velem is. Az életem egyik legnagyobb rendező ereje, hogy életem egy adott pillanatában mindenképpen elé kell állnom. Addig vagy tökéletessé kell lennem a Szentírás törvényei szerint, vagy el kell érnem, hogy kibéküljek vele.  Ennek ebben a pillanatban egyetlen módját ismerem. Elfogadom Krisztus segítségét, aki velem együtt áll oda, aki fizetett az életemért. Jöjjön bármilyen technikai, számítástechnikai cunami, életem Isten kezében van. Ott akarom tudni.